Ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχει επιφέρει η σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και οι διαδηλώσεις υποστηρικτών του που πυροδότησε αυτή σε όλη τη Ρωσία, υπέρ της απελευθέρωσής του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε σήμερα τις ρωσικές αρχές για την «σκληρή» απάντησή τους στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Ρωσία. Άμεση ήταν η απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο κατήγγειλε την «κατάφωρη ανάμειξη» των ΗΠΑ στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Ο Μπλίνκεν έγραψε νωρίτερα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ότι «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την συστηματική χρήση σκληρών μεθόδων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων από τις ρωσικές αρχές για δεύτερη συναπτή εβδομάδα».

«Ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αυτούς που έθεσε υπό κράτηση επειδή εξασκούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», πρόσθεσε μετά τις συλλήψεις πάνω από 4.000 διαδηλωτών.

Η απάντηση της Μόσχας

«Η υποστήριξη της κατάφωρης παραβίασης του νόμου από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι μια ακόμη απόδειξη του μυστικού ρόλου της Ουάσινγκτον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειες που στοχεύουν στην ενθάρρυνση των διαδηλώσεων είναι μέρος της αμερικανικής στρατηγικής αποτροπής», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Facebook, απαντώντας στις δηλώσεις του Μπλίνκεν.

Επιπλέον, κάλεσε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών» και υπενθύμισε ότι όσοι διασπείρουν παραπλανητικές πληροφορίεςγια παράνομες διαδηλώσεις παραπέμπονται με βάση τον ρωσικό νόμο.

Συλλήψεις 4.400 ατόμων για τις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι

Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα περισσότερους από 4.400 ανθρώπους και διέλυσε διαδηλώσεις στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις καθώς υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισής του παρά το δριμύ ψύχος και την απειλή σύλληψης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η σύζυγος του επικριτή του Κρεμλίνου Γιούλια Ναβάλναγια.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα ακολουθούν εκείνες του περασμένου σαββατοκύριακου στο πλαίσιο της εκστρατείας των υποστηρικτών του Ναβάλνι για την απελευθέρωσή του.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από την Γερμανία όπου ανάρρωνε μετά την δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ίδιος κατηγορεί τον πρόεδρο Πούτιν ότι διέταξε την δηλητηρίασή του, αλλά το Κρεμλίνο το διαψεύδει.

Στη Μόσχα, οι δρόμοι της οποίας έχουν καλυφθεί από χιόνι, διαδηλωτές και αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών έπαιζαν τη «γάτα με το ποντίκι» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας είχει πλήρως αποκλειστεί, αρχής γενομένης από την πλατεία Λουμπιάνκα, την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), μπροστά από την οποία οι διαδηλωτές ήλπιζαν αρχικά να συγκεντρωθούν.

 357 total views,  2 views today