Επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, απέστειλε ο Δήμαρχος της Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, με θέμα τα “Υγειονομικά, τηλεπικοινωνιακά, εκπαιδευτικά, ακτοπλοϊκά και υδροδοτικά προβλήματα στο νησί της Σύμης”.

Αναλυτικά ο κ. Παπακαλοδούκας περιγράφει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, δυσχεραίνοντας τη διαβίωση των κατοίκων, με τον ΦΠΑ στο 24% και τον ΕΝΦΙΑ να διατηρείται στο νησί, αφού η Σύμη δεν συμπεριελήφθη στα 28 νησιά του Αιγαίου όπου καταργήθηκε.

Συγκεκριμένα, αναφέρει

Κύριε πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας καταστήσουμε κοινωνό της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί στο νησί μας και να σας επιστήσουμε την προσοχή στα κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στον ακριτικό μας τόπο, ευελπιστώντας ότι θα συμβάλετε στην άμβλυνσή τους, ώστε να καταστεί η ζωή μας πιο βιώσιμη και ποιοτική σε τομείς που άλλοι συμπολίτες μας απολαμβάνουν στα μεγάλα νησιά και αστικά κέντρα της χώρας μας, θεωρώντας τέτοιες παροχές αυτονόητες.

Καταρχάς στον υγειονομικό τομέα, και ενώ ο κορονοϊός καλπάζει, στο πολυδύναμο ιατρείο μας διαθέτουμε 3 αγροτικούς γιατρούς, χωρίς προϊστάμενο γιατρό ή γιατρό με ειδικότητα, χωρίς ακτινολόγο, ή ακόμη και οδηγό ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός κατοίκων του νησιού μας να μεταβαίνει εβδομαδιαίως στη Ρόδο με δικά τους έξοδα, για να τους παρέχεται το αυτονόητο “αγαθό” της υγείας, που άλλοι συμπολίτες μας απολαμβάνουν αφειδώς στα μεγάλα νησιά και αστικά κέντρα της χώρας μας.

Επιπρόσθετα, κύριε πρωθυπουργέ, οι τηλεπικοινωνίες στο νησί μας καθίστανται μη λειτουργικές, με σήμα δικτύου που επισκιάζεται από το τουρκικό δίκτυο της “Τουρκσέλ”, αναγκαζόμενοι να πληρώνουμε δυσβάσταχτα ποσά σε roaming, εν γνώσει ή πολλές φορές εν αγνοία μας. Το διαδίκτυο το οποίο αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και βελτίωσης της οικονομίας κάθε χώρας, στο νησί μας παραμένει αδύναμο ή ανύπαρκτο, κι ενώ όλοι μας πληρώνουμε συνδρομή ανελλιπώς, ακόμη και για χρονικές περιόδους που δε λειτουργεί.

Τα ως άνω έρχεται να δυσχεράνει και η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της παιδείας στο νησί μας , αφού τα σχολεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις καθηγητών και δασκάλων, μηδαμινή ή παντελή έλλειψη χρηματοδότησης για την συντήρησή τους , χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη ότι στον τόπο μας η συντήρηση των σχολείων είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, λόγω του ότι ο διατηρητέος οικισμός επιβάλλει συντήρηση ξύλινων παραθύρων και πορτών, ταβανιών και οροφών με κεραμίδια, που είναι εύλογο να ξεπερνούν τα έξοδα ενός συνηθισμένου σχολικού χώρου ενός αστικού κέντρου, όπου δεν υφίστανται οι περιορισμοί της εφορίας νεότερων μνημείων για τους προστατευόμενους από την αρχαιολογική υπηρεσία οικισμούς.

Επιπλέον, η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με το λιμάνι του Πειραιά και της Ρόδου είναι περιορισμένη σε σχέση με τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του τόπου μας. Πέρα δηλαδή από τις καιρικές συνθήκες που καθιστούν τη μετακίνησή μας δύσκολη κατά τους χειμερινούς μήνες, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη των μέσων μεταφοράς που περιορίζεται αισθητά, και δη σε περίοδο κορονοϊού λόγω περιορισμένης τουριστικής κινητικότητας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος, ενώ έχουμε βρει λύση από το 2007 για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο νησί μας, το κράτος, που εδώ και χρόνια κερδίζει 5.000.000 ευρώ από την παύση μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία στον τόπο μας που συντελείτο κατά το παρελθόν, η κατανομή των χρημάτων για τις ανάγκες υδροδότησης γίνεται βάσει του αριθμού των κατοίκων, ενώ θα έπρεπε να γίνεται βάσει της κατανάλωσης του ρεύματος, για όσα νησιά διαθέτουν μονάδα παραγωγής αφαλάτωσης.

Θα θέλαμε ως εκ τούτου την παρέμβασή σας για λύση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό, με τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου, ώστε να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν από τη χρήση νερού των κατοίκων των άνυδρων νησιών.

Παρ’ ολα αυτα, κύριε πρωθυπουργέ,  το 24% του ΦΠΑ συνεχίζει να υφίσταται και να μας επιβαρύνει, το ίδιο και ο ΕΝΦΙΑ, κι ενώ φυλάμε Θερμοπύλες απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις παράλογες απαιτήσεις των γειτόνων μας.  

Ζητάμε την παρέμβαση σας για τα προαναφερθέντα προβλήματα, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμη η κατοίκησή μας στον τόπο μας, για να ζούμε ίσοις όροις χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς σε ευνοημένους και μη.

Ζητάμε να ληφθούν υπόψη τα ως άνω, ώστε να αρθεί κάθε τροχοπέδη που δυσχεραίνει το βιοτικό και ποιοτικό μας επίπεδο.

Με εκτίμηση

                                                       Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

         

                                     ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΟΔΟΥΚΑΣ

 2,823 total views,  2 views today