Πόρτα από το Κίεβο στον Γερμανό Πρόεδρο, ανεπιθύμητος στην Ουκρανία

101

Το Κίεβο απέρριψε το προτεινόμενο ταξίδι του Γερμανού προέδρου Φράνκ Βάλτερ Σταινμαιερ στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος από την Πολωνία όπου βρίσκεται.

Ο Σταϊνμάιερ σχεδίαζε να πραγματοποιήσει κοινή επίσκεψη στην Ουκρανία με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και τους ομολόγους τους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, ως «ένα ισχυρό μήνυμα κοινής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ουκρανία».

Αλλά «αυτό προφανώς δεν το ήθελαν στο Κίεβο», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ.

Η Ουκρανία είχε στο παρελθόν ασκήσει έντονη κριτική στον Γερμανό πρόεδρο για τις σχέσεις του με τη Ρωσία και τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε ως πρώην υπουργός Εξωτερικών στη βελτίωση των σχέσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τι έκανε ο Σταϊνμάιερ στη Βαρσοβία;

Σύμφωνα με το γραφείο του ομοσπονδιακού προέδρου, η επίσκεψη στη Βαρσοβία  είχε σκοπό να καταδείξει ότι οι Γερμανοί και οι Πολωνοί στέκονται μαζί στο πλευρό της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσει το κύριο θέμα του ταξιδιού.

Το ζευγάρι θα συναντηθεί επίσης με Ουκρανούς πρόσφυγες και εθελοντές στην Πολωνία, αφού η χώρα δέχτηκε περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν προστασία από τον πόλεμο που μαίνεται στην πατρίδα τους.

Η κριτική στον Σταϊνμάιερ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία Andriy Melnyk και ο Πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός Jaroslaw Kaczynski έβαλαν στο στόχαστρο τον Σταϊνμάιερ για τις σχέσεις του με τη Ρωσία

Ο Melnyk δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι ο Γερμανός πρόεδρος δεν ήταν σοβαρός όσον αφορά τη ρήξη του με τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι άνθρωποι που συνδέονται με τον Σταϊνμάιερ, όπως ο Γενς Πλότνερ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, και ο υφυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών Andreas Michaelis, καθώς και πολλοί σημαντικοί πρεσβευτές, συμμερίζονται επίσης τη στάση Σταϊνμάιερ απέναντι στη Μόσχα.

Ο Σταϊνμάιερ ήταν κοντά στον πρώην καγκελάριο Gerhard Schröder, του οποίου οι δεσμοί με τη Ρωσία μετά τη συνταξιοδότησή του έχουν γίνει όλο και πιο στενοί. Είχε επίσης δύο θητείες ως υπουργός Εξωτερικών πριν γίνει πρόεδρος, και επί των ημερών του προσαρτήθηκε η Κριμαία στη Ρωσία.

Ο Kaczynski ήταν επίσης επικριτικός για την εξωτερική πολιτική του Βερολίνου στη Welt am Sonntag, όπου δήλωσε ότι η Πολωνία «δεν είναι ευχαριστημένη με τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη».