“Ραβασάκι” της 2ης ΥΠΕ για τα χειρουργεία “στέλνει” το νοσοκομείο στον… Καιάδα

2095

Έξω από τα δόντια τα είπαν σε συνέντευξη τύπου σήμερα,  η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Πολύμνια Γαλανού και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου καθώς και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος για τα προβλήματα  που υπάρχουν στο νοσοκομείο .

Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα  όπως καταγγέλθηκε  ήρθε να προστεθεί  το “ραβασάκι” της 2ης ΥΠΕ που ζήτησε να γίνονται χειρουργεία  στην κλινική  Euromedica  όταν δεν υπάρχουν ανοικτά χειρουργεία  στο νοσοκομείο.

Θα αναχωρούν εν ολίγοις γιατροί ασθενείς και ειδικευόμενοι από το νοσοκομείο όταν τα χειρουργεία  πέφτουν στις εφημερίες και θα μεταφέρονται στην ιδιωτική κλινική.

Να σημειωθεί πως όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να εγκρίνεται από τη 2η ΥΠΕ. Ακόμη δηλαδή και όταν θα υπάρχει συμβάν στις 02:00 τα ξημερώματα θα είναι διασφαλισμένο ότι ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ θα είναι σε σγρυπνία και θα εγκρίνει το αίτημα του διευθυντή της  χειρουργικής κλινικής για να φύγει το περιστατικό και να πάει να αντιμετωπιστεί στην ιδιωτική κλινική.

Και αυτά αντί να δοθούν τα κίνητρα που πρέπει για να προκηρύσσονται θεσεις γιατρών και κυρίως να καλύπτονται στο νοσοκομείο.

Το θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν οι γιατροί θα συζητηθεί σε συνάντηση πιθανότατα αύριο που θα έχει ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ με τον χειρουργικό τομέα του ΓΝΡ στη Ρόδο.

Να σημειωθεί πως από τη 2η ΥΠΕ πέραν του εγγράφου  δεν δόθηκαν διευκρινήσεις όπως είπαν και οι γιατροί για το πώς θα γίνονται τα χειρουργεία και τι θα γίνεται όταν θα χρειάζεται για παράδειγμα αίμα ήταν προκύπτουν επιπλοκές στους σσθενείς.

Βολές  δέχθηκαν οι βουλευτές του νομού  αλλά και αυτοδιοικητικοί του Β βαθμού αλλά και πρόσωπο του  Α βαθμού  για το γεγονός ότι πάει να παγιωθεί μια κατάσταση που  όχι μόνο δεν θα δώσει λύση αλλά θα σημάνει τη διάλυση του νοσοκομείου.

Το θέμα έχει ήδη μεταφερθεί στη Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριο Σαντορινιό στα πλαίσια της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Ποιες λίστες για τα χειρουργεία ;

Στη συνέντευξη η κ. Γαλανού αναφέρθηκε σε αυτό που έχει λεχθεί  περί λίστας αναμονής  για τα χειρουργεία.

«Όλοι έχετε ακούσει ότι υπάρχει πρόβλημα  και λίστες με χειρουργεία. Σας ενημερώνω πως τα χειρουργεία δεν έχουν σταματήσει. Εγώ αμφισβητώ τα νούμερα. Έχουμε κάνει και συνάντηση με τον περιφερειάρχη για να ζητήσουμε βοήθεια. Σήμερα λάβαμε ένα χαρτάκι από τη 2η ΥΠΕ που μας λέει για μεταφορά των χειρουργείων  στην ιδιωτική κλινική. Ωραίο και ευαίσθητο είναι αυτό. Θα φεύγουν από το ΓΝΡ τα περιστατικά της εφημερίας για την ιδιωτική κλινική μαζί με τους γιατρούς του νοσοκομείου . Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει πρόσθετη αμοιβή. Ζητήσαμε ενίσχυση του ΓΝΡ  με γιατρούς και τις αμοιβές μας. Αντί να μας φέρουν βοήθεια  γίνεται αυτό”, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Γαλανού.

«Είναι ένα θέμα που ακούγονταν εδώ και πολύ καιρό . Αναφέρομαι στο έγγραφο που ήρθε σήμερα . Χωρίς να προσδιορίζει ευθύνες αμοιβές . Μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας θα νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική. Το χαρτί αυτό είναι μια ευκαιρία για να αποκαλυφθεί ποιοι κόπτονται για το συμφέρον του νοσοκομείου  και ποιοι προσπαθούν να δώσουν λύσεις μέσω της ενδυνάμωσης συγκεκριμένων δομών», τόνισε ο κ. Τριάντος

Στη συνέντευξή δόθηκαν στοιχεία για τα περιστατικά που αφορούν τον κορονοiο καθώς και στοιχεία που αφορούν γενικότερα τη λειτουργία του νοσοκομείου της Ρόδου.

