Η ασφάλεια στα σύνορα της Ευρώπης οι προκλήσεις από την Τουρκία και η διεθνής τρομοκρατία ήταν το θέματα που κυριάρχησαν στην εκδήλωση που οργάνωσε χθες το ” Σπίτι της Ευρώπης” στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Ρόδο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου.

Την εκδήλωση συντόνισε η δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγο , ειδικευθήσα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο  στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών ιδρυτικό μέλος του Σπιτιού της Ευρώπης κ.Έλενα Γιαννίκη.

Τις ομιλίες παρακολούθησαν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας, ο πρώην βουλευτής κ. Βασίλης Υψηλάντης, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, η πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη, το μέλος της ΝΟΔΕ κ. Κ Γλεντής,  ο πρόεδρος του «Σπιτιού της Ευρώπης» κ. Μιχάλης Καβουκλής,  οι πρώην πρόεδροι  κ. Άννα  Χαρίτου και Μαριλένα Σωκιανού  και πολίτες.

Στην έναρξη  συμμετείχε και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος που στη συνέχεια αναχώρησε για να ομιλήσει σε άλλη εκδήλωση που ήταν παράλληλα σε εξέλιξη.

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του  ο πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης κ. Μιχάλης Καβουκλής.

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια  η κ. Γιαννίκη αναφέρθηκε στο Σπίτι της Ευρώπης  του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος αλλά και στα θέματα που έπρεπε να αναδειχθούν από τις ομιλίες και τη συζήτηση που ακολούθησε.

Σε θέματα άμυνας  και ασφάλειας   στα σύνορα της Ευρώπης αναφέρθηκε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης .

” Κάθε οργανισμός στην Ευρώπη ερμηνεύει διαφορετικά τις προκλήσεις ασφαλείας. Διαφορετικά το ορίζει και κάθε κράτος μέλος.Για την Ελλάδα για πολλά χρόνια η πρόκληση ασφαλείας ήταν ο από Βορρά κίνδυνος. Η απάντηση ήταν η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Ήρθε η  απειλή από την Τουρκία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η Ελλάδα, έχει μια πρόκληση αυτή προέρχεται από την Τουρκία.. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη ασφάλειας της Ελλάδας γιατί πολύ απλά μέλος του είναι και η Τουρκία. Αν έρθει ποτέ αυτή η κακή στιγμή ο οργανισμός δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει γιατί μπλοκάρεται από την συμμετοχή του άλλου κράτους μέλους” , τόνισε ο κ. Βαληνάκης και εξήγησε τον λόγο για τον οποίο ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής προχώρησε τις διαδικασίες για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

” Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Όμως αυτό έγινε με αργά και διστακτικά βήματα. Δημιουργήθηκαν  διάφοροι μηχανισμοί . Αναβίωσε το 2017 η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας καθώς είχαμε εξελίξεις όπως η δραστηριότητα της Ρωσίας στην Κριμαία, η μείωση του ενδιαφέροντος για την Ευρώπη από τις ΗΠΑ, η εκλογή του κ. Τράμπ και οι δηλώσεις του, ο Isis  και οι τρομοκρατικές απειλές.” , τόνισε ο κ. Βαληνάκης.

Ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε και στις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2016.

” Σήμερα υπάρχουν 27 στρατοί, 23 αεροπορίες και 21 ναυτικές δυνάμεις των κρατών- μελών. Συνολικά δαπανούν 220 δις ευρώ . Η Ρωσία δίνει 39 δις για την άμυνα της.Η Ελλάδα και η Κυπριακή δημοκρατία διαφέρουν στο θέμα της ασφάλεια από όλα τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορούν να βρουν απαντήσεις για τις προκλήσεις στον τομέα της άμυνας μέσα στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει ερώτημα  τι θα έκανα η ΕΕ σε περίπτωση  προσβολής της εθνικής κυριαρχίας», σημείωσε ο κ. Βαληνάκης.

Ομιλώντας για την ασφάλεια και το ενδεχόμενο προσβολής της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕΕ   ο κ. Βαληνάκης είπε

«Σκεφθείτε λίγο το βράδυ  των Ιμίων τι έγινε δηλαδή το 1996. Δεν είναι  απίθανο να συμβεί ξανά ένα ίδιο σενάριο. Με την κλιμάκωση,- όλοι μπορούμε να σκεφθούμε – ότι θα βρεθούμε σε μια ολίγων ωρών ή ημερών ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή μπορεί να συμβεί μια τέτοια κρίση. Οι οργανισμοί στην Ευρώπη όμως δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό το σενάριο. Εμείς φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί αυτό», τόνισε ο κ. Βαληνάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Το “θετικό σοκ” της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε γίνει παλαιότερα για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και θύμισε τη σημασία που έχει η παρουσία της Frontex.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Μελετών του Πανεπιστημίου Kadir Has στην Κωνσταντινούπουλη, καθηγητής κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου .

