Πυροσβεστική : Χρήση πυρός …τέλος από 20 Απριλίου

146

Νωρίτερα δηλαδή από τις 20 Απριλίου  τίθεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης χρήσης πυρός   όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική. Σε δύο ημέρες δηλαδή απαγορεύεται σε όλους να ανάβουν φωτιές ακόμη και για να κάψουν τα υπολείμματα των καλλιεργειών .

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου, γνωρίζει ότι με την υπ’ αριθ. 512 Φ.702.15/6 Απριλίου 2023 Απόφαση Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, ορίστηκε μεταξύ άλλων περιοχών για τα Δωδεκάνησα, η απαγόρευση χρήσης πυρός από τις 20 Απριλίου 2023 στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της υπ’ αριθ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης, με συνεπακόλουθη, την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ενωρίτερα από την 1η Μαΐου.

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά

Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.

Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών·\ που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή ενάρξεως και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Επισημαίνουμε ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για: – την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε –

το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς –

την ένταση του ανέμου στην περιοχή και – το είδος της βλάστησης που καίγεται  Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών

Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

Τονίζουμε ότι, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας.