«Υπέρ των δικαιωμάτων της Ελλάδος έχει ταχθεί ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Πάιατ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει για το δίκαιο της θάλασσας αλλά αναγνωρίζουν ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας. Είναι πολύ θετική εξέλιξη η ανακοίνωση από το Στεητ Ντηπάρντμεντ».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας σήμερα στο Sky ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και στενός συνεργάτης του κ. Αντώνη Σαμαρά κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης με αφορμή τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει για το μνημόνιο που έχουν υπογράψει Τουρκία και Λιβύη.

Ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε πως μέχρι τώρα πολιτικές ανακοινώσεις έχουν γίνει για το θέμα καθώς τα διεθνή δικαικά όργανα είναι αυτά που ακυρώνουν συμφωνίες σαν και αυτή.

«Η Βουλή της Λιβύης θα πρέπει να κηρύξει άκυρη τη συγκεκριμένη συμφωνία. Αυτή είναι από τα πιο αρμόδια όργανα. Η κυβέρνηση που την υπέγραψε δεν υπάρχει ενώ και άλλα κράτη που είναι υπέρ της Ελλάδος έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε και στην ΑΟΖ κατοικημένων και μη νησιών.
«Υπάρχουν μη κατοικημένα νησιά που περιλαμβάνονται στη συνθήκη της παράδοσης της Δωδεκανήσου από την Ιταλία στην Ελλάδα. Στους επιχειρησιακούς χάρτες των αμερικανών και όχι μόνο έχουν περιληφθεί. Είναι τόσα τα κατοικημένα νησιά της περιοχής που με τις γραμμές βάσης περιλαμβάνονται και τα ακατοίκητα. Όλα περιλαμβάνονται στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας αν βάλουμε τις γραμμές βάσης «, δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης.

Σε ερώτηση αν θα βοηθούσε την Ελλάδα στην παρούσα φάση ο καθορισμός ΑΟΖ με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε:
« Είναι ένα θέμα αυτό που το χειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση. Η Τουρκία έδωσε σε δημοπρασία οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως του Καστελορίζου το Μάιο Ιούνιο του 2012 . Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Α Σαμαράς καταστήσαμε σαφές ότι αυτά στα οποία αναφέρεται η γειτονική χώρα ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ. Αυτό οδήγησε τις δύο μεγάλες πετρελαικές εταιρείες να φύγουν. Ακόμη όταν πήγαμε στην Αίγυπτο συμφωνήθηκε η οριοθέτηση ΑΟΖ. Αυτό σήμαινε την απόρριψη των αιτιάσεων της γειτονικής χώρας. Επίσης ένα ακόμη βήμα ήταν η συμφωνία για τον eastmed. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν τότε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Σχεδόν 20 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία

«Η δημιουργία του αγωγού σημαίνει κτίσιμο πάνω στο βυθό. Αυτό απαιτεί την άδεια της χώρας στην οποία ανήκει η δικαιοδοσία επί τη βυθού. Το μεγάλο ζητούμενο για μας είναι να διασφαλίσουμε πως η Ελληνική και η Κυπριακή ΑΟΖ ενώνονται. Η Τουρκία προσπαθεί να μπει σφήνα και να φθάσει μέχρι τη Λιβύη. Με τις κινήσεις που έγιναν επί των ημερών μας βρήκαμε συμμάχους τον Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτό ήταν η νίκη τότε. Πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με την προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο κ. Λαζαρίδης τόνισε:
« Η προσφυγή στη Χάγη σημαίνει πως πρέπει να συνθηκολογήσουμε πριν πάμε στο δικαστήριο. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ειρηνοδικείο . Στη Χάγη τα κράτη που προσφεύγουν ζητούν μαζί με τον αντιδίκους τους σε ποια βάση θα γίνει η εξέταση του προβλήματος. Πρέπει να γίνει δηλαδή από πριν συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας και στο δικαστήριο να ανατεθεί η τεχνική δουλειά. Εμείς πάμε με το δίκαιο της θάλασσας για το οποίο δεν συμφωνεί η Τουρκία. Όλες οι χώρες που έχουν προσφύγει εκεί έχουν υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας. Δεν έχουμε συμφωνήσει ποίο είναι το εύρος των χωρικών υδάτων και την αιγιαλίτιδα ζώνη».

Όσο για τις Τουρκικές προκλήσεις και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε :

« Να μην εφησυχάζετε. Υπάρχουν μηχανισμοί αποτροπής αυτού του πράγματος και τρόποι αποκλιμάκωσης αυτής της πίεσης. Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια πολύ άσχημη κατάσταση . Επιπλέον κληρονόμησε και το μεταναστευτικό. Θα πρέπει να απενεργοποιηθεί αυτός ο μοχλός πίεσης της Τουρκίας αλλά δεν είναι εύκολο. Πρέπει να είμαστε σταθεροί και να μην εφησυχάζουμε».

 206 total views,  2 views today