Να  παρθούν άμεσα μέτρα για την  κατασκευή στην Γλύστρα, η οποία καλύπτει μεγάλη έκταση του αιγιαλού καθώς και δημόσια έκταση, δασική ως επί το πλείστον, ενώ η περιοχή βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου «Σταφύλια» Λάρδου Ρόδου ζητά με γραπτή δήλωση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός .

Και επειδή όπως αναφέρει  το φαινόμενο «Γλύστρα» δεν είναι το μόνο παράδειγμα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο,  ο  ΣΥΡΙΖΑ ζητάει  να επανέλθει η νομιμότητα και η συνταγματική τάξη στις ελληνικές παραλίες, να ληφθούν από τα αρμόδια Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε μείζονες περιπτώσεις.

Αναλυτικά στη γραπτή δήλωση του ο κ. Σαντορινιός αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η αυθαίρετη κατασκευή στην παραλία Γλύστρα της Νότιας Ρόδου, που βλέπουμε όλοι στο νησί, αποτελεί μείζον παράδειγμα καταπάτησης δημόσιας γης και μάλιστα εντός της αρχαιολογικής ζώνης «Σταφύλια» Λάρδου Ρόδου αλλά και περιοχής Natura.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, όταν το συγκεκριμένο αυθαίρετο ξεσήκωσε την οργή των πολιτών, ήρθα σε επικοινωνία με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, με την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου καθώς και με την Δασική Υπηρεσία, ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες τους. Τότε έλαβα την διαβεβαίωση ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει η ανέγερση του αυθαιρέτου! Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η κατασκευή όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά, όπως φαίνεται, οι εργασίες ανέγερσης συνεχίζονται στα «μουλωχτά».

Το ιδιότυπο καθεστώς άρνησης λογοδοσίας και ατιμωρησίας βαραίνει ευθέως και την ίδια την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με νομοθετική ρύθμιση που έφερε τον περασμένο Μάρτιο,  οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες «πάγωσαν» έως τις 31 Οκτωβρίου του 2021. Η συγκεκριμένη μεθόδευση δεν έμεινε αναπάντητη στην Βουλή, αφού με σχετική μου παρέμβαση είχα επισημάνει αυτό το «δωράκι» στους καταπατητές, που η ΝΔ ονομάζει «ανάπτυξη», κόντρα στο δημόσιο συμφέρον, το φυσικό περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Πρόσφατα, μαζί με μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου (Δημήτρης Καραγιάννης, Πόλυ Χατζημάρκου, Δέσποινα Διαμαντή, Βασίλης Βαγιανάκης, Τάκης Μιχαηλίδης) συναντηθήκαμε με το Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, συντασσόμενοι με τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και των ενεργών πολιτών του νησιού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα για την καταφανώς παράνομη κατασκευή στην Γλύστρα, η οποία καλύπτει μεγάλη έκταση του αιγιαλού καθώς και δημόσια έκταση, δασική ως επί το πλείστον, ενώ η περιοχή βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου «Σταφύλια» Λάρδου Ρόδου. Και επειδή το φαινόμενο «Γλύστρα» δεν είναι το μόνο παράδειγμα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε να επανέλθει η νομιμότητα και η συνταγματική τάξη στις ελληνικές παραλίες, να ληφθούν από τα αρμόδια Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε μείζονες περιπτώσεις».​

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου

 

 537 total views,  2 views today