Σε δυσθεώρητα επίπεδα παραμένει η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ | Νέες δημοσκοπήσεις

92

Τέσσερις δημοσκοπικές εταιρείες παρουσιάζουν ανάλογα ευρήματα σχετικά με τον μεγάλο προβληματισμό της κοινωνίας σχετικά με την οικονομία και φυσικά την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά

Σε δυσθεώρητα επίπεδα παραμένει η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως αποτυπώνεται σε νέα δημοσκόπηση που ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, παρά τη συνεχιζόμενη δυσφορία για πολιτικές της κυβέρνησης, με μεγαλύτερη αιχμή την ακρίβεια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Open», στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11%, το ΚΚΕ 7,6%, η Ελληνική Λύση 6,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 3%, η Νίκη 2,7%, το ΜέΡΑ25 2,5% και οι Σπαρτιάτες 2%, ενώ, στο 20,8%, είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Τα ποσοστά των κομμάτων εμφανίζονται ως εξής στην αναγωγή επί του συνόλου:

ΝΔ: 38%
ΣΥΡΙΖΑ: 15,2%
ΠΑΣΟΚ: 13,9%
ΚΚΕ: 9,6%
Ελληνική Λύση: 7,7%
Πλεύση Ελευθερίας 3,8%
Κόμμα Νίκη: 3,4%
ΜέΡΑ25: 3,2%
Σπαρτιάτες: 2,5%
Άλλο κόμμα 2,7%

Ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,1% και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 8,2%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,4%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,4%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,1% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%.

Τα εν λόγω ευρήματα επιβεβαιώνουν όσα παρουσιάστηκαν και στις προηγούμενες -πρόσφατες- δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν ανάλογες μεγάλες διαφορές μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ένα γεγονός, που ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προβληματίζει, καθώς, μετά την εκλογή νέου αρχηγού, δεν έχει καταφέρει δημοσκοπική άνοδο αλλά αντιθέτως, είδε τα ποσοστά του να καταποντίζονται.

Όμως, φυσικά, και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπορούν να είναι ευχαριστημένοι, καθώς δεν κατάφεραν να επωφεληθούν ποσοστιαία από την αναμπουμπούλα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την εκλογή νέου προέδρου ή την κυβερνητική φθορά που είναι μεγάλη εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και του τομέα της οικονομίας.

Η ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις διακρίνεται να χάνει ποσοστά, από 8% έως 10% στην πρόθεση ψήφου, χωρίς, όμως, να το έχει καρπωθεί κάποιο -μεγάλο- κόμμα αυτό το ποσοστό.

Δεν κλείνει η ψαλίδα ΝΔ και κοινωνίας

Σημαντικά ευρήματα παρουσιάζονται στην αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες, με τη δυσαρέσκεια να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Στη δημοσκόπηση της MRB το 61,5% απαντά πως το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ μετά τις εκλογές είναι χειρότερο από το υπουργικό συμβούλιο που υπήρχε μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Μόλις το 29,5% απαντά πως είναι το ίδιο καλό ή καλύτερο.

Το 63,9% αξιολογεί αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης, ενώ το 33,3% την αξιολογεί θετικά.

Αντίστοιχα, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, το 63,8% αξιολογούσε αρνητικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης από την εκλογή της έως σήμερα, ενώ το 32,2% αξιολογούσε θετικά τα κυβερνητικά πεπραγμένα, γεγονός που δείχνει μια παγίωση στα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών.

Η ακρίβεια το σημαντικότερο πρόβλημα

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Mega», η ακρίβεια είναι παρουσιάστηκε ως το σημαντικότερο πρόβλημα καθώς την αναφέρει το 36%, με την οικονομία να ακολουθεί με 23% ενώ τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα αναφέρει το 5%.

Αντίστοιχα και στη δημοσκόπηση της MRB η ακρίβεια κρίνεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα. Το 52,2% κρίνει την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας το 25,4%. Ακολουθεί η υγεία και το ύψος των εισοδημάτων.

Κυριαρχεί η απαισιοδοξία

Απαισιοδοξία κυριαρχεί και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, που μετρά τον μέσο όρο του ισοζυγίου της αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικές γνώμες – αρνητικές γνώμες) και το ισοζύγιο της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει). Το -45% δείχνει ακριβώς ότι η απαισιοδοξία είναι το βασικό συναίσθημα των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis.