Όπως επανειλημμένως έχει υπογραμμίσει η παράταξη «Ρόδος Αξιών», στόχος της είναι να ανταπεξέλθει όσο γίνεται καλύτερα στις προκλήσεις, την επόμενη μέρα των εκλογών. Γι’ αυτό το λόγο επενδύει πολλά στη γνώση για το αύριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υποψήφιος δήμαρχος Ροδίων Δημήτρης Κρητικός παραβρέθηκε στην εκδήλωση για τη βιώσιμη κινητικότητα και την περιφερειακή πολιτική που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στην Αθήνα, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς δημάρχους, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστήμονες.

Ο κ. Κρητικός ενημερώθηκε γύρω από τον καθοριστικό ρόλο που οι πόλεις καλούνται να διαδραματίσουν στη χωροταξική ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς και για τη συμβολή του προγράμματος URBACT και των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων στη δημιουργία του λεγόμενου «πράσινου μέλλοντος».

Όπως τονίστηκε, η δυναμική των ελληνικών πόλεων στη διαδικασία μετάβασης προς τη βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί μείζον ζήτημα για την ενσωμάτωση τους σε ένα νέο ευρωπαϊκό χωροταξικό μοντέλο που θα θέτει σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο και τη σχέση του με το περιβάλλον.
Στην ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος των πόλεων στην Ευρώπη αναβαθμίζεται συνεχώς, και αναγνωρίζονται ως ο βασικός πυρήνας παρέμβασης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε παρουσίαση των προγραμμάτων URBACT και Urban Innovative Actions, των δράσεων που είναι σε εξέλιξη και των ανοιχτών προοπτικών χρηματοδότησης, ενώ έμφαση δόθηκε στη Βιώσιμη Κινητικότητα και στο ζήτημα της ανθεκτικότητας, της παραγωγικότητας και του τοπικού πολιτισμού, αλλά και στις ανισορροπίες και τις ανισότητες στο εσωτερικό της Ελλάδας και στο γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Λέρος: Tο πρόγραμμα της 77ης Επετείου Μνήμης για το Β. Όλγα

Είναι γνωστό ότι το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πόλη είναι τεράστιο, σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Πρόκειται για χάσμα πολιτισμού, τεχνολογίας, θεσμικό, κοινωνικής οργάνωσης, διοικητικής δομής, πολεοδομίας, κυκλοφοριακής οργάνωσης, περιβάλλοντος κ.λπ.
Ζητήματα τα οποία εντοπίζονται και σε τοπικό επίπεδο και πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά την τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά τώρα που οι στρατηγικές βιώσιμης αστικής κινητικότητας άρχισαν να εδραιώνονται και στην Ελλάδα.

Μέσα από τα διαρθρωτικά προγράμματα, η ΕΕ χρηματοδοτεί μία σειρά παρεμβάσεων τόσο σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού όσο και σε υποδομές και έργα παρέμβασης. Παρέχει με τον τρόπο αυτό όχι μόνο την απαραίτητη χρηματοδότηση αλλά και το πολιτικό πλαίσιο το οποίο απαιτείται για να εξασφαλίσει μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό που θα αποφεύγει αποσπασματικές δράσεις με αυξημένο κόστος και μειωμένα αποτελέσματα.

Για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση ο υποψήφιος δήμαρχος Ροδίων Δημήτρης Κρητικός δήλωσε : «Ο ρόλος των πόλεων στην Ευρώπη αναβαθμίζεται συνεχώς. Η ΕΕ δημιουργεί γι’ αυτές νέες προοπτικές, με την προώθηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η Ρόδος πρέπει να είναι παρούσα σε αυτά τα προγράμματα ώστε να χρηματοδοτήσει καίριες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη. Παρεμβάσεις που θα της επιτρέψουν να αναγεννηθεί και να ενταχθεί στις σύγχρονες αλλά και ανθρώπινες πόλεις, πρώτα για τους κατοίκους της και στη συνέχεια για τους επισκέπτες της».

 170 total views,  2 views today