ΠΥΡ:20 φωτιές από τις αρχές του έτους σε Ρόδο – Κάρπαθο από καύση …κλαδιών

146

Ούτε μια ούτε δύο αλλά 20 φωτιές έχουν ανάψει από τις αρχές του τρέχοντος έτους σε Ρόδο και Κάρπαθο από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών κοινώς δηλαδή από καύση ξερών κλαδιών και χόρτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα 11 Απριλίου στη Ρόδο άναψαν από  καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών 17 πυρκαγιές. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα με την ίδια αιτία άναψαν τρεις φωτιές στην Κάρπαθο.

Το μεγαλύτερο συμβάν ήταν η φωτιά που άναψε στις 5 Απριλίου και ώρα 13:00  στην Σορωνή.  Αποτέλεσμα ήταν να γίνουν στάχτη 730 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

Η Πυροσβεστική με ανακοινώσεις επιδιώκει  να ενημερώνει  τους πολίτες ώστε να είναι προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Στόχος η προστασία του περιβάλλοντος.

Το σημαντικότερα στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου δεν  επιτρέπεται η καύση κλαδιών και χόρτων.

Σε όλες τις περιπτώσεις όπως επισημάνθηκε στο skyrodos.gr έχουν επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα  ( και 200 και 300 ευρώ) σε όσους διαπιστώθηκε ότι με την καύση υπολειμάτων καλλιεργειων θα έθεταν σε κίνδυνο το περιβάλλον.

Τι ισχύει σε ότι αφορά τα μέτρα

Αναλυτικά, όπως τονίζει η Πυροσβεστική, για την καύση των υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε ελαιώνες, αμπελώνες και άλλες καλλιέργειες από 1η Νοεμβρίου έως και την 30η Απριλίου σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή σε ακτίνα 300 μέτρων από δάση ή δασικές εκτάσεις πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά τις 12:00 το μεσημέρι), για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να μάθει σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.
  • Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ήμερα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.
  • Κατά το κόψιμο-κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κλπ.
  • Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από στύλους και πυλώνες, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.
  • Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον 3 μέτρων.
  • Η υπό καύση έκταση τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.
  • Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον 3 μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.
  • Υφίσταται επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.
  • Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων 200 λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κλπ), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.
  • Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.