Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 14:58 στη Ρόδο. Συγκεκριμένα το επίκεντρο του εντοπίζεται στην θαλάσσιο χώρο 46 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καρπάθου (μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο είναι σε απόσταση  425 χιλιομέτρων ΝΑ της Αθήνας σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

Η σεισμική δόνηση πάντως έγινε ιδιαίτερα  αισθητή στην πόλη της Ρόδου και όχι τόσο  πολύ στις κοινότητες.

Μιλώντας στο skyrodos.gr o σεισμολόγος από το ΙΤΣΑΚ κ. Χρήστος Παπαϊωάννου δήλωσε πως ο σεισμός προέρχεται, από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε τα ξημερώματα σεισμό πάλι κοντά στην Κάρπαθο.

“Η δόνηση προέρχεται από περιοχή με υψηλή σεισμική δραστηριότητα. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη”, δήλωσε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρχουν μετασεισμοί ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως αυτό είναι σίγουρο.

Και τα ξημερώματα από τον ίδιο εστιακό χώρο

Σεισμός έγινε και  στην Κάρπαθο τα ξημερώματα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 03:12 μετά τα μεσάνυχτα, σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί της Καρπάθου.Το επίκεντρο ήταν 28 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στους κατοίκους του νησιού.

Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα το πρωί στον Sky o κ.Παπαιωάννου τόνισε:

“Είναι μια έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή σας. Οφείλεται στο ότι η περιοχή είναι στο μέτωπο σύγκλισης των δύο πλακών της ευρασιατικής πλάκας με την αφρικανική . Υπάρχει μια έντονη δράση που θα εξελιχθεί. Είναι κάτι που εντάσσεται στη φύση της περιοχής”.

 140 total views,  2 views today