ΡΟΔΟΣ, 17/3 – Τις τελευταίες αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι καταναλωτές, ενώ την Καθαρά Δευτέρα, οι φούρνοι στις γειτονιές θα πωλούν την παραδοσιακή λαγάνα.
Το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού βρίσκεται, όπως κάθε χρόνο, στο επίκεντρο, την ίδια στιγμή μάλιστα που φέτος ο πληθωρισμός συνολικά στα τρόφιμα τρέχει» με 6,7%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο, χωρίς πάντως να αποτυπώνονται σε αυτά, οι επιπτώσεις από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μαρτίου.
Στο ελαιόλαδο, την ίδια περίοδο, η αύξηση ήταν της τάξεως του 63,7%, σε μεταλλικό νερό- αναψυκτικά-χυμούς φρούτων, 13,8% στα φρούτα 12,3%, στα ψάρια 9,7% και στα αλκοολούχα ποτά, 5,5%.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι για τις αγορές των καταναλωτών από τα σούπερ μάρκετ, από την Τετάρτη 13 Μαρτίου, τέθηκε σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής» το οποίο θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ενισχυμένο «Καλάθι του νοικοκυριού» καθώς για τη συγκεκριμένη περίοδο προστίθενται σε αυτό ο χαλβάς, οι νηστίσιμες σαλάτες καθώς και δύο τουλάχιστον είδη από κατεψυγμένα θαλασσινά, δηλαδή προϊόντα με αυξημένη εποχική ζήτηση.
Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, «σε γενικές γραμμές φέτος το ”καλάθι της Σαρακοστής” είναι μεσοσταθμικά ίδιο η φθηνότερο με πέρσι».
Την ίδια στιγμή,τα θαλασσινά που «πρωταγωνιστούν» στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, βρίσκονται στα περσινά επίπεδα ή σε ορισμένα προϊόντα ακόμη και μειωμένες.
Οι καταναλωτές θα βρουν φθηνότερα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, κάποια προϊόντα, όπως για παράδειγμα τις γαρίδες μεσαίου μεγέθους που πωλούνται περί τα 8 ευρώ το κιλό φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι καθώς και το καλαμάρι στα 8-9 ευρώ φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι.
Στόχος μας είναι να υπάρχουν προσιτές τιμές για όλους» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.
Σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή λαγάνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλη Μούσιο αναμένεται να πωλείται, στα περσινά επίπεδα ή ελαφρώς αυξημένη κατά 5% σε κάποιες περιπτώσεις και θα διαμορφωθεί από 2,80 ευρώ έως 3,30- 3,50 ευρώ.
Το μούζωμα του Αρχαγγέλου
Ξεχωριστός και πιο εντυπωσιακός είναι ο εορτασμός των Αποκριών στον Αρχάγγελο, ένα χωριό που κρατά τις παραδόσεις και τα έθιμα από τους περασμένους αιώνες, από γενιά σε γενιά. Το αποκορύφωμα του εορτασμού είναι το σκηνικό της Καθαρής Δευτέρας όπου επικρατούν τα «μουζώματα» και τα «αλευρώματα», παράλληλα με το γλέντι, τις μεταμφιέσεις και την σάτυρα.
Όλοι οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες είναι υποχρεωτικό να βάψουν μαύρα τα πρόσωπα τους και να κυκλοφορούν έτσι, όλη την διάρκεια της Καθαρής Δευτέρας. Όσοι δεν το κάνουν μόνοι τους υποχρεώνονται να το κάνουν, έστω και με το ζόρι ενώ, την ίδια τύχη έχουν και οι επισκέπτες του χωριού.
Μέρος του εορτασμού είναι και τα «αλευρώματα» στα οποία επιδίδονται μεγάλοι και μικροί κάνοντας ακόμα πιο ξεχωριστό τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στο χωριό.
Το έθιμο με τα «μουζώματα» έχει τις ρίζες του αρκετές δεκαετίες πίσω και σύμφωνα με κάποιους λαογράφους είναι κατάλοιπο των Διονυσιακών γιορτών. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Αρχαγγέλου «Ναίθωνας», τα παλαιότερα χρόνια οι κάτοικοι του χωριού την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας ντύνονταν με προβιές από πρόβατα και κατσίκια, που ετοίμαζαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και κάλυπταν τα πρόσωπα τους με πίτουρα και σπασμένο κάρβουνο στο οποίο έριχναν λίγο λάδι. Τώρα, το βάψιμο των προσώπων γίνεται με σύγχρονα μέσα.