Αισιόδοξες οι αρχικές εκτιμήσεις παραδέχτηκε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ. Που θα κριθεί το στοίχημα για τον τουρισμό το 2021. Ζητά στήριξη του κλάδου από το πακέτο των 32 δισ. ευρώ.

Στο χαμηλότερο σημείο όλων των εκτιμήσεων, του τελευταίου χρονικού διαστήματος, τοποθετήθηκε τελικά ο πήχης για τα έσοδα του 2020 απο τουρισμό από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο.

Μιλώντας στην εκδήλωση του ekyklos.gr του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο «Η Ελλάδα μετά(;) IV» ο κ. Ρέτσος δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πιο αισιόδοξες και προέβη σε μία ασφαλή όπως την χαρακτήρισε πρόβλεψη ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2020 θα φτάσουν στα 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις στην αρχή της κρίσης έκαναν λόγο για 5 δισ. έσοδα μετά η εκτίμηση μειώθηκε στα 3,5-4 δισ. ωστόσο όπως και ο ίδιος είπε η πορεία της πανδημίας ανέτρεψε όλα τα δεδομένα διεθνώς με αποτέλεσμα να επηρεασθεί πολυ χειρότερα ο τουριστικός κλάδος.

Όπως εξήγησε δεν είχαμε τόσο δυνατό Ιούλιο θα έχουμε όμως ένα καλύτερο Αύγουστοκαι κάπως ισχνό Σεπτέμβριο οπου ακόμη παρατηρείται κάποια κίνηση και μπορούμε βάσιμα λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία του επταμήνου (σ.σ. έσoδα 1,255 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος) επτάμηνου να υπολογίσουμε τα έσοδα για όλο το χρόνο στα 3 δισ. ευρώ.

O κ. Ρέτσος τόνισε ακόμη ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα τελειώσει η κρίση και υπογράμμισε ότι ακόμη και από τις αρχές του επόμενου έτους να αρχίσει ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι επειδή θα ανακάμψει η ψυχολογία θα είναι έτοιμη η τουριστική αλυσίδα να λειτουργήσει.

Είναι σημαντικό είπε σε τι κατάσταση θα είναι η τουριστική αλυσίδα, η οποία εξαρτάται απο πολλούς “παίκτες” όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι tour operators, τα ξενοδοχεία. Για παράδειγμα τι capacity θα έχουν οι αεροπορικές αναρωτήθηκε και εκτίμησε ότι το 2021 το capacity των αεροπορικών θα είναι στο 60% των επιπέδων προ της κρίσης. Με βάση τα παραπάνω ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι η χώρα μας το 2021 θα μπορέσει να ανακτήσει το 50% των εσόδων του 2019 με το 60% να είναι ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο.

Τέλος ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι η κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία ώστε ο τουρισμός να ενισχυθεί από το πακέτο των 32 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στην κατεύθυνση που τα τελευταία χρόνια επιζητεί ο ΣΕΤΕ δηλαδή του τουρισμού ποιότητας.

 3,331 total views,  2 views today