Ρόδη Κράτσα :Οι ευχές μου στα Δωδεκάνησα που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με γενναιότητα και κρατούν τη σημαία της ανάπτυξης ψηλά!

178

Για τα  καίρια θέματα που είναι στην επικαιρότητα μίλησε στον Sky η Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων πρώην ευρωβουλευτής αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής κ Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου.

Αναφέρθηκε στη νέα βεβήλωση της Αγίας Σοφίας για τον τουρισμό και για το άνοιγμα που κάνουν τα Ιόνια νησιά στο Ντουμπάι. Μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τα νησιά μας που αγαπάει πολύ και τα έχει στηρίξει με τις παρεμβάσεις της στο ευρωκοινοβούλιο. Το απέδειξε για άλλη μια φορά τροποποιώντας το πρόγραμμα που είχε εκείνη την ημέρα για να   επικοινωνήσει  μέσω του σταθμού με τα Δωδεκάνησα . Ακολούθησε της συνέντευξης η συνάντηση που είχε με την Πρέσβη της Αυστρίας.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που επικοινωνώ  με τα Δωδεκάνησα και έχω την ευκαιρία να στείλω τις ευχές μου σε όλους τους πολίτες που καταφέρνουν με γενναιότητα και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίζουν  τις ιδιαίτερες  προκλήσεις που υπάρχουν λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή και παράλληλα να κρατούν ψηλά τη σημαία της τουριστικής ανάπτυξης στον παγκόσμιο  ανταγωνισμό  του τομέα», δήλωσε ξεκινώντας τη συνέντευξή η κ.  Κράτσα.

Ειδικά για το Dubai τόνισε πως η περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετείχε στην πρώτη  διοργάνωση που έγινε εκεί  και θα λάβει μέρος και στην έκθεση που θα γίνει με στόχο την  προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου από  όλο τον κόσμο  στην περιοχή ευθύνης της .

«Η παγκόσμια έκθεση που γίνεται στο Dubai είναι ένα μεγάλο γεγονός που πραγματοποιείται εδώ και  πάρα πολλά χρόνια. Με τεράστια  περίπτερα που είναι στην πραγματικότητα κτίρια,  μετέχουν χώρες από όλο τον κόσμο. Κάθε χώρα προβάλει την ταυτότητα και τα σχέδια της για τον τουρισμό. Στην συγκεκριμένη διοργάνωση που ήταν να γίνει το 2020  και τελικά πραγματοποιήθηκε το 2022 έλαβαν μέρος 192 χώρες. Με βάση τις οικονομικές της δυνατότητες συμμετείχε και  η Ελλάδα με ένα καλαίσθητο χώρο.  Συμμετείχε  και η δική μας περιφέρεια. Στόχος  μας ήταν να κάνουμε τα Ιόνια νησιά γνωστά σε ένα παγκόσμιο κοινό και όχι μόνο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Να φανταστείτε πως μόνο σε μια ημέρα πέρασαν από την έκθεση  500.000 άτομα και από αυτά τα 24.000 πέρασαν από το ελληνικό περίπτερο», τόνισε η κ. Κράτσα.

Τα στελέχη τουρισμού και η ίδια η Περιφερειάρχης είχαν τη δυνατότητα εκεί να επικοινωνήσουν με παράγοντες του τουρισμού στην έκθεση και να προβάλουν τα Ιόνια Νησιά.

Μου έλεγαν για τη Μύκονο και εγώ πρόβαλα τη δύναμη της Ρόδου  στο Dubai

Η  Περιφερειάρχης μάλιστα όταν της έλεγαν πόσο ωραία είναι η Μύκονος απαντούσε πως δεν είναι μόνο το νησί των ανέμων αλλά και η Ρόδος που έχει την Μεσαιωνική Πόλη που μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και  έχει τόσες ομορφιές!

