Κατά τη συζήτηση για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του και τον κανονισμό λειτουργίας που αφορά τους αγρότες των νησιών, τους ψαράδες και τους μελισσοκόμους.

1. Να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από την πανδημία, δεδομένου ότι δεν μπόρεσαν να πουλήσουν τη σοδειά τους, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές όπου είναι σχεδόν καθολική η ζημιά.

2. Να υπάρξει ρύθμιση για την επιδότηση της περίφραξης των αγρών για την προστασία τους από τις ζημιές που προκαλούν τα άγρια ζώα, όπως τα ελάφια, στις καλλιέργειες, προκειμένου να μειωθούν οι ανάγκες για αποζημιώσεις και να προστατευθούν οι καλλιέργειες.

3. Να ενταχθούν, εθελοντικά, οι αλιείς στον ΕΛΓΑ προκειμένου να είναι δυνατή η αποζημίωση για καταστροφές των αλιευτικών εργαλείων από τα θαλάσσια είδη όπως φώκιες, δελφίνια κλπ.

4. Να βελτιωθεί ο τρόπος αποζημίωσης των μελισσοκόμων από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί επιπτώσεις στην ποσότητα και την ποιότητα του μελιού, ιδιαίτερα σε μέλια υψηλής ποιότητας, όπως αυτό της Καλύμνου. Επίσης να βελτιωθεί ο τρόπος αποζημίωσης της καταστροφής κυψελών και μελισσιών από τον καύσωνα.

 653 total views,  2 views today