Πριν τον Βαρουφάκη κι άλλοι αποχωρώντας έκαναν θόρυβο

1841

Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και η κόντρα του με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές για την πολιτική ζωή του τόπου.

Η αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την επομένη του δημοψηφίσματος, τον Ιούλιο του 2015 και η σταδιακή κλιμάκωση της επίθεσης του στην κυβέρνηση που υπηρέτησε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δεν είναι πρωτοφανής στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρήθηκαν «προδότες», που αποχώρησαν, που λοιδόρησαν και λοιδορήθηκαν από τους παλιούς τους «συντρόφους».

Αυτές είναι πέντε μόνο από τις περιπτώσεις αποχωρήσεων από κόμματα ή κυβερνήσεις, που προκάλεσαν μεγαλύτερο… πάταγο, από εκείνη του Γιάνη Βαρουφάκη.

Αποχώρηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από την Ένωση Κέντρου

Η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, έχει κερδίσει τις εκλογές του 1964 με 52,72% έχοντας τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το καλοκαίρι του επόμενου έτους ο «Γέρος της Δημοκρατίας» έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Βασιλιά καθώς θέλει να αντικαταστήσει τόσο τον υπουργό Άμυνας όσο και τον αρχηγό του ΓΕΣ που ελέγχονταν από το παλάτι.

Για υπουργό Άμυνας, προορίζει τον γιό του, Ανδρέα Παπανδρέου. Ο νεαρός βασιλιάς Κωνσταντίνος αρνείται να υπογράψει το σχετικό διάταγμα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου δηλώνει την πρόθεσή του να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο της Άμυνας, όμως ο βασιλιάς αρνείται εκ νέου και ο πρώην υπουργός Πέτρος Γαρουφαλιάς, παρά την διαγραφή του από την Ένωση Κέντρου, αρνείται να βγει από το υπουργείο του, καταγγέλλοντας «κομματικοποίηση των Ένοπλων Δυνάμεων».

Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτείται τον Ιούλιο του 1965. Ο βασιλιάς αναθέτει κατά σειρά  στους Γεώργιο Αθανασιάδη – Νόβα, Στέφανο Στεφανόπουλο και Ηλία Τσιριμώκο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ηγετική φυσιογνωμία ανάμεσα στους 39 βουλευτών της Ένωσης Κέντρου που «αποστάτησαν», ο φέρελπις βουλευτής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ξεχώριζε από τους υπόλοιπους λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Ανάμεσα στους ηλικιωμένους συναδέλφους του, εκείνος ήταν μόλις 43 χρονών και με ηγετικές βλέψεις. Στοχοποιήθηκε από την «αριστερή» πτέρυγα της Ένωσης Κέντρου αλλά και από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Άλλωστε το σύνθημα «Μητσοτάκη κάθαρμα» δονούσε για πολλά ακόμα χρόνια τις συγκεντρώσεις, κυρίως του ΠΑΣΟΚ.

Έξαλλος με τον Μητσοτάκη ήταν βέβαια και ο ίδιος ο Γεώργιος Παπανδρέου. Όπως μάλιστα δήλωνε σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν βρέθηκαν στα κρατητήρια μετά τη σύλληψή τους από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, ο «Γέρος της Δημοκρατίας» αρνήθηκε πεισματικά να του μιλήσει. Όπως διηγείται ο ίδιος ο Μητσοτάκης, πέρασαν μόνο λίγα λεπτά ώστε ο Παπανδρέου να αλλάξει γνώμη.

Αποχώρηση Ανδρέα Παπανδρέου από την Ένωση Κέντρου

Για τα Ιουλιανά του 1965, την «αποστασία» και την πολιτική αστάθεια που ακολούθησε γράψαμε ήδη. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έχει κηρύξει τον «Δεύτερο Ανένδοτο», όμως τον Δεκέμβριο του 1966 δέχεται να ψηφίσει την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου, με στελέχη ακόμη και της μεταξικής δικτατορίας.

Ο «Γέρος της Δημοκρατίας» έχει μάλιστα συμφωνήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας Ένωσης Κέντρου και ΕΡΕ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η λαϊκή δυσαρέσκεια που εκφράζεται, βρίσκει αντανάκλαση και εντός της Ένωσης Κέντρου, όπου 40 με 50 βουλευτές, συσπειρώνονται γύρω από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που διαχωρίζει τη θέση του από τον πατέρα του.

Και εκείνος βέβαια θα ψηφίσει την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου, όμως με το ξέσπασμα της χούντας των συνταγματαρχών, ο Ανδρέας Παπανδρέου φεύγει στο εξωτερικό και δημιουργεί το ΠΑΚ που αργότερα θα μετεξελιχθεί στο κραταιό ΠΑΣΟΚ και βέβαια θα «τελειώσει» μια και καλή την πορεία της Ένωσης Κέντρου, του κόμματος που είχε (συν) ιδρύσει ο ίδιος του ο πατέρας.

Διαγραφή Δήμου Μάρκου Μπότσαρη από το ΠΑΣΟΚ

Ο Δήμος Μπότσαρης τηρουμένων των αναλογιών ήταν ο Βαρουφάκης της δεκαετίας του 1980. Πρόκειται ίσως για ένα όνομα που οι νεότεροι ίσως να μην θυμούνται ή ακόμα και να μην γνωρίζουν.

Ο Δήμος Μάρκου Μπότσαρης διετέλεσε Δήμαρχος Σπάτων, την εποχή που οι κάτοικοι αγωνίζονταν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Καραμανλή για εγκατάσταση του νέου αεροδρομίου στην περιοχή.

