Ρόδος: Άκαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους μετανάστες – Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Κω

200

Άκαρπες είναι μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών στο ναυάγιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας νότια της Ρόδου. Πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση που έχει στηθεί από τις λιμενικές αρχές και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και θα είναι σε εξέλιξη και τις επόμενες ώρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρήθηκε εκτεταμένη προσπάθεια από τις τουρκικές αρχές, λιμενικές και στρατιωτικές, να μπουν στην έρευνα και παρέμειναν για αρκετή ώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα. Παρά τις προσπάθειες που έκαναν τα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού να επικοινωνήσουν με το τουρκικό, δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Όπως αναφέρει νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας, το απόγευμα δεξαμενόπλοιο με ελληνική σημαία κατέπλευσε στη θαλάσσια περιοχή της Καρδάμαινας της Κω, από όπου οι 27 διασωθέντες μετανάστες ( όλοι άνδρες) παρελήφθησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Καρδάμαινας.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση νότια της Ρόδου ξεκίνησε τα ξημερώματα για τη διάσωση περίπου 80 ατόμων που επέβαιναν σε λέμβο σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 27 άτομα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων οι υπόλοιποι αγνοούνται.

Ανέφερε ότι οι περισσότεροι εκ των διασωθέντων είναι Αφγανοί, ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν Ιρακινοί και Ιρανοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν φορούσε κανένας του σωσίβιο.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν στις ελληνικές αρχές, ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αττάλεια της Τουρκιάς και είχαν προορισμό την Ιταλία.

Στο σημείο όπου διεξάγεται η έρευνα, έχουν σπεύσει δύο ακταιωροί της τουρκικής ακτοφυλακής. Πηγές αναφέρουν στον ΣΚΑΪ, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν τον πλήρη έλεγχο και δικαιοδοσία του περιστατικού ως ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης και κανένα από τα πλοία πού βρίσκονται στην περιοχή δεν ακούν τυχόν οδηγίες που μπορεί να δίνονται από τα τουρκικά σκάφη.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Κοκκαλάς ανέφερε ότι οι περισσότεροι εκ των διασωθέντων είναι Αφγανοί ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν Ιρακινοί και Ιρανοί ενώ όλοι είναι άνδρες. Ανέφερε μάλιστα ότι πολλοί από αυτούς δεν φορούσαν σωσίβια.

“Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, άλλα και εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες, 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου ύστερα από τη βύθιση σκάφους που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία. Έχουν ήδη περισυλλεγεί 29 συνάνθρωποι μας και οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί καθημερινό μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας. Τα δύο τελευταία χρόνια, σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχουν διασωθεί πάνω από 6000 άτομα. Όπως πάντα, έτσι και σήμερα, η Ελλάδα, σώζει ζωές στο Αιγαίο” δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.