Π. Παναγιωτόπουλος: Δεν περιέγραψε πλήρως την τουρκική επιθετικότητα ο Κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ

261

«Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη  στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο Κογκρέσο δημιούργησε θετική εικόνα. Το πραγματικό αποτέλεσμα θα φανεί στο πεδίο δηλαδή  επί της ουσίας και  στην πράξη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας σήμερα στον Sky εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με το σταθμό  ο πρώην υπουργός βουλευτής της Β Περιφέρειας Αθηνών κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος .

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην επιθετική τακτική της γειτονικής χώρας Τουρκίας, αλλά και στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά των αεροσκαφών  F-35, που θα ενισχύσουν περαιτέρω την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναλυτικότερα η συζήτηση ξεκίνησε, με την παρουσία του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

“Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ,  ήταν πετυχημένη και η εικόνα των εντυπώσεων θετική. Το πραγματικό αποτέλεσμα θα φανεί επί του πεδίου . Θα  πρέπει να δούμε αν οι ΗΠΑ,  ικανοποιήσουν το αίτημα τη Τουρκίας  για την τεχνολογική αναβάθμιση των F-16  κάτι που επιτακτικά ζητά η γειτονική χώρα,  στην προσπάθεια της  να εξισορροπήσει  την υπεροχή που θα έχει η Ελλάδα στον αέρα, με τα αεροσκάφη Raphale”,  τόνισε.

Είναι σημαντικό όπως παρατήρησε ο κ.Παναγιωτόπουλος να δούμε πως θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ το γεγονός ότι παγκόσμια δημιουργείται νέος χάρτης στο ενεργειακό.

« Έχουμε επαναχάραξη των ενεργειακών οδών. Είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε  τι θα γίνει με τον αγωγό east mend. Είμαι βέβαιος πως ο Πρωθυπουργός κεκλεισμένων των θυρών έθεσε το θέμα . Περίμενα να το ακούσω όμως και δημόσια.

«Ο αγωγός αυτός περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ της ΕΕ της Ιταλίας  της Κύπρου και του Ισραήλ.  Σκοπό έχει την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων  στην  λεκάνη της ανατολικής   Μεσογείου και  τη διοχέτευση των κοιτασμάτων, στην Ευρώπη κάτι που το έχει απόλυτη ανάγκη για  να μειώσει την εξάρτηση από  το Ρωσικό φυσικό αέριο», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

Όσο για τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται τελευταία και στοχεύουν στην ακύρωση του  έργου, γιατί δεν θα είναι βιώσιμο ο πρώην υπουργός υπογράμμισε πως βάση μελέτη της Ιταλικής εταιρείας Edison, αποδεικνύεται πως το έργο είναι απολύτως βιώσιμο.

« Το συγκεκριμένο έργο το πολεμούν κύκλοι φιλοτουρκικοί.Αυτό συμβαίνει γιατί ο συγκεκριμένος αγωγός αφήνει  την Τουρκία απέξω.  Η Τουρκία, θέλει οι ενεργειακοί αγωγοί να περνούν από τα εδάφη της γιατί έτσι ενισχύεται η γεωστρατηγική της δυναμική . Έτσι θα καταφέρει να επιβάλει  τις θέσεις της και σε βάρος της Ελλάδος. Η Τουρκία διεκδικεί τμήματα  της ελληνικής  κυριαρχίας .  Θα πρέπει επί του  πεδίου λοιπόν  να αναζητήσουμε, τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Πιστεύω πως οι ΗΠΑ θα έχουν αντιληφθεί πως η Ελλάδα είναι χώρα  προσηλωμένη στις αρχές και  αξίες του δυτικού κόσμου.Αυτό να το δούμε στην πράξη με το θέμα αεροσκαφών F-35 . To  θέμα αυτό  δεν πρέπει να προκαλεί έριδες στο εσωτερικό της χώρας μας. Τα κόστη των πτήσεων τους δεν είναι μεγάλα .  Τα F-35 είναι τα τελειότερα πολεμικά αεροσκάφη που υπάρχουν και έχει φτιαχτεί για να εξουδετερώνει τα προηγμένα συστήματα των Ρώσων τα S 400 που έχει αναπτύξει η Τουρκία στις ακτές της και «βλέπουν» στην Ελλάδα. Αυτά τα αεροσκάφη λοιπόν . είναι πολλαπλής χρησιμότητας και πολύ υψηλής τεχνολογίας», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού οι τιμές του ρεύματος έχουν εκτοξευθεί ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ταχύτητα φωτός.

