Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία και ειδικά στους επιχειρηματίες που ασχολούνται με το τουρισμό, το “πείραμα της Ολλανδίας” ή καλύτερα “το πείραμα της Ρόδου”, μετά την απόφαση που ανακοινώθηκε, να επισκεφθούν το νησί στις 12 Απριλίου,  Ολλανδοί τουρίστες για “εσώκλειστες διακοπές”, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι εφικτός ο τουρισμός εν μέσω πανδημίας, όπως  επικαλούνται!

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διατυπωθεί χιλιάδες σχόλια από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση, καθώς τίθενται προβληματισμοί, ερωτηματικά και αντιδράσεις ως προς τις διακοπές στο θέρετρο της Ρόδου με εγκλεισμό σε «φυλακή πολυτελείας», καθώς οι τουρίστες θα μπορούν μεν να χρησιμοποιούν τις πισίνες και τα εστιατόρια του πολυτελούς ξενοδοχείου, στην καρδιά της πόλης, αλλά δεν θα επιτρέπεται να κατεβούν στην παραλία, στα 10 μέτρα!

Στο πλαίσιο του πειράματος αυτού, οι τουρίστες που θα υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού πριν από την αναχώρησή τους και κατά την επιστροφή τους, θα απολαύσουν διακοπές σε ξενοδοχείο all inclusive, με το κόστος ανά άτομο να αποτιμάται στα 399 ευρώ για οκτώ ημέρες! Τα 187 άτομα που θα επιλεγούν από τους 30.000 ενδιαφερόμενους που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση, δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, ενώ θα υποχρεωθούν κατά την επιστροφή τους στην Ολλανδία να μπουν για ένα δεκαήμερο σε ξενοδοχείο καραντίνας. Βάσει του σχεδίου που εκπόνησε η Sunweb σε συνεργασία με την ολλανδική κυβέρνηση, οι 187 τουρίστες, ηλικίας 18-70 ετών, θα είναι οι μοναδικοί φιλοξενούμενοι στο Mitsis Grand Hotel στο διάστημα των διακοπών τους, όπως αναφέρει το RTL Nieuws.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

O προβληματισμός που ανέπτυξε ο Ειδικός Διαχειριστής Τουριστικών Προορισμών & Brading Γιάννης Μιχαηλίδης στην εκπομπή «Μαζί στις 3» στο Aigaio tv:

“Το εγχείρημα που αφορά την επίσκεψη 200 περίπου επισκεπτών από την Ολλανδία, τον Απρίλιο στη Ρόδο, αποκτά δημοσιότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η πρωτοβουλία όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει κάτι, αλλά θέτει σε κίνδυνο την εικόνα του προορισμού και της χώρας.  Ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση όπου όλα εξελιχθούν ομαλά, ποιο είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε; Oτι η αξία του ταξιδιού είναι να είσαι απομονωμένος μέσα σε ένα άλλο χώρο ή ότι υπάρχει ασφάλεια όταν οι επιλογές σου περιορίζονται στο απόλυτο μηδέν; Εντέλει, ποιος αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη; Είναι ιδιωτική, συναινούν οι τοπικοί φορείς και η πολιτεία;“, σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός σε ανάρτησή του τονίζει: “Δεν ξέρω ποιος το σκέφτηκε, ποιος το αποδέχθηκε και το ενέκρινε, με ποιους όρους και συνθήκες, αλλά μου μοιάζει κάπως σαν σχέδιο ηρωικής εξόδου και όλοι γνωρίζουμε τι αποτελέσματα έχει αυτό! Εν τω μεταξύ ως μέλλον συζητάμε για ποιοτικό αειφόρο βιώσιμο τουρισμό, για ποιότητα αντί ποσότητα, για στροφή σε ποιοτικότερους επισκέπτες, για επισκέπτες οι οποίοι θα έρχονται σε επαφή και θα αλληλοεπιδρούν με τον τόπο, με την τοπική κοινότητα, την τοπική γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα, με στόχο την δημιουργία μοναδικών εμπειρικών για τον καθένα, το μοντέλο ξενοδοχείο φρούριο είναι άλμα προς τα πίσω! Το μοντέλο του κλειστού τύπου τουρισμού, που ο φθηνός τουρίστας με 399€ το πακέτο μένει μέσα εγκλωβισμένος θα αποτελέσει και την καταστροφή της τοπικής οικονομίας!”.

Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ

Η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Ρόδου Φωτεινή Καράμπελα σχολίασε στο Facebook από την πλευρά της: “Περιμένουμε τον εμβολιασμό και την έκδοση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού , για να ανοίξει η πολυπόθητη τουριστική σεζόν. Αλλά φαίνεται ότι κάποιοι κάνουν σχέδια πατώντας πάνω σε ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ να μαντρώσουν μέσα σε RESORT ξενοδοχεία και μέσα στα κρουαζιερόπλοια τους τουριστικούς επισκέπτες και να τους πηγαίνουν επιλεκτικά εκεί που αυτοί θέλουν.

Το αποτέλεσμα θα είναι η αγορά μας,τα τουριστικά καταστήματα ,τα εστιατόρια , τα μικρά καταλύματα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, τα ταξί και όλοι οι υπόλοιποι μικροεπαγγελματίες και οι βιοτεχνίες που παράγουν είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ να μείνουν εκτός. Γιατί πάντα υπάρχουν αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι από κάθε κρίση. Η πίτα πρέπει να μοιράζεται δίκαια και σωστά.

Το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Οικονομικών, η Περιφέρεια, ο Δήμος είναι σύμφωνοι; Πρέπει να αντιδράσουμε και να διαμαρτυρηθούμε πριν είναι αργά!!!”, τονίζει σχετικά.

Παράλληλα σε άλλο σχολιασμό της επί του θέματος αναφέρει: “Live your quarantine in Rhodes: Όταν έρχονται από το εξωτερικό το πρωτόκολλο είναι να μπεις καραντίνα και πληρώνεις ο ίδιος. Εδώ τους δίνετε η ευκαιρία να κάνουν σχεδόν τζάμπα καραντινοδιακοπές σε ένα χλιδάτο ξενοδοχείο και να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα αντί να είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους Γι’ αυτό 30.000 άτομα δήλωσαν ενδιαφέρον !!!

 

 

 1,020 total views,  2 views today