Πότε να περιμένουμε αποτελέσματα στις σημερινές εκλογές

236

Είναι ίσως η πρώτη φορά που έρχονται κάλπες και δεν έχουμε νιώσει καθόλου προεκλογική περίοδο – σε σχέση με όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια δηλαδή.Επικρατεί μια μουντάδα, μια αδιαφορία που δείχνει γενικευμένη και μόνο τα διαφημιστικά φυλλάδια στα γραμματοκιβώτια, τα νέα για τα κλειστά σχολεία και τα SMS των υποψηφίων που «σκάνε» απρόσκλητα τις τελευταίες ημέρες στα κινητά μας θυμίζουν στον περισσότερο κόσμο ότι την Κυριακή καλείται να ψηφίσει.

Η εικόνα ότι οι αυτοδιοικητικές κάλπες δεν προκαλούν μαζικές κινητοποιήσεις εξηγείται εν μέρει κι από αντικειμενικούς παράγοντες.

Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ

Εχουν περάσει μόνο τρεις μήνες από τις διπλές εθνικές εκλογές, που είχαν ένταση, εκπλήξεις και παρήγαγαν σημαντικά πολιτικά αποτελέσματα, επικυρώνοντας το σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό και οι μόνοι που δείχνουν να προβληματίζονται είναι οι ίδιοι υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών, ιδίως αυτοί που προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αισθάνονται ότι θα επηρεαστούν από τη χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων και το γενικότερο πολιτικό κλίμα.Ιδίως δε οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν και το κλίμα που διαμορφώθηκε από τη μάχη για την ηγεσία του κόμματος.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται να γίνει γρήγορα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος. Εικόνα θα έχουμε γύρω στις 21:00 – 21:30 όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, στον Σκάι.

Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους, όπως εξήγησε ο Θοδωρής Λιβάνιος:

Πρώτον, τα εκλογικά τμήματα είναι εφοδιασμένα με ένα τάμπλετ που θα μεταδώσει αμέσως το αποτέλεσμα υπέρ των συνδυασμών. Δηλαδή, τις ψήφους που έλαβε κάθε συνδυασμός που μετέχει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Δεύτερον, υπάρχει μια προτεραιοποίηση ώστε να είναι ομοιόμορφη η ροή των αποτελεσμάτων που θα δούμε το βράδυ της Κυριακής. Γι’ αυτό τον σκοπό, έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα μονών ζυγών για τους δικαστικούς  αντιπροσώπους.

Την ομοιόμορφη και γρήγορη ροή των αποτελεσμάτων εξασφαλίζει η συγκεκριμένη σειρά, «μονά – ζυγά», με την οποία θα ανοίξουν οι κάλπες, σε συνδυασμό με τα τάμπλετ

Αυτό σημαίνει ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα μεν μονά τμήματα να ανοίξουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών, στα δε ζυγά τμήματα πρώτα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών.

Έτσι θα εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη και ως εκ τούτου γρήγορη ροή των αποτελεσμάτων.

Για πρώτη φορά, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών θα λάβουν αμοιβή

Ο κύριος Λιβάνιος αναφέρθηκε και στο θέμα της οικονομικής στήριξης των εφορευτικών επιτροπών που καλούνται κάθε φορά να υποστηρίξουν την εκλογική διαδικασία.

Για πρώτη φορά ενισχύεται με ένα επιμίσθιο το έργο των εφορευτικών επιτροπών, τόνισε ο Θοδωρής Λιβάνιος

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, όπως είπε ο ίδιος, αποφασίστηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών να καταβληθούν 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 30 ευρώ για τη δεύτερη Κυριακή.

«Αυτή η αμοιβή είναι μικτή, άρα υπολογίστε 32 και 24 ευρώ. Είναι μία πρωτοποριακή κίνηση, πρώτη φορά συμβαίνει αυτό, το οποίο θα ενισχύσει το έργο των επιτροπών».

Το εν λόγω επιμίσθιο λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία της εκλογής θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με άλλες εισφορές.