 

« Αυτή την ώρα ζούμε όλη την  τραγωδία της ακρίβειας που έχει  γονατίσει τη μικρομεσαία τάξη στην Ελλάδα.  Μας γονατίζει όλους.  Για να ανοίξουμε ένα λογαριασμό ρεύματος χρειάζεται να λάβουμε υπογλώσιο χάπι. Δεν μπορούμε με άνεση να εφοδιάζουμε τα οχήματα μας με καύσιμα ενώ το καλάθι της νοικοκυράς αδειάζει συνεχώς» , είπε.

«Υπάρχουν τρόποι  να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, με κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά με ελέγχους για την αισχροκέρδεια. Να μην μπαίνει στη ζυγαριά κανόνια ή βούτυρο. Για να υπάρξει ελληνική οικονομία πρέπει να υπάρχει κυρίαρχη ανεξάρτητη και ασφαλής Ελλάδα. Αυτή την ασφάλεια ανεξαρτησία σταθερότητα και εθνική κυριαρχία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματική στρατηγική αποτροπής. Αυτό σημαίνει ότι  η Τουρκία πρέπει  αισθάνεται  ότι αν διανοηθεί να πειράξει ελληνικό νησί η απάντηση της χώρας μας  πέραν της αποτελεσματικής άμυνας θα είναι σκληρή . Έτσι θα  υποχρεωθεί να σταματήσει και να μην  προχωρήσει επιθετικά εναντίον μας», τόνισε.

 

 

Ο κ.Παναγιωτόπουλος επισήμανε, πως στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός,   δεν ανέφερε τη λέξη Τουρκία, ενώ έπρεπε να κάνει εμπεριστατωμένη αναφορά στην Τουρκική επιθετικότητα σε όλη της την έκταση.

«Έπρεπε  να παρουσιάσει στις ΗΠΑ το συνολικό αφήγημα της τουρκικής απειλής σε βάρος της Ελλάδος με ονομαστική και σαφή αναφορά στην Τουρκία. Και αυτό γιατί η απειλή  από τη γειτονική χώρα δεν είναι  περιορισμένη  και περιστασιακή. Η απειλή της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, είναι διαχρονική και δομικής φύσεως  σε ότι αφορά την πολιτική τους. Δεν είναι μόνο οι υπερπτήσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός .

Έπρεπε να κάνει αναφορά στην επιστολή που έστειλε η Τουρκία στον ΟΗΕ κατ εντολή του κ. Ενρντογάν. Αυτή θεωρώ πως είναι  η «μαύρη βίβλος» της Τουρκικής επιθετικότητας. Θυμίζω πως με αυτή η Τουρκία θέτει θέμα παράνομης κατοχής από την Ελλάδα 156 μεγάλων μεσαίων και μικρών  νησιών και βραχονησίδες στο Ανατολικό Αιγαίου. Θέτει θέματα διεκδίκησης  και στη στεριά. Επίσης μιλούν για αποστρατικοποίηση νησιών.Υποστηρίζουν, για να στηρίξουν το αφήγημα τους  πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα», τόνισε

Με  αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία η Τουρκία, είπε,  δημιουργεί προβλήματα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στρεφόμενη κατά της φιλειρηνικής Ελλάδος απειλώντας ευθέως τα κυριαρχικά της δικαιώματα!

«Δεν  μπορεί να ξεχνούν στην ΕΕ και στις ΗΠΑ  πως η Τουρκία είναι  η πρώτη διδάξασα χώρα στον αναθεωρητισμό.Δεν άκουσα ο Πρωθυπουργός να αναφέρεται στο casus belli που συνεχώς εγείρει η Τουρκία αν η Ελλάδα εφαρμόσει το δίκαιο της θάλασσας.  Έπρεπε η αμερικανική κοινή γνώμη να αντιληφθεί μέσα από την ομιλία του κ.Μητσοτάκη πως η επιθετική τακτική της Τουρκίας δεν είναι κάτι περιστασιακό και δεν αποτελεί καπρίτσιο του κ. Ερντογάν. Είναι μια δομική και  διαρκής απειλή σε βάρος της χώρας μας . Καταδικάζουν τον αναθεωρητισμό του Πούτιν και αφήνουν  το κράτος ταραξία που είναι η Τουρκία δηλαδή να δημιουργεί τόσα προβλήματα. Αφήνουμε το λύκο να φοράει προβιά αρνιού και να παριστάνει πως υπερασπίζεται την ειρήνη» , τόνισε.