Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δεν συζητά για πλήρη και καθολική εφαρμογή του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» στα νησιά μας.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δραγασάκη, σε ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Κόνσολα, με την οποία κάνει γνωστό ότι το 2018 η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαθέσει μόνο 60 εκ. ευρώ, τα οποία, φυσικά, δεν επαρκούν για να υπάρξει πλήρης εφαρμογή και κάλυψη.

Ο Υπουργός δεν απαντά, επίσης, στο ερώτημα του κ. Κόνσολα για το αν υπάρχουν σχετικές αναλογιστικές μελέτες και βάση δεδομένων για το κόστος μεταφοράς αγαθών, πρώτων υλών, υπηρεσιών και προσώπων στα νησιά, αλλά και για τους πόρους που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας,

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ο κ. Μάνος Κόνσολας αναφέρει  :

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν συζητά πλήρη και καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν έχει τα λεφτά.

Επιδιώκει την περιορισμένη εφαρμογή του σε μικρά νησιά, σε  ελάχιστους δικαιούχους και περιορισμένες κατηγορίες.

Πρόκειται για προεκλογικού χαρακτήρα φιλοδώρημα για να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις των νησιωτών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Αυτοί που κατάργησαν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά για να εισπράξουν 85 εκ. ευρώ, θέλουν να πιστέψουμε ότι θα δώσουν ένα πολλαπλάσιο ποσό για την πλήρη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Η διαφορά είναι ότι το «μεταφορικό ισοδύναμο» της κυβέρνησης είναι φιλοδώρημα, ενώ οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, ήταν αναπτυξιακό πλεονέκτημα και εργαλείο».

 208 total views,  4 views today