Η παράταση του lockdown έχει «κλειδώσει» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που θερίζει στη χώρα μας. Οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά, το ίδιο και οι διασωληνωμένοι με την κατάσταση στις ΜΕΘ όλης της χώρας να είναι δραματική.

Γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν: «Είμαστε σε κατάσταση πολέμου» και την ίδια ώρα βουλευτές προσφέρονται εθελοντικά να συμβάλλουν στο ΕΣΥ κόντρα στον κορονοϊό. Το ίδιο κάνουν και ιδιώτες γιατροί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να στέλνει το δικό του «ευχαριστώ» στους ιδιώτες γιατρούς που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη μάχη με την πανδημία κόντρα στον αόρατο εχθρό.

Με δεδομένη τη σκληρή πραγματικότητα και το πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που αναμένεται να «χτυπήσει» μετά τα Χριστούγεννα οι ειδικοί μιλούν για το lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο OPEN TV, επισημαίνει ότι είναι πρόωρο να ανοίξουμε στις 7 Δεκεμβρίου. «Το καλύτερο είναι πάμε κοντά στις 20 με 21 Δεκεμβρίου» και αναφέρεται στο παράδειγμα της Γαλλίας, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε μόλις την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, ότι αν όλα πάνε καλά, η άρση του lockdown θα γίνει στη Γαλλία στις 15 Δεκεμβρίου.

Κληθείς ο κ. Σαρηγιάννης να απαντήσει στο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, σημειώνει: «Δεν συνιστώ να ανοίξουν τα σχολεία». Μάλιστα, στέκεται στην τηλεργασία (που μπορεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου, να παίρνει παράταση έως και το τέλος του Δεκεμβρίου για το 50% των εργαζομένων που βρίσκονται ήδη σε τηλεργασία), όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα έπρεπε. «Αυτό πρέπει να αλλάξει άρδην», είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου για διασταύρωση στοιχείων. Δεν επιτηρούμε αρκετά την τήρηση των μέτρων», σχολιάζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Δεν τηρούνται τα μέτρα στο βαθμό που θα έπρεπε. Αν ανοίξουμε θα δούμε πολύ γρήγορα αύξηση των κρουσμάτων. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα».

 1,307 total views,  2 views today