Δύσκολο προμηνύεται το βράδυ με την πύρινη λαίλαπα να συνεχίζει να καίει από το μεσημέρι  δασικές εκτάσεις της  Ρόδου.

Η φωτιά όπως δηλώθηκε στο skyrodos.gr μαίνεται ακόμη ανεξέλεγκτη.

Οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν την ολονύκτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία έχει κάψει τα πάντα στο πέρασμά της.

Από νωρίς εκκενώθηκε από επισκέπτες και προσωπικό η περιοχή της κοιλάδας των Πεταλούδων ενώ προέκυψε πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος του νησιού.

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν για ώρες  και τα δύο εργοστάσια της ΔΕΗ στη Ρόδο, με ολόκληρο το νησί να βυθίζεται στο σκοτάδι από τις 16:30.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, πάντως, κατάφεραν να αποτρέψουν την φωτιά και να μη εισέλθει στην κοιλάδα των Πεταλουδών.

Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης δόθηκε εντολή να εκκενωθούν από τους κατοίκους οι οικισμοί Μαριτσά, Ψίνδος και Δαματριά.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

 Επίγειες δυνάμεις από την Αθήνα

Στη Ρόδο ήρθαν όπως αναφέρθηκε από την Πυροσβεστική υπηρεσία  επίγειες δυνάμεις για να ενισχύσουν το έργο της πυρόσβεσης που είναι πολύ δύσκολο εξαιτίας των ανέμων.

O ουρανός είχε γεμίσει καπνούς

Εξαιτίας των ισχυρών  ανέμων ο ουρανός είχε γεμίσει  καπνούς.  Σε ορισμένες κοινότητες η ατμόσφαιρα ήταν πνιγηρή με έντονη την μυρωδιά από καμένο ξύλο. Στην ατμόσφαιρά αιωρούνταν στάχτη.

Μήνυμα από το 112 για εκκενώσεις

Το απόγευμα της Κυριακής, όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Ψίνθου έλαβαν μήνυμα μέσω του «112» να απομακρυνθούν άμεσα. Με την βοήθεια του στρατού εκκενώθηκαν σπίτια και επιχειρήσεις στην Ψίνθο.

Εντολή για Καλυθιές και Μαριτσά

Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή να εκκενωθούν επίσης σπίτια και επιχειρήσεις στα χωριά Καλυθιές και Μαριτσά.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος το ρωσικό Beriev-200, τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Στη Ρόδο, βρίσκεται ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Χαρδαλιάς: Μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει μάχη
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στη μάχη που δίνεται στη φωτιά στη Ρόδο. «Σήμερα είχαμε 60 πυρκαγιές, αν υπολογίσετε και 56 εχθές, σύνολο 116 φωτιές είχαμε μέσα σε δυο μέρες. Η Ρόδος, ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη. Υπήρξε ανάγκη να ρίξουμε νερό με τα εναέρια μέσα για να σώσουμε κάποιες περιοχές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν τα καλώδια της ΔΕΗ και να προκληθεί black out! Τα συνεργεία κάνουν τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης και πιστεύουμε σύντομα να έχει ρεύμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Υπάρχουν δυο μέτωπα. Είναι μία δύσκολη φωτιά που μας απασχολεί εδώ στο κέντρο επιχειρήσεων! Δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική απειλή», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Φωτογραφία από το in.gr

 1,334 total views,  2 views today