Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας με έδρα τη Ρόδο

1251

Στην ίδρυση Περιφερειακού Κέντρου με έδρα τη Ρόδο καθώς και υποκέντρου στην Σύρο προχωρά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό  ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξή τύπου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νϊκος Χαρδαλιάς και ο  περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη  κ Γιώργου Χατζημάρκου. Παρέστησαν  ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ο βουλευτής της ΝΔ κ. Β Υψηλάντης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Αντιστράτηγος  κ. Στέφανος Κολοκούσης,  ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος,  ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νεκτάριος  Φλοσκάκης, που θα εκπροσωπεί  το δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, που  βρίσκονταν στην Αθήνα λόγω της συνεδρίασης της ΠΕΔ, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Καληωράκης ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γιάννης Τσιτσικάς , υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και της Περιφέρειας.

Το Περιφερειακό  Κέντρο για την Πολιτική Προστασία θα έχει χωροθετηθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου .  Θα  είναι 1.300 τμ και για την χωροθέτηση του έχει ξεκινήσει  συνεννόηση μεταξύ της ΠΝΑΙ και του Δήμου  Ρόδου. Θα στελεχωθεί από  προσωπικό  που προέρχεται από τα σώματα ασφαλείας ενώ θα γίνουν στο τέλος του 2020 αρχές του 2021  και προσλήψεις .

Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στη Ρόδο  και  λόγω πληθυσμού και λόγω συμβάντων.

Στη συνέντευξή τύπου έγινε μνεία στο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία όπως εξήγησαν οι κκ Χαρδαλιάς και Χατζημάρκος  υπάρχει μέριμνα ώστε να μην δρα το κράτος και η αυτοδιοίκηση μετά την καταστροφή μια περιοχής  αλλά στην ώρα τους.

Έτσι θα είναι πλέον δυνατό να κηρύσσεται μια περιοχή  κατάσταση ειδικής  κινητοποίησης  επαπειλούμενου κινδύνου μετά από αίτημα του οικείου δήμου προς την περιφέρεια.

Με αυτό το δεδομένο θα υλοποιούνται  και άλλα τα απαραίτητα έργα αφού  το χρονικό περιθώριο για την αδειοδότηση σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι οι 90 ημέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι και στην περιοχή μας είναι σε πλήρη λειτουργία το 112 . Έτσι σε περίπτωση κινδύνου θα στέλνονται κανονικά τα sms ειδοποίησεις.

Μετά την συνέντευξή τύπου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας  μαζί με τον Περιφερειάρχη  τον αρχηγό της ΠΥΡ τον διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Γιάννη Τσιτσικά τον αστυνομικό διευθυντή κ. Μ Καληωράκη τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη κ.  Χ Ευστρατίου μετέβησαν στον Μάκαρι ποταμό όπου βρίσκεται  η κατεστραμμένη γέφυρα.

Επίσης συνάντηση είχε και με τους εθελοντές.

Στο πρόγραμμα του κ. Χαρδαλιά έχει περιληφθεί και σύσκεψη αποκλειστικά με τον αρχηγό τον διοικητή  και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αναλυτικά την συνέντευξή τύπου ξεκίνησε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος  Χατζημάρκος..