«Μια από τις ειδήσεις που κυριαρχούν στον τύπο τον τελευταίο καιρό είναι το ονοματολογικό. Τι έγινε δηλαδή  με τη συμφωνία των Πρεσπών και το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα. Έχει ανοίξει μια τεράστια συζήτηση για το τι έγινε. Παγκοσμίως επικρατεί  η είδηση που έχει να κάνει  με την κλιματική αλλαγή. Συζητάμε επίσης για το δημογραφικό ,τους υδρογονάνθρακες και το μεταναστευτικό. Εμείς και όλες οι γειτονικές χώρες δίνουμε έμφαση στο παρόντος και δεν προσβλέπουμε σε ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος», τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου.

«Δεν αφορά μόνο εμάς που πάει η Τουρκία. Έχουμε την τρομοκρατία την έλλειψη χρηστής διακυβέρνησης. Πως αντιμετωπίζονται όμως οι προκλήσεις για τις μικρές χώρες όπως η Ελλάδα ου είναι η πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και διεθνείς οργανισμοί όμως βάλλονται εκ των έσω και από ηγέτες που έχουν αντίθετες ιδέες. Η αποδόμηση είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει.  Θα επιμένουμε στο ίδιο κλισέ;» είπε ο κ. Τριανταφύλλου που αναφέρθηκε και στις κρατικές ενέργειες σε περίπτωση κρίσης με αφορμή τη φονική φωτιά στο Μάτι.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος,  Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ κ. PetrLunakπου αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε  το ΝΑΤΟ δύσκολες υποθέσεις με διενέξεις στο εσωτερικό διαφόρων κρατών στο ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία και στους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζεται η τρομοκρατία.

“Μετά τον ψυχρό πόλεμο προσαρμοσθήκαμε σε μια νέα κατάσταση . Τώρα έχουμε νέους τύπους τρομοκρατίας .  Έχουμε τον  ΙSISστη Συρία.  Έπρεπε  και το ΝΑΤΟ να βρει τον τρόπο αντιμετώπισης της νέας κατάστασης”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ Lunak που αναφέρθηκε εκτενώς και στην περίπτωση των κινήσεων που γίνονται από τη  Ρωσία και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριστούν οι έχοντες την ευθύνη το θέμα.

Για τη διεθνή τρομοκρατία μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ.  Βασίλειος Γραμματίκας.

« Η Ευρώπη υπήρξε πολύ καλή γνώστρια της τρομοκρατικής δραστηριότητας από τη δεκαετία του 70. Είχαμε τις Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ευρώπη. Είχαμε έξαρση των δραστηριοτήτων τους στις δεκαετίες του 70 και του 80. Έξαρση  το 2004 και το 2015. Από το 2001 μέχρι το 2016 το 93% των τρομοκρατικών ενεργειών έγιναν από ισλαμιστές ή άτομα που δρούσαν στο όνομα του Ισλάμ. Ως εκ τούτου  η τρομοκρατία στη σύγχρονη εποχή έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά.  Το ισλαμικό κράτος είναι μια δύσκολη περίπτωση. Είναι λάθος να το αποκαλούν τρομοκρατική οργάνωση.  Να μην ξεχνάμε ότι κατέχει έκταση μεγαλύτερη από τη Μεγ. Βρετανία.  Είναι για κάποιους από τους μουσουλμάνους σαν την Αποκάλυψη του Ιωάννη», τόνισε ο κ. Γραμματίκας που αναφέρθηκε και όσα διαδραματίστηκαν στη Συρία.

«Το θέμα είναι πως το ισλαμικό κράτος έχει ιδεολογία. Διάφοροι έχοντας αυτό σαν σημαία και ιδεολογία θα προωθήσουν τρομοκρατικές ενέργειες. Θα  τα δούμε αυτά και λόγω του  μεταναστευτικού ζητήματος. Τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι από τη Συρία έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Eίναι λογικό να υποθέσει κανείς πως αρκετοί από αυτούς δεν είναι απλοί πρόσφυγες», τόνισε μεταξύ άλλων   κ. Γραμματίκας και παρατήρησε πως δεν υπάρχει ουσιαστικά  μηχανισμός καταστολής.

 200 total views,  2 views today