Oρισμένα από τα στοιχεία που αφορούν τις εισαγωγές ασθενών

Μέσα από τις υπηρεσίες φροντίδας διαμορφώνεται η πρώτη εντύπωση του ασθενή/πολίτη για ολόκληρο το νοσοκομειακό σύστημα.

Σύμφωνα με τα standards ποιότητας, επιτυχημένο είναι ένα ΤΕΠ όταν σαφώς παρέχει άριστη επείγουσα φροντίδα, αλλά όταν επιπλέον συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας και της φήμης του νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις επισκέψεις στα ΤΕΠ. (Λάμπρου, 2005).

Πρωταρχικός σκοπός της ανάλυσης είναι  η καταγραφή του συνολικού αριθμού των επισκέψεων στα ΤΕΠ για την αποτύπωση  της εικόνας της λειτουργίας των ΤΕΠ,  η ανάλυση και η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης  σχετικά με τους  εισερχόμενους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την έκβαση των ασθενών αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών γιατί ανασύρουν ανεπάρκειες ή και ελλείψεις κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το ΤΕΠ και προβλήματα συντονισμού της φροντίδας (μεγάλοι χρόνοι αναμονής)

ΜΗΝΑΣ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1524
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1530
ΜΑΡΤΙΟΣ 1719
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1794
ΜΑΪΟΣ 2377
ΙΟΥΝΙΟΣ 2818
ΙΟΥΛΙΟΣ 3142
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 3143
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2981
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2728
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2226
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2078
ΣΥΝΟΛΟ 28.060

 

Οι εισερχόμενοι τουρίστες 

ΜΗΝΑΣ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 39
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 47
ΜΑΡΤΙΟΣ 55
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 58
ΜΑΪΟΣ 100
ΙΟΥΝΙΟΣ 144
ΙΟΥΛΙΟΣ 567
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 706
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 528
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 431
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 87
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 57
ΣΥΝΟΛΟ 2,819

 

}Το 2021 ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων στα ΤΕΠ ανήλθε στους  28.060 ασθενείς. (23% του πληθυσμού της Ρόδου ζητά την παροχή  «επείγουσας»  φροντίδας, από τα ΤΕΠ του νοσοκομείου της Ρόδου).

}Παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των εισερχόμενων ασθενών τους καλοκαιρινούς μήνες, περίπου 40% σε σχέση με την υπόλοιπη περίοδο του έτους.

}Σχετικά με το φύλο δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά  ανάμεσα στους άνδρες (55%) και στις γυναίκες (45%).

}Ο μέσος όρος ηλικίας των εισερχόμενων ασθενών στα ΤΕΠ ήταν τα 42,5 έτη

Συμπεράσματα (1)

Μέσα από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι κατηγορίες ασθενών που προσήλθαν στα ΤΕΠ ήταν:

üΠεριστατικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,

üΕπανεπίσκεψη στα ΤΕΠ (λόγω επιπλοκών),

üΑσθενείς που λόγω ελλιπούς γνώσης ή πλήρους άγνοιας δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης τους, βιώνουν ανασφάλεια και αναζητούν βοήθεια στα ΤΕΠ,

üΑσθενείς που γνωρίζουν ότι δεν είναι επείγον  το πρόβλημά τους, αλλά καταφεύγουν στις υπηρεσίες του ΤΕΠ, ασκώντας έμμεση πίεση, ώστε να εξυπηρετηθούν γρηγορότερα από τα αντίστοιχα προγραμματισμένα περιστατικά στα Τακτικά Ιατρεία,

Συμπεράσματα 2

üΑσθενείς , οι οποίοι για οικονομικούς λόγους προσφεύγουν στα ΤΕΠ, όπου η εξέταση και νοσηλεία είναι δωρεάν, αποφεύγοντας την καταβολή της δαπάνης στα Εξωτερικά Ιατρεία,

üΑσθενείς για ειδικούς ψυχοκοινωνικούς λόγους (άστεγοι, ψυχιατρικά περιστατικά, άτομα σε κατάσταση μέθης, θύματα βίας ή κακοποίησης),

üΆτομα που για εργασιακούς λόγους οδηγούνται στα ΤΕΠ λόγω 24ωρης λειτουργίας)

üΧρονίως πάσχοντες ασθενείς  για follow up ή αντιμετώπιση επιπλοκών, και

üη) παραπομπή από ιδιώτες ιατρούς για εκτέλεση ακτινοδιαγνωστικών ή εργαστηριακών εξετάσεων.

                Τα ΤΕΠ αποτελούν την «ελκυστική» οδό για πολλούς!!!