Σακελλαροπούλου: Αυτό που εγώ θέλησα να δώσω στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το άνοιγμα στην κοινωνία

227

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα -εφ’ όλης της ύλης- συνέντευξη παραχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου   με φόντο τη μαγευτική Σύμη.

Η κ. Σακελλαροπούλου μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Στο Κέντρο», στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στο ακριτικό νησί, με αφορμή την επέτειο υπογραφής του Πρωτοκόλλου Παράδοσης των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς στους Συμμάχους.

Η ΠτΔ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έθεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «τα πρόσωπα που υπηρετούν ένα θεσμό τού δίνουν και τη φυσιογνωμία τους» και σημείωσε ότι θέλει να δώσει φωνή σε αυτούς, που δεν έχουν, βάζοντας στο κέντρο τους απλούς ανθρώπους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που εγώ θέλησα να δώσω στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το άνοιγμα στην κοινωνία. Η επαφή με τους απλούς ανθρώπους, με τις ευάλωτες ομάδες, με αυτούς που έχουν ανάγκη», ενώ σημείωσε ότι την ενοχλούν τα στερεότυπα και δεν είναι διατεθειμένη να τα ακολουθήσει.

 «Οι Ουκρανοί πολεμούν για τις ελευθερίες και τις αξίες της Ευρώπης»

Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία υποστήριξε ότι όλοι έχουμε σοκαριστεί από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς πιστεύαμε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα τα είχαμε αφήσει πίσω μας. Ωστόσο, τόνισε ότι «οι Ουκρανοί πολεμούν για όλους εμάς, για τις ελευθερίες και τις αξίες της Ευρώπης» και επισήμανε ότι «η Ελλάδα ήταν πολύ καθαρή στη θέση της, γιατί υπάρχει πραγματικά επιτιθέμενος και αμυνόμενος. Είναι η Ρωσία από τη μία πλευρά και η Ουκρανία από την άλλη, που αμύνεται και υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες».

«Οι γείτονες έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον»

Για τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και έχουμε περάσει πολύ μεγάλες περιόδους ήρεμων και γαλήνιων σχέσεων. Οι γείτονες έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον, αλλά υπάρχουν περίοδοι με μεγάλη δυσκολία και τελευταία το βιώσαμε και στον Έβρο και στο Αιγαίο. Η Ελλάδα καλά κάνει και δηλώνει ότι θέλουμε τον διάλογο. Η χώρα μας, αυτή τη στιγμή, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά και στην Ευρώπη. Από ‘κει και πέρα ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε σύγχρονη δημοκρατία είναι να έχουν τη δυνατότητα -ο μη γένοιτο- να προσφέρουν την άμυνα που χρειάζεται. Δυστυχώς το ζήσαμε, έστω με μικρές αφορμές, είδαμε την ετοιμότητα και αισθανόμαστε ότι η χώρα είναι σε καλά χέρια και ότι μπορεί οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί να αμυνθεί αποτελεσματικά. Ιδίως οι αξιωματικοί, αλλά και τα νεαρά παιδιά που κάνουν τη θητεία τους έχουν έναν υγιή πατριωτισμό».

Τι είπε η ΠτΔ για μεταναστευτικό, γυναικείο ζήτημα και MeToo

Στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά θεμάτων όπως το μεταναστευτικό και η ενσωμάτωση των προσφύγων, υπενθυμίζοντας το δυσανάλογο βάρος, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στον τομέα αυτό. Για τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, ενώ σχολιάζοντας τον ισχυρό συμβολισμό της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στα νέα κορίτσια, ότι μπορούν με την αξία τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ειδική αναφορά έκανε επίσης, στο κίνημα MeToo, στο δικαίωμα στην καύση των νεκρών, καθώς και στο ζήτημα των αμβλώσεων.