«Η θωράκιση  της χώρας από την Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Έφθασε στη Βουλή και ψηφίστηκε χθες το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική  Προστασία. Το Νότιο Αιγαίο από μόνο του είναι μια σύνθετη δύσκολη εξίσωση και σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας γιατί υπάρχει η πολυνησία.  Χάρηκα  γιατί στη σύσκεψη ο κ. Χαρδιαλιάς ξεκίνησε  την τοποθέτηση κάνοντας αναφορά στον τρόπο με τον οποίο το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει  όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ηπειρωτική Ελλάδα. Το πλαίσιο του αφορά όλους. Στις εξουσιοδοτικές της νομοθεσίας θα εξειδικευθούν τα ζητήματα που αφορούν τη νησιωτική χώρα και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα καλύψουν και τις δικές μας ανάγκες. Πολύ γρήγορα στήθηκε επίσης και λειτούργησε το 112 που επί χρόνια καρκινοβατούσε. Η πρώτη δοκιμή του συστήματος έγινε στη Σύρο. Για μας είναι σημαντικό ότι μέσα από τα βιώματα μας  και μια δύσκολη κατάσταση που ζήσαμε το Νοέμβριο να περάσουμε μέσα στο νομοσχέδιο μια νέα αντίληψη στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.  Η χώρα τα τελευταία χρόνια γνώρισε πολύ άσχημες στιγμές.  Με πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής σε αυτή την συζήτηση δουλεύουμε στενά  για να αφήσουμε πίσω μας όσα μας τραυμάτισαν. Κτίζουμε ένα σχέδιο που έρχεται  να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα όπως αυτό της χρηματοδότησης όπου για πρώτη φορά γίνεται μνεία για αυτή .  Στο αμέσως  επόμενο διάστημα θα έχουμε στενή συνεργασία για τα νησιά να χωροθετήσουμε τα κέντρα  να βάλουμε τάξη σε ότι αφορά τους εθελοντές «, δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην παρουσία στη Ρόδο του Αρχηγού της Πυροσβεστικής  που συνοδεύει τον κ. Χαρδαλιά.  Ξεκίνησε όπως είπε τις περιοδείες στη χώρα αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του ενώ θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του τη Δευτέρα .  Για το λόγο αυτό δεν προέβη  και σε δηλώσεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χαρδαλιάς τονίζοντας πως το Νότιο  Αιγαίο χαράζει δρόμο  και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

«  Η  εξίσωση της πολιτικής προστασίας σε σχέση με τη νησιωτικότητα είναι η πιο δύσκολη που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε.  Η χώρα έχει πλέον ένα εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων κάτι που δεν υπήρχε πριν. Μιλάμε για μια κάθετη δομή  όπου ένας καλείται να πάρει την απόφαση  την δύσκολη στιγμή. Υπάρχουν πλέον τέσσερα επίπεδα αντιμετώπισης και διαχείρισης των κρίσεων .  Το ένα είναι η πρόληψη που γίνεται  πράξη, η ετοιμότητα με τα ειδικά σχέδια των ασκήσεων ετοιμότητας και της ευαισθητοποίησης του κοινού , η αντιμετώπιση των συμβάντων  και η βραχεία αντιμετώπιση μετά . Στόχος  σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίζονται όλα με όρους ευπρέπειας και αξιοπρέπειας  για όλους  όσους  έχουν πληγεί»,  είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κατά τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο νόμο έχουν γίνει άλματα  και τομές των οποίων τα σημεία αναφοράς είναι στο Νότιο Αιγαίο.

Εξήγησε πως πλέον δεν χρειάζεται μια καταστροφή για να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.  Περιέγραψε δε τα όσα έγιναν  όταν διαπιστώθηκαν τα σοβαρά προβλήματα στην γέφυρα στο Μάκαρι ποταμό.

« Ένα μεγάλο ζήτημα ήταν πως μιλούσαμε μόνο για πρόληψη. Όχι τόσο τι θα γίνονταν σε περίπτωση συμβάντος.Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήταν αποτέλεσμα μιας συμφοράς που ήδη είχε συντελεστεί.  Στο όριο της προσωπικής ευθύνης πήραμε απόφαση τον περασμένο Νοέμβριο και κηρύξαμε την περιοχή όπου ήταν η γέφυρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.  Προχώρησαν αυτή η διαδικασία. Θυμάμαι πως ξεσηκώθηκαν  άπαντες.  Δεκατρείς ημέρες μετά η γέφυρα κατέρρευσε . Θα μπορούσαμε  να είχαμε πολλούς νεκρούς   και ένα νησί για πολλούς μήνες κομμένο στα δύο. Άρα αυτό  ήταν και το επιχείρημα που στο νέο νόμο για πρώτη φορά  προβλέπουμε μια περιοχή να κηρυχθεί σε  κατάσταση ειδικής  κινητοποίησης  επαπειλούμενου κινδύνου.  Με τις ίδιες διαδικασίες θα υποβάλλεται το αίτημα από τον εκάστοτε δήμο ή περιφέρεια. Έτσι θα προλαβαίνουμε το κακό», τόνισε.

