Τον κώδωνα του κινδύνου για τα νοσοκομεία της Λέρου, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Σε ανακοίνωση της, επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία των νησιών βρίσκονται υπό κατάρρευση εξαιτίας και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον ολοένα αυξανόμενο όγκο προσφύγων και μεταναστών. «Τα νοσοκομεία όπως καταγγέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Πολύμηνες λίστες αναμονής για εξέταση, ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό.

Οι μεταφραστές είναι άφαντοι και έτσι δεν μπορούν γιατροί και νοσηλευτές να τους περιθάλψουν με ασφάλεια. Περίεργος ο ρόλος των ΜΚΟ που θα πρέπει να εξυπηρετούν τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νοσοκομεία με μεταφραστές. Τα νοσοκομεία έχουν καθημερινά μεγάλη προσέλευση στα Ιατρεία, τα ΤΕΠ από πρόσφυγες και μετανάστες και αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να ανταποκριθούν.

Πολλές κλίνες των νοσοκομείων λειτουργούν αποκλειστικά για πρόσφυγες και μετανάστες (πχ Γυναικολογική, Παιδιατρική στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης). Παρ’ ότι εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η κατάσταση καμία πρωτοβουλία δεν ελήφθη να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό και κονδύλια.

Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όρια τους» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Η κατάσταση στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, έχει ως εξής:

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύονται 154 ψυχικά ασθενείς «έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot προσφύγων και μεταναστών.

Κάθε ημέρα μεγαλώνει ο αριθμός των φιλοξενούμενων μετατρέποντας τους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου σε υγειονομικό ναρκοπέδιο. Πριν ενάμιση χρόνο στο χώρο του Νοσοκομείου φιλοξενούνταν 800 πρόσφυγες και μετανάστες. Πριν τρεις μήνες 2.500 και τώρα ξεπέρασαν τους 4.000. 

Στο εν λόγω hot spot της Λέρου καταφθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες και από τα γύρω νησιά Καστελόριζο και Σύμη. Ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου έχει γεμίσει σκηνές και σκουπίδια. Επιτίθενται σε ψυχικά ασθενείς, κλέβουν, προπηλακίζουν, διαταράσσουν την ηρεμία του Νοσοκομείου. Υπάρχει και κίνδυνος μετάδοσης μεταδοτικών ασθενειών, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ

 188 total views,  2 views today