«Ρεπορτάζ» με απειλές κατά της Ψερίμου από το κρατικό πρακτορείο Anadolu

127

Ένα άκρως επιθετικό δημοσίευμα με απειλές για κατάληψη από την Τουρκία της Ψερίμου φιλοξενεί το ελεγχόμενο από την τουρκική κυβέρνηση πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το τουρκικό πρακτορείο ισχυρίζεται ότι το νησί, το οποίο όπως σημειώνει βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, εξαιρείται από τις συμφωνίες που αφορούν στη Δωδεκάνησο και ως εκ τούτου ανήκει στην Τουρκία, σημειώνοντας μάλιστα -κατά λέξη- ότι η ελληνική σημαία σε μία από τις πλαγίες του νησιού σχεδιάστηκε «για να δημιουργεί στους περαστικούς από την περιοχή την εντύπωση (sic) ότι το νησί είναι ελληνικό έδαφος».

Από τη άλλη, όλως, το ίδιο Anadolu, κάνει λόγο για καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης του νησιού (σ.σ. πώς μπορεί η Ψέριμος να μην ανήκει στην Ελλάδα αλλά να υπάγεται στο καθεστώς αποστρατικοποίησης των υπολοίπων Δωδεκανήσων, όπως επικαλείται η τουρκική πλευρά;) και προχωρώντας ακόμα παραπέρα ισχυρίζεται ότι στο νησί απαγορεύεται, «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», να υπάρχουν κάτοικοι. Ειδικά το τελευταίο στοιχείο είναι νεολογισμός στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς ποτέ δεν είχε τεθεί ξανά από την Τουρκία θέμα απαγόρευσης να έχουν τα νησιά κατοίκους.

Το τουρκικό πρακτορείο παραθέτει φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από πολύ μικρή απόσταση και επίσης επικαλείται δορυφορικές φωτογραφίες και άλλες από drones και έχει σημαδεμένα σημεία του νησιού για να δείξει την ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί.

Το Anadolu κάνει επίσης ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ψέριμο και στην ανάρτησή του στο Instagram, όπου έγραψε: «Εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας».

Το τελευταίο διάστημα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζουν στα ρεπορτάζ τους πρόκληση και παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης τις επισκέψεις των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τελευταίο κρούσμα ανάλογης συμπεριφοράς ήταν το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, αλλά και των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων, που χαρακτήριζαν «πρόκληση» την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κω, την Ψέριμο και την Αστυπάλαια (βλ. βίντεο).

Ειδικά δε για την Ψέριμο, το ρεπορτάζ της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT ανέφερε ότι το νησί «δεν δόθηκε ποτέ και με καμία συνθήκη στην Ελλάδα».