Δρομολογούνται επίσης όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς έργα τεσσάρων κατηγοριών   για τη συντήρηση των μ ικρών δασικών δρόμων τα αντιπλημμυρικά μικρής κλίμακας  και οι καθαρισμοί  και η διάνοιξη των δασικών ζώνων.

Αυτά τα έργα θα μπορούν να εκτιμώνται από μια επιτροπή  και να υλοποιούνται άμεσα  αφού κατά παρέκκλιση  η αδειοδότηση τους θα γίνεται σε  90 ημέρες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με τον τρόπο αυτό όπως εξήγησε ο κ,. Χαρδαλιάς θα δοθεί τέλος στην ασυνεννοησία μεταξύ  υπουργείων και υπηρεσιών.

Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε ο νέος νόμος  να έχει εφαρμογή παντού.

Στα πλαίσια του νέου νόμου κάθε –περιφέρεια στη χώρα θα έχει το δικό της περιφερειακό κέντρο   επιχειρήσεων. Θα υπάρχει πάντα σε λειτουργία ένα κέντρο σε εθνικό επίπεδο που θα είναι σε συνεχή  σύνδεση με τα περιφερειακά  κέντρα .

« Το κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο θα είναι στη Ρόδο και το  υποκέντρο στη Σύρο. Στόχος μας είναι θα θωρακίσουμε τη χώρα και να είμαστε έτοιμοι ώστε τίποτε να μην είναι στην τύχη του. Θα παρεμβαίνουμε μέσα από ένα σχέδιο ετοιμότητας και καταστολής . Δεν είναι μακριά από μας όσα συμβαίνουν στην Αυστραλία και αλλού», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενίσχυσης των πτητικών μέσων  από την κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως  μπαίνει τάξη πλέον στον Τομέα Πολιτικής Προστασίας .

«Στην  επόμενη χρηματοδοτική περίοδο θα υπάρχει διακριτή χρηματοδότηση για την Πολιτική Προστασία», τόνισε.

Σε ερώτηση για τον τρόπο που θα λειτουργεί το  περιφερειακό κέντρο για την πολιτική προστασίας ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε:

” Το  ΠΕΚΕΠ Ρόδου  θα είναι 1300 τμ. Εκεί θα εγκατασταθεί η αυτοτελής διεύθυνση κάθε περιφέρειας με όλο το προσωπικό της και τις  υποστηρικτικές δομές των δήμων. Θα υπάρχουν όλα τα μέσα σύνδεσης  με το εθνικό κέντρο το υποκέντρο στη Σύρο την ΕΛΑΣ την ΠΥΡ του Στρατού και της Αεροπορίας  . Τα κέντρο  θα λειτουργεί  σε 24ωρη βάση».

Σε ερώτηση αν θα γίνουν προσλήψεις για την Πολιτική Προστασία ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

” Τα ΚΕΠΕΚ θα είναι υπό τη ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού  θα είναι από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Τα αυτοτελή γραφεία των δήμων στο τέλος του 2020 αρχές 2021 θα κάνουν προσλήψεις”.

Για το 112 ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως λειτουργεί πλήρως .

” Το σύστημα από 1 Ιανουαρίου λειτουργεί πλήρως. Ενώ μέχρι τώρα ο εντοπισμός γινόταν σε επίπεδο κεραίας τώρα  σε δύο μήνες θα γίνεται σε επίπεδο  κινητού”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με την συνάντηση  που είχε με την Πυροσβεστική ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

“Έχουμε συναντήσεις με όλα τα στελέχη μας από τη Ρόδο και τα πυροσβεστικά φυλάκια. Είναι επιβεβλημένη η αναπροσαρμογή των σχεδίων μας με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός θα γίνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες”.

Ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Στέφανος Κολοκούσης στη Ρόδο.