Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ, πολλές παραβάσεις για μάσκα

248

Συνεχίζονται οι  εντατικοί έλεγχοι  για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας μέσα στις γιορτές, σύμφωνα με τα οποία η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ, ενώ στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες.

10.000 αστυνομικοί βρέθηκαν στους δρόμους όλης της χώρας προκειμένου να επιβλέψουν την κατάσταση και θα συνεχίσουν έως και τις 26 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας την παραμονή των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκαν 85.498 έλεγχοι, από τους οποίους οι 35.867 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Βεβαιώθηκαν 657 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 7 συλλήψεις.

Έπεσαν τα πρώτα 300αρια για τις μάσκες

Ένα από τα μέτρα που ισχύουν από χθες είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς και εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ απαιτείται διπλή μάσκα ή η χρήση της μάσκας αυξημένης προστασίας KN95.

Την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου βεβαιώθηκαν 502 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και συναφείς παραβάσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ.

Η γεωγραφική κατανομή των 502 παραβάσεων:

129 στην Αττική

99 στη Θεσσαλονίκη,

58 στο Βόρειο Αιγαίο,

40 στην Ήπειρο,

31 στη Δυτική Ελλάδα,

25 στο Νότιο Αιγαίο,

25 στην Κρήτη,

19 στα Ιόνια Νησιά,

17 στην Πελοπόννησο,

17 στην Κεντρική Μακεδονία,

14 στη Θεσσαλία,

14 στη Στερεά Ελλάδα,

9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

5 στη Δυτική Μακεδονία.

Επιπλέον  βεβαιώθηκαν:

4 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

46 παραβάσεις και 7 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Νότιο Αιγαίο

9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, ιδιοκτήτη και πελάτη καταστήματος,

2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες και οδηγούς οχημάτων.