Πόλεμος της τσιπούρας στα Ιμια;

320

Ενα ακόμα περιστατικό στο πλαίσιο του πολέμου της τσιπούρας στο Αιγαίο καταγράφηκε στα Ίμια σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Λιμενικού.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος έξι ελληνικά αλιευτικά με συνοδεία σκάφους του Λιμενικού πήγαν στα Ίμια και άρχισαν να ψαρεύουν, όταν μετά από λίγο εμφανίστηκε τουρκική ακταιωρός που άρχισε να κινείται στην ίδια περιοχή με σειρήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τουρκική ακταιωρός δεν προχώρησε σε περαιτέρω ενέργειες, πχ δεν έσκισε δίχτυα των Ελλήνων ψαράδων ή κάτι άλλο.

Στη συνέχεια το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού πλησίασε την τουρκική ακταιωρό και μετά απο λίγο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τουρκικό σκάφος ανέκρουσε πρύμνα και απομακρύνθηκε, χωρίς να δώσει συνέχεια στο περιστατικό.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο είχαν καταγραφεί αντίστοιχα περιστατικά αλλά με πολύ πιο έντονες και προκλητικές ενέργειες από πλευράς της τουρκικής ακτοφυλακής που είχαν φτάσει μέχρι του σημείου να αποπειραθούν να εμβολίσουν τις βάρκες των Ελλήνων ψαράδων.

Τι λένε οι Τούρκοι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα, βάρκες με Έλληνες αλιείς (από την Κάλυμνο) πήγαν στην περιοχή των Ιμίων για να ψαρέψουν.

Όπως υποστηρίζουν, στην περιοχή βρέθηκε και σκάφος του Λιμενικού το οποίο πλησίασε πολύ κοντά σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της SÖZCÜ, ελληνικά αλιευτικά και ένα σκάφος του Λιμενικού, που προσπαθούσαν προσεγγίσουν τα Ίμια από την Κάλυμνο, εμπόδισαν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που περιπολούσε στην περιοχή σήμερα το μεσημέρι.

Πάντα σύμφωνα με το τουρκικό σάιτ, έγιναν προειδοποιήσεις προς τους ψαράδες και το σκάφος του Λιμενικού, και τους ζητήθηκε να μην πλησιάσουν τις βραχονησίδες.

Λέγεται ότι δημιουργήθηκε ένταση στο σημείο μεταξύ των ωρών 3 και 4 (το μεσημέρι), όταν τα ελληνικά αλιευτικά πλησίασαν σε απόσταση 20 μέτρων από την τουρκική ακτοφυλακή, ενώ τα σκάφη των δύο χωρών έρχονταν κατά διαστήματα μύτη με μύτη σε απόσταση 10 μέτρων.