Ροϊλός : Έχουμε λύση για την έλλειψη γιατρών στα νοσοκομεία των νησιών !

276

Με νομοσχέδιο που θα  κατατεθεί για διαβούλευση σε δύο μήνες στη Βουλή  θα επιχειρήσει να δώσει λύση το υπουργείο Υγείας στο πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στο νοσοκομείο της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον  Sky ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστος Ροιλός το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα κινήτρων που θα συμβάλουν  ώστε να δέχονται οι γιατροί να υπηρετούν στα νησιά.

« Η λύση είναι ένα νέο καθεστώς σε σχέση με τα κίνητρα που θα έχει ένας γιατρός.  Για αυτό έχουμε δουλέψει δύο χρόνια  και το τελικό σχέδιο είναι  στα χέρια της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας  και σε δύο μήνες θα κατατεθεί για διαβούλευση. Το νομοσχέδιο αυτό θα βοηθήσει την  κατάσταση γιατί περιλαμβάνει ποικιλία  κινήτρων οικονομικών  κοινωνικών και εκπαιδευτικών και θα βοηθήσει για να έρθουν γιατροί στις δομές. Θα είναι νόμος του κράτους σε τρεις μήνες», είπε ο κ. Ροιλός

Μέχρι τότε όπως τόνισε ο κ. Ροιλός  οι ανάγκες θα καλυφθούν με μετακινήσεις γιατρών στα νοσοκομεία των νησιών.

«Φέτος έχομε προσλάβει  13 μόνιμους γιατρούς στο νοσοκομείο Ρόδου και  3 επικουρικούς καθώς και   10 μόνιμους νοσηλευτές και επικουρικούς.  Εν συνεχεία θα βγει προκήρυξη που θα αφορά μόνο τα νησιά για να βρούμε γιατρούς . Επίσης είναι σε εξέλιξη προκήρυξη και για προσλήψεις νοσηλευτών. Σε αυτή θα υπάρχουν αρκετές θέσεις μόνιμες για το νοσοκομείο της Ρόδου», είπε ο κ. Ροιλός. 

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

Ο κ. Ροιλός αναφέρθηκε και στη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για να αποσυμφορηθούν  οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία

«Για να αποσυμφορηθούν οι λίστες αναμονής τα χειρουργεία θα είναι εφικτό να  γίνονται σε ιδιωτικά ιατρεία αφού θα υπάρξει συνεργασία του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα. Αυτά θα γίνονται δωρεάν χωρίς επιπλέον αμοιβές των γιατρών. Το γεγονός αυτό  θα  αποφορτίσει τις λίστες αναμονής και θα ικανοποιήσει γιατρούς  ασθενείς και την κοινωνία της Ρόδου», είπε ο κ. Ροιλός.

Άριστες οι σχέσεις με τον Γρηγόρη Ρουμανη

Όσο για την συνεργασία με τον κ. Ρουμάνη ήταν άριστη όπως είπε και η αξιολόγηση του διοικητή είναι ιδιαίτερα θετική προς το υπουργείο Υγείας.

«Σε ότι αφορά την παραίτηση του διοικητή Γρηγόρη Ρουμάνη αναφέρω πως έχει επικαλεστεί   προσωπικούς λόγους στο κείμενο της  παραίτησης του . ΄Έχουν γίνει συζητήσεις για να διερευνηθεί  αν  μπορούν να ξεπεραστούν οι  προσωπικοί  λόγοι ή αν  επιμένει και θα πρέπει να αντικατασταθεί .Είχα εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Ρουμάνη. Η αξιολόγηση και η βαθμολογία  του προς τον υπουργό Υγείας  είναι πολύ καλή. Ήταν δική μου εισήγηση να αναλάβει και το νοσοκομείο της Καρπάθου. Συμφωνώ επίσης απόλυτα με την κοινωνία της Ρόδου  για την ανάγκη να παραμείνει στη θέση του. Σε ότι με αφορά δεν ήρθα σε σύγκρουση μαζί του», είπε ο κ.  Ρουμάνης.

Σε ερώτηση για τις μετακινήσεις γιατρών που προκαλούν αντιδράσεις δήλωσε:

Μεταφορές κα μετακινήσεις γιατρών γίνονται για την κάλυψη των αναγκών. Και για το νοσοκομείο της Ρόδου θα μετακινήσουμε γιατρούς  και για τα  υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου. Αυτό δεν συνιστά σύγκρουση αλλά συνεργασία. Δεν υπήρξε καμία σύγκρουση από μένα.Ότι απόφαση έχω λάβει  για το νοσοκομείο της Ρόδου  ήταν σε γνώση του διοικητή.Δεν έκανα τίποτε κρυφά και κανένα αιφνιδιασμό ποτέ.

Όσο για το πρόβλημα με το πετρέλαιο δήλωσε πως δεν ενημερώθηκε  από τον κ. Ρουμάνη.

«Δεν ξέρω για τις καταγγελίες. Τα νοσοκομεία είναι ΝΠΔΔ ανεξάρτητα με δικό τους προϋπολογισμό. Έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις και να διαθέτουν  τα χρήματα που τους παρέχονται»,   δήλωσε ο κ. Ροιλος

Σε ερώτηση για τη κάλυψη των κενών θέσεων διοικητών στα λοιπά νοσοκομεία του νομού δήλωσε πως τη λύση θα δώσει και σύντομα ο υπουργός Υγείας.