Ανανέωση:

Σεισμό πολλών Ρίχτερ στις τάξεις των σεισμολόγων προκαλεί η επικείμενη επιλογή νέου διευθυντή στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μετά τη δημόσια καταγγελία του καθηγητή Γεράσιμου Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την οποία ο νυν διευθυντής Άκης Τσελέντης έχει πλαστογραφήσει την ηλικία του, προκειμένου να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Στην κρίση της αρμόδιας επιτροπής επιλογής λοιπόν, θα μπουν σήμερα οι κύριοι Άκης Τσελέντης, Ευθύμιος Λέκκας και Αθανάσιος Γκανάς. Τότε, λοιπόν, σύμφωνα με το protothema.gr, έκπληκτοι οι δύο τελευταίοι διαπίστωσαν ότι ο συνάδελφός τους κ. Τσελέντης είχε δηλώσει ως χρονολογία γέννησης το 1957, αντί του 1955, όπως γνώριζαν έως τότε και προκύπτει από επίσημα, δημόσια έγγραφα. Με χρονολογία γέννησης το 1955 ο κ. Τσελέντης δεν είχε δικαίωμα να είναι υποψήφιος, αφού το όριο ηλικίας που τίθεται από το νόμο είναι τα  64 έτη κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΛΕΚΚΑ ΣΤΟΝ SKY

“Εφόσον έχει γεννηθεί, όπως υποστηρίζει -και προσκομίζει έγγραφα σχετικά- το 1957, τότε εισήχθη στο πανεπιστήμιο σε ηλικία 15 ετών”, δήλωσε σήμερα στον sky ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας το θέμα και σημειώνοντας ότι εισαγγελική έρευνα θα διερευνήσει το θέμα, αφού όλα τα στοιχεία είναι κατατεθειμένα. “Ζούμε σε έναν παραλογισμό”, είπε επιπροσθέτως ο κ. Λέκκας.

Αναφορικά με τις σεισμικές δονήσεις και την έντονη μετασεισμική ακολουθία ανοιχτά της Ιεράπετρας, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι υποδομές στη χώρα μας είναι πολύ καλές. “Σε σχέση με άλλες χώρες, η Ελλάδα είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο, με σχέδιο και αντισεισμικό κανονισμό και καλές υποδομές. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, η γενική εικόνα είναι ότι είμαστε καλά…”.

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στα νότια της Κρήτης. Μέσα στο τελευταίο 12ωρο έχουν σημειωθεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, με τελευταία και εντονότερη χθες το βράδυ όπου καταγράφηκε δόνηση εντάσεως 4,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 105 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας και εστιακό βάθος στα δύο χιλιόμετρα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχαμε χθες και ανοικτά της Καρπάθου και το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 64 χιλιόμετρα ανατολικά/νοτιανατολικά της Καρπάθου.

Τέλος, σεισμός έγινε και στη Ρόδο που έγινε αισθητός τοπικά στη Σάλακο, στα Καλαβάρδα και στις γύρω περιοχές. Ο σεισμός με επίκεντρο τη Ρόδο ήταν 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος 66 χιλιόμετρα.

 

 660 total views,  10 views today