Πρόταση για ίδρυση Σχολής Νησιωτικής Πολιτικής

852

Κατά την συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Παιδείας στην Βουλή που αφορούσε συγχωνεύσεις  των Πανεπιστημίων με ΤΕΙ, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός πρότεινε την δημιουργία σχολής (Πανεπιστημιακής) “Νησιωτικής Πολιτικής” στην Κω.

Η πρόταση έγινε μετά από συζητήσεις και με Πανεπιστημιακούς και  ο Υπουργός Παιδείας το βλέπει κατ΄αρχήν θετικά. Φυσικά πρέπει να συζητηθεί στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η νησιωτική πολιτική, τόνισε ο Ηλίας Καματερός,  είναι “επιστήμη” και μάλιστα σύνθετη που σχετίζεται με την οικονομία, τις μεταφορές, τη διοίκηση, την ανάπτυξη , τη χωροταξία, ενώ ανοίγει δρόμους για αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Θα είναι η πρώτη παρόμοια σχολή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και θα εξυπηρετήσει την προώθηση της νησιωτικής πολιτικής τόσο στην χώρα μας που είναι νησιωτική  χώρα όσο και υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Η Κως αξίζει και δικαιούται να πανεπιστημιακή σχολή, σημείωσε ο Δωδεκανήσιος βουλευτής.

Όχι στη λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων που ίδρυαν τμήματα διαφόρων πανεπιστημίων, εξυπηρετώντας μικροπολιτικές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.

Η ίδρυση της συγκεκριμένης σχολής δεν έχει να κάνει με παρόμοιους σχεδιασμούς. Έρχεται να καλύψει πραγματικές ανάγκες!!!

Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Κως είναι το 2ο σε πληθυσμό νησί του Νοτίου Αιγαίου, με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων της (36 χρόνια).

Σε ερώτηση γιατί δεν προτάθηκε ιατρική σχολή ή τουριστική, ο βουλευτής απάντησε:
«Όταν διεκδικείς κάτι πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου τα δεδομένα:
–          Ιατρική σχολή στην Κω δεν μπορεί να γίνει, γιατί απαιτείται η λειτουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
–          Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τμήματα σχετικά με την Ιατρική π.χ. βιοηθικής, όμως καλύπτονται από άλλες σχολές.
–          Τουριστικές σχολές υπάρχουν σε Ρόδο – Χίο – Κρήτη και είναι δύσκολη η δημιουργία και στην Κω.
–          Το θέμα της “Ιπποκρατικής ιδέας” μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα από άλλα κανάλια».

Επίσης ο Ηλίας Καματερός υπογράμμισε πως η ίδρυση της Σχολής Νησιωτικής Πολιτικής πρέπει να γίνει Εθνικό θέμα και με την συμμετοχή του Ιπποκράτειου Ιδρύματος. Πρέπει να διερευνηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο ο τρόπος που και θεσμικά θα αξιοποιηθεί αυτός ο πλούτος του τόπου μας που είναι παγκόσμια κληρονομιά.

Η ιδέα για σχολή Νησιωτικής Πολιτικής, είναι πρωτότυπη, έχει σχέση με νέες τεχνολογίες και για αυτό είναι μέσα στις αναζητήσεις νέων τμημάτων των Πανεπιστημίων. Από την άλλη εξυπηρετεί στρατηγικούς στόχους και σχεδιασμούς της χώρας μας.