«Το Νότιο  Αιγαίο είναι γνωστό στο Dubai λόγω της Μυκόνου και της Σαντορίνης . Τα Ιόνια νησιά δεν ήταν γνωστά εκεί και εμείς ξεκινήσαμε την προσπάθεια  μας να αναδείξουμε τον τόπο μας. ΄Ολοι εκεί μιλούσαν για τη Μύκονο. Και εγώ ως καλή Ελληνίδα και φίλη της περιοχής σας, έλεγα πως το Αιγαίο δεν έχει μόνο τη Μύκονο αλλά και τη Ρόδο που διαθέτει μνημεία  Παγκόσμιος Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μεγάλη εμβέλεια σε όλο τον κόσμο. Την περιοχή σας, την ξέρω και την αγαπώ πολύ. Εμείς προβάλαμε τις ομορφιές μας  και όσες δυνατότητες έχουμε. Προβάλαμε και τις γυναίκες επιχειρηματίες από το γυναικείο επιμελητήριο. Στοχεύσαμε δηλαδή και στο γυναικείο πληθυσμό που ζουν  και δραστηριοποιούνται εκεί καθώς είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που  μένουν εκεί και δεν είναι ντόπιοι. Αυτή ήταν η πρώτη παρέμβαση μας», τόνισε η κ. Κράτσα και  πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Ιονίων νήσων θα προβληθεί και στην έκθεση που θα γίνει πάλι στο Dubai στο διάστημα από τις 9 έως τις 12 Μαΐου.

«Η δεύτερη διοργάνωση  η κατ εξοχήν τουριστική έκθεση και θα μετάσχουμε και σε αυτή για να κεφαλαιοποιήσουμε αυτό που ξεκινήσαμε», είπε η κ. Κράτσα.

Το Πάσχα και η κίνηση στα νησιά

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νησιών εξέφρασε την ευχή να έχουν και τα Δωδεκάνησα επισκέπτες  από το εξωτερικό και την Ελλάδα.

«Εμείς στα  Ιόνια νησιά το Πάσχα έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα. Τα σκήπτρα κρατούν τα νησιά που έχουν διατηρήσει τα βενετσιάνικα έθιμα όπως η Κέρκυρα και η  Ζάκυνθος. Η κίνηση είναι μεγάλη στην περιοχή μας εδώ και ημέρες », είπε η Περιφερειάρχης Ιονιων Νήσων.

Η  νέα βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

Για την Αγία Σοφία ειδικά η κ Ρόδη Κράτσα τόνισε από τότε που ήταν ευρωβουλευτής κατέθετε με συναδέλφους της ερωτήσεις .

«Πριν ακόμη η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί εμείς στην ευρωβουλή  καταθέταμε ερωτήσεις.  Θα ήθελα να πω ότι ανάλογα έκτροπα γίνονται και σε άλλες χριστιανικές εκκλησίες που είναι στην Κωνσταντινούπολη και όχι μόνο.  Κατά τη διάρκεια της θητείας μου τα είχα επισημάνει. Μας εξοργίζει το γεγονός της βεβήλωσης των εκκλησιών μας και της Αγίας Σοφίας και ζητούμε ως ευρωπαίοι πολίτες την υποστήριξη των αρχών και των αξιών που αποτελούν τη βάση της ΕΕ και τη διακρίνουν από άλλες περιοχές του κόσμου. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση έχει τρόπους να το πετύχουν. Ένας είναι η προενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία. Οι Τουρκικές αρχές πρέπει να καταλάβουν πως δεν παίζουμε και αυτά που εκφράζουμε δεν είναι μόνο λόγια.  Ο σεβασμός των θρησκειών και των συμβόλων είναι οι αρχές του δυτικού κόσμου.  Απαιτούμε οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ να γίνουν σεβαστές. Θέλουμε να αντιδράσει και ο δυτικός αλλά και ο μουσουλμάνικός κόσμος »,  είπε η κ. Κράτσα.

Το μήνυμα της για το Πάσχα

Απευθυνόμενη στους Δωδεκανησίους και τους Κυκλαδίτες η κ Κράτσα δήλωσε:

«Εύχομαι να μπορέσουμε να χαρούμε   αυτές τις άγιες ημέρες να δεχθούμε το φως και την ελπίδα της Ανάστασης και της γιορτής του Πάσχα.  Οι επτά ημέρες της μεγ. Εβδομάδας είναι όλη η φιλοσοφία της ζωής. Να περάσουμε με χαρά τις ημέρες αυτές.  Είμαι σε συνεργασία και με τον περιφερειάρχη σας κ. Γ Χατζημάρκο και τους βουλευτές από τα Δωδεκάνησα γιατί η νησιωτική πολιτική είναι κοινή και πολλά θέματα τα παλεύουμε οι νησιώτες μαζί».