Παντρεμένος με τη γνωστή ηθοποιό Μαίρη Χρονοπούλου, είναι μέλος του ΠΑΚ με πλούσια αντιδικτατορική δράση. Εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Το 1981 αποχωρεί μιλώντας για «βρωμιά» που αναδίδεται από Καστρί και Χαριλάου Τρικούπη. Έπειτα γίνεται απηνής διώκτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Δήμος Μπότσαρης είναι βασικός αρθρογράφος του Ελεύθερου Τύπου, με βασικό θέμα και… θύμα τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η εφημερίδα που τον φιλοξενεί αυξάνει αλματωδώς την κυκλοφορία της και κατακτά την πρώτη θέση πανελλαδικά το 1988-89.

Ο πρώην Δήμαρχος και βουλευτής, γράφει σειρά βιβλίων που και αυτά γίνονται ανάρπαστα. Για τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο απαξιώνει πλήρως, για τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται πως ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινεί τα νήματα της ελληνικής τρομοκρατίας.

Η σκληρή κριτική και οι ισχυρισμοί κατά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν στον άγριο ξυλοδαρμό του δύο φορές ενώ δηλητηριάστηκαν μέχρι και τα λυκόσκυλά του που είχε ως κατοικίδια.

Ο ίδιος ισχυριζόταν πως οι επιθέσεις εναντίον του, ήταν κεντρικά κατευθυνόμενες, ενώ κατονόμασε τον Θεοφάνη Τόμπρα, διοικητή του ΟΤΕ τότε και προσωπικό φίλο του Ανδρέα ως «αρχηγό και καθοδηγητή μπράβων και ΚΥΠατζήδων».

Απεβίωσε το 2003 σε ηλικία 68 ετών.

Αποχώρηση Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία

Ο Αντώνης Σαμαράς στα 26 του γίνεται ο νεότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου, ενώ στα 38 του είναι ήδη υπουργός. Ο μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας, τυγχάνει να βρεθεί στη νευραλγική θέση του υπουργού Εξωτερικών σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Στις 13 Απριλίου του 1992, συγκαλείται το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανακοινώνει την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από την κυβέρνηση και έπειτα αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο Σαμαράς φέρεται να έχει διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή.

Στην σύσκεψη που έχει προηγηθεί έχει παρουσιάσει σημείωμα επτά σημείων δράσης, τα οποία προκαλούν την αντίδραση τόσο του προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του πρωθυπουργού.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ιδρύει την «Πολιτική Άνοιξη» και εκτός από γνωστά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας λίγο αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη του 1993, αποσπά και δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, τους Στέφανο Στεφανόπουλο και Γιώργο Συμπιλίδη. Κάπως έτσι η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, χάνει τη δεδηλωμένη και οι εκλογές προγραμματίζονται για τον Οκτώβρη του ίδιου έτους.

Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις της Νέας Δημοκρατίας, δονούνται από το σύνθημα «Αλήτη, προδότη, Σαμαρά». Η Πολιτική Άνοιξη, επωφελούμενη και της διάσπασης του ΚΚΕ,  κατατάσσεται τρίτη πολιτική δύναμη με σχεδόν το 5% των ψήφων.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιστρέψει μόλις το 2004 στη Νέα Δημοκρατία. Το 2009 θα γίνει αυτό που δεν περίμενε κανείς. Ο άλλοτε «αποστάτης» όχι μόνο έχει επιστρέψει αλλά είναι πλέον και πρόεδρος της παράταξης.

Αποχώρηση Φώτη Κουβέλη από ΣΥΝασπισμό

Στέλεχος με ιστορία στην Αριστερά και υπουργός στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Ως μέλος της ΕΑΡ συμμετείχε στον Συνασπισμό, όπου τέθηκε επικεφαλής της «Ανανεωτικής» τάσης του.

Το 2008, μετά την αποχώρηση του Αλέκου Αλαβάνου από την ηγεσία του ΣΥΝασπισμού, αντίπαλοι στο 5ο Συνέδριο του κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης και ο εκλεκτός του Αλέκου Αλαβάνου και του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει κατά κράτος τη μάχη και στηρίζει την παραπέρα συμμετοχή του ΣΥΝασπισμού στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, οι δύο κύριες τάσεις του κόμματος συγκρούονται σχετικά με την πολιτική συμμαχιών. Η πλειοψηφία αρνείται την συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ κάτω και από την πίεση των μικρών αριστερίστικων ομάδων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και η «ανανεωτική» πτέρυγα Κουβέλη, ζητά την «εδώ και τώρα» αποχώρηση του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 6ο Συνέδριο, το 2010, είναι Συνέδριο ξεκαθαρίσματος. Οι «ανανεωτικοί» χάνουν τη μάχη κατά κράτος και αποχωρούν από το κόμμα. Λίγο καιρό αργότερα σχηματίζουν την ΔΗΜΑΡ.

Η ανηλεής κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, θα κρατήσει από την ημέρα της ίδρυσης της τελευταίας μέχρι και την παραίτηση του κόμματος Κουβέλη από την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, με αφορμή το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της κόντρας θα πρέπει να θυμηθεί και το υβριστικό σύνθημα των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ «μισθούς, συντάξεις τα έκανες κουρέλι, άντε και γ…. σύντροφε Κουβέλη».

Ο Φώτης Κουβέλης και η στάση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας, άνοιξε το δρόμο των εκλογών και της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και από τότε η κόντρα… εξανεμίστηκε.

Οι φήμες τον ήθελαν πρώτα να προτείνεται για πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Αλέξη Τσίπρα και αφού δεν συνέβη αυτό να… υπουργοποιείται σε κάθε ανασχηματισμό. Τίποτα από αυτά όμως δεν έχει –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- επιβεβαιωθεί.

ΑΠΟ ΤΟ news247