Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη

878

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου θα παρουσιασθεί το βιβλίο του Καθηγητή-πρ. υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Δωδεκανήσου Γιάννη Βαληνάκη “Η Ελλάς των τεσσάρων θαλασσών”.

Ομιλητές θα είναι ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής-Βουλευτής, Νίκος Κοτζιάς, πρ. υπουργός Εξωτερικών, Μανώλης Κοττάκης, διευθυντής εφημερίδας Εστία και ο συγγραφέας.

Η παρουσίαση θα γίνει στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στις 6 το απόγευμα.

Στο βιβλίο αποτυπώνονται για πρώτη φορά με επιστημονική τεκμηρίωση και χάρτες τα δικαιώματα και διεκδικήσεις (θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ, κλπ.) της Ελλάδας στις τέσσερις θάλασσες που την περιβάλλουν. Απόσταγμα δεκαετιών ενασχόλησης του συγγραφέα ως πανεπιστημιακού καθηγητή και υφυπουργού Εξωτερικών (2004-2009) με τα ελληνο-τουρκικά, αναλύει τις εναλλακτικές επιλογές (προσφυγή στο ΔΔ Χάγης, διάλογο, στρατιωτική κλιμάκωση) που έχει η χώρα μας. To 2004 -2009 η Ελλάδα άρχισε να διεκδικεί ξεκινώντας διαπραγματεύσεις οριοθέτησης ΑΟΖ με τους γείτονές της Αλβανία, Λιβύη και Αίγυπτο. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί η «Ελλάς των 4 θαλασσών», Με την ισχύ και τον πλούτο ενός γεωστρατηγικού χώρου τέσσερεις φορές μεγαλύτερου σε έκταση από την σημερινή κατά ξηρά επικράτεια (σχέδιο «Ελλάς επί τέσσερα»).
Καταλήγει ότι η Ελλάδα πρέπει με σοβαρή προετοιμασία και «έξυπνες» κινήσεις να σύρει εκείνη την γείτονά της στο πιο συμφέρον πεδίο αναμέτρησης και εξηγεί την από θέση ισχύος «στρατηγική της διεκδικητικής εξομάλυνσης».