Προς εκλογές στις 21 Μαΐου και σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη

132

Η πτώση των ποσοστών της ΝΔ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις   δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που είχε ως συνέπεια να χαθούν 57 ζωές, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, ήταν ενα γερό χτύπημα όχι μόνο στην δημοσκοπική υπεροχή που εμφάνιζε η κυβέρνηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, κυρίως έναντι του βασικού της αντιπάλου (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και επί ουσίας, γιατί “τσαλάκωσε” την πολιτική της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στην οποία η ΝΔ είχε επενδύσει, σημειώνοντας επιτυχίες. Εν έτει 2023, για περισσότερα από 12 λεπτά, δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή, χωρίς ουδείς να αντιληφεί το παραμικρό.

Η διαχείριση της κρίσης, και της τραγωδίας, απαιτούσε και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, αναζητηση της αλήθειας και των πραγματικών ενόχων όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Η ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου και η εμπέδωση της ασφάλειας του επιβατηγού κοινού, είναι ένα ακόμη στοίχημα, όπως και η εγκατάσταση επιτέλους, του σύστηματος τηλεδιοίκησης, που κατάντησε “γεφύρι της Άρτας” με τραγικές συνέπειες.

Οι αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων και μια σειρά από διευκολύνσεις  που αναμένεται να παρασχεθούν μαζί με την ηθική τους υποστηρίξη, αποτελούν τον κορμό της προσπάθειας της κυβέρνησης, του στοιχήματος που θα επιχειρήσει να κερδίσει, ώστε να αποτρέψει άλλη μία δημοσκοπική βουτιά και να αγγίξει τα προ κρίσης επίπεδα.

“Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω”, είπε χθες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός, δικαιολογώντας τον θυμό του κόσμου, που όπως είπε πρέπει να μετουσιωθεί σε δημιουργική δράση, αλλά και σε σύγκρουση με το αναχρονιστικό κράτος των ρουσφετιών και του “κακού” συνδικαλισμού. Ήδη, εστάλησαν επιστολές από τον Γ. Γεραπετρίτη για ενημέρωση των κομμάτων, οι οποίες ωστόσο χθες δεν απαντήθηκαν, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη στη Βουλή, με τις συμβάσεις που δεν υλοποιήθηκαν από το 2014 ανά χείρας.

“Οι συμβάσεις και οι υπογραφές τα λένε όλα”, υποστηρίζουν κυβερνητικες πηγές, καλώντας τον Χρήστο Σπίρτζη, πρώην υπουργό Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ σε μία κατ’αντιπαράσταση συζήτηση με τον Γ. Γεραπετρίτη, “ώστε να δουν οι πολίτες ποιοι και τι έκαναν για το σύστημα τηλεδιοίκησης. Εκεί θα αποδειχθούν τα μνημειώδη ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ”, καταλήγουν.

Προς εκλογές στις 21 Μαΐου

Το αφήγημα της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, οι οποίες όπως όλα δειχνουν θα διεξαχθούν τον Μάιο, με επικρατέστερη ημερομηνία την 21η, αλλάζει, και γίνεται: Τώρα ή ποτέ. Με αφορμή το σύνθημα “Ποτέ Ξανά” που ακούστηκε και γράφτηκε όλες αυτές τις μέρες μετά τα Τέμπη, το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να αγγίξει τους δυσαρεστημένους εξαιτίας του τραγικού συμβάντος πολίτες, θα επιμείνει στη γραμμή ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορούν να σπάσουν το απόστημα των παλιών και αναχρονιστικών δομών του κράτους με τα ρουσφέτια, τις προσλήψεις χωρις αξιολόγηση, και εν γένει την κακοδιοίκηση που τόσο πολύ ταλαιπώρησε την χώρα.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος για αυτήν την σύγκρουση, για τη μάχη όπως την χαρακτήρισε, η οποία έχει νίκες, αλλα και ήττες. Με αυτό το αφήγημα θα πορευθεί προς τις κάλπες, υπενθυμίζοντας, όπως λένε συνομιλητές του, τα επιτεύγματα της τελευταίας 4ετίας, όσο και αν αυτά “γρατζουνίστηκαν” από το τραγικό δυστύχημα. Το γεγονός επίσης, ότι η Ελλάδα θα πηγαίνει στις κάλπες τις ίδιες ημέρες με την Τουρκία (σ.σ οι εκλογές θα γίνουν στην Τουρκία στις 14 Μαίου) ίσως προσθέσει στην φαρέτρα των επιχειρημάτων το ποιος ειναι καταλληλότερος να διαχειριστεί μία κρίση με την γειτονική χώρα, με παραδείγματα την διαχείριση της κρίσης στον Έβρο, την εξοπλιστική θωράκιση της χώρας και τις αμυντικές συμφωνίες συνεργασίας.