Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία των μικρών νησιών του Αιγαίου, που είναι αναγκασμένα να μετακινούν τους αθλητές τους σε μεγαλύτερα νησιά προκειμένου να διενεργηθούν οι ιατρικές εξετάσεις για τη χορήγηση της Κάρτας Υγείας Αθλητή, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας.

Με βάση το νέο αθλητικό νόμο, η κάρτα Υγείας του αθλητή θεωρείται από γιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών η Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων ή από γιατρούς που έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο η με Ν.Π.Δ.Δ, καθώς και από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, με ειδικότητα καρδιολόγου.

Διενεργούνται, μάλιστα, συγκεκριμένες εξετάσεις.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι για την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων δεν έχουν ληφθεί οι δυσκολίες που υπάρχουν σε μικρά νησιά του Αιγαίου στα οποία δεν υπάρχουν γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αλλά και εξοπλισμός για να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στους αθλητές. Ουσιαστικά, οι αθλητές των ομάδων στα μικρά νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα νησιά που έχουν τις αναγκαίες υποδομές για να γίνουν οι συγκεκριμένες εξετάσεις και να θεωρηθεί η Κάρτα Υγείας.

Αυτό σημαίνει δυσβάσταχτα έξοδα για τα μικρά ερασιτεχνικά σωματεία των νησιών αλλά και ανυπέρβλητες δυσκολίες αφού σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει η μετακίνηση και η επιστροφή των αθλητών των μικρών νησιών αυθημερόν και θα πρέπει να διανυκτερεύσουν στο πιο μεγάλο νησί, με ό, τι αυτό σημαίνει σε επιπλέον έξοδα.

Ο κ. Κόνσολας καταθέτει δύο εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα:

1ον: Να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, είτε από το Υπουργείο Αθλητισμού και τη Γ.Γ.Α είτε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, των οικείων Ποδοσφαιρικών Ενώσεων προκειμένου να αναλάβουν τη δαπάνη συγκρότησης κινητού ιατρικού συνεργείου με καρδιολόγο ο οποίος θα επισκέπτεται τα μικρότερα νησιά πριν την έναρξη της περιόδου και θα πραγματοποιεί τις εξετάσεις στους αθλητές.

2ον: Μετά από συνεννόηση των Υπουργείων Υγείας και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τη ΔΥΠΕ, να διατεθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός αλλά και καρδιολόγος που θα μεταβαίνει στα μικρά νησιά, στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου, για να πραγματοποιεί επί τόπου τις εξετάσεις στους αθλητές των ερασιτεχνικών σωματείων.

 218 total views,  4 views today