Σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες για την κακοκαιρία “ELPIS”!

188

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα είναι όλες οι αρμόδιες  υπηρεσίες στη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων  για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης όπως δήλωσε στον
Sky σήμερα είναι σε ανοικτή γραμμή με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων ενώ καταρτίζεται το πρόγραμμα ώστε να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό και μηχανήματα  για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

«Από νωρίς το πρωί λάβαμε τις ειδοποιήσεις από τα αρμόδια υπουργεία. Ξεκινήσαμε ενημέρωση σε όλους τους προέδρους των κοινοτήτων ώστε να έχουμε προσωπικό επιφυλακής.Είμαι σε ανοικτή γραμμή με τις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου για να  έχουμε έτοιμο προσωπικό και μέσα για να επέμβουμε» , δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας.

«Αν έχουμε χιονοπτώσεις θα κλείσουμε το δρόμο προς τον  Αττάβυρο για λόγους ασφαλείας δήλωσε στον Sky ο αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας.

Η Πυροσβεστική 

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία όπως δήλωσε στον Sky  ο διοικητής κ. Νικήτας Βενιός .

« Λάβαμε  ειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή  μας. Προβλέπονται ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις.  Εμείς διαθέτουμε σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα», τόνισε.

Τα πυροσβεστικά κλιμάκια σε Λάερμα  και τα Απόλλωνα, όπως τόνισε ο διοικητής της Πυροσβεστικής δοκιμάζουν τις αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα και ετοιμάζουν όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούν στην περίπτωση που θα έχουμε χιονοπτώσεις.

Υπάρχει επίσης συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου  Ρόδου και της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Ίσως χρειαστεί να κόψουμε κάποιες διαβάσεις σε κοινότητες της Ρόδου. Το πρόβλημα είναι πως οι πολίτες θέλουν να δουν το χιόνι. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο Ίσως γιατί δεν διαθέτουμε στη  Ρόδο δρόμους και οχήματα που να αντέχουν το χιόνι», είπε.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Στο  έκτακτο δελτίο καιρικων φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μεωρολογική Υπηρεσία αναφέρεται ότι :

Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΕΛΠΙΣ” (“ELPIS”) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες:

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις:

Α) το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

Β) την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Γ) τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στηΜακεδονία και τη Θράκη.

Δ) την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και

κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις

βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Τι είναι ο αεροχείμαρρος

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Αυτός ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου που λαμβάνει ήδη χώρα, πηδαλιουχεί την δημιουργία ενός μεγάλης κλίμακας και επίμονου διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης ευνοώντας έτσι την επικράτηση βορείων ανέμων και την μεταφορά αερίων μαζών πολικής προέλευσης προς τη χώρα μας για αρκετές ημέρες.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες 

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνει ότι εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με ισχυρές βροχές-καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις Β ανέμους (ως 9Β) που θα επηρεάσουν το Νότιο Αιγαίο από το Σάββατο 22/1 και παρακαλούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας:

Πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων

 • Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους.
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
 • Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες.
 • Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα.
 • Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
 • Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή θαλάσσια μετακίνηση
 • Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης χιονοπτώσεων

 • Να διατηρούν το ζεστό το σπίτι και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
 • Να μην αφήνουν τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
 • Να φοράτε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
 • Να ελέγχουν το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.
 • Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
 • Εφ’ όσον είστε στο αυτοκίνητο αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο με έντονη χιονόπτωση.
 • Να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
 • Να παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.
 • Αν είστε έξω να πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονόπτωση.
 • Να προσέχετε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
 • Να χρησιμοποιείτε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.