Η παρουσίαση της Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019 στην Κάλυμνο και την Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 στην Κω.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποφασίσθηκε, ύστερα από συνάντηση του Προέδρου ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντ. Γιαννικουρή και της Προέδρου της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ και εισηγήτριας καθ. ΕΜΠ κας Αντωνίας Μοροπούλου, που έλαβε χώρα στην Αθήνα το Σάββατο 13 Απριλίου 2019.

Yπενθυμίζεται ότι  πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του μνημείου ανέλαβε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.

Επιστημονικά υπεύθυνη για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου, ήταν  η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Αντωνία Μοροπούλου.

Για την ολοκλήρωση του έργου εργάσθηκαν νύχτα μέρα περίπου 60 άτομα πολλοί από τους οποίους είναι συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού.

Σημειώνεται  ότι για την ανάθεση του έργου στο ΕΜΠ έδωσαν το «πράσινο φως» και οι αδελφότητες των Φραγκισκανών και των Αρμενίων, που επίσης έχουν δικαιώματα στη διαχείριση του Παναγίου Τάφου.

Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασής του σπουδαιοτερου μνημείου του Χριστιανισμού, τα θεμέλιά του είχαν αποσαρθρωθεί και διογκωθεί από την υγρασία.

Η  μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να αντιμετωπισθεί η υγρασία που τροφοδοτεί συνέχεια το μνημείο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο ιερό κουβούκλιο τοποθετήθηκε σύστημα εξαερισμού το οποίο απομακρύνει όχι μόνο την υγρασία αλλά και τον καπνό από τα κεριά.

Ανοίγοντας τα φατνώματα η διεπιστημονική ομάδα του Μετσόβειου έφερε στο φως όχι μόνο την αναστήλωση που έγινε τον 11ο αιώνα από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Κομνηνό αλλά και τις επεμβάσεις των Σταυροφόρων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδήλωσεων:

Ο Πανάγιος Τάφος_Το μνημείο και το έργο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Τρεις μήνες απλήρωτοι 110 αρχαιοφύλακες της Ρόδου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΕΣΠΕΡΙΔΑ

«Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ

 ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ»

ΚΑΛΥΜΝΟΣ – Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και ώρα 17.00.

ΚΩΣ – Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019, στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι) και ώρα 20.00

ΚΑΛΥΜΝΟΣ_Συνδιοργανωτές

  • Ιερά Μητρόπολη Λέρου – Καλύμνου και Αστυπάλαιας
  • ΤΕΕ (Ελλάδος)
  • ΤΕΕ Δωδεκανήσου
  • Δήμος Καλύμνου

ΚΩΣ_συνδιοργανωτές

  • Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου
  • ΤΕΕ (Ελλάδος)
  • ΤΕΕ Δωδεκανήσου
  • Δήμος Κω

Εισηγήτρια: Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια ΕΜΠ

Επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του έργου

 228 total views,  2 views today