Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο της Ρόδου και για τον μύκητα Candida Auris

402

Σε  ετοιμότητα βρίσκεται και  το νοσοκομείο Ρόδο με αφορμή την   εμφάνιση του μύκητα Candida Auris στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας .

Όπως εξήγησε στο Skyrodos.gr Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου κ. Στέλιος Καραταπάνης λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

« Είμαστε σε ετοιμότητα και εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα και για αυτό το βακτήριο. Η αντιμετώπιση γίνεται με ισχυρή και κυρίως σχολαστική αντισηψία σε όλα τα εργαλεία στα χειρουργεία», είπε ο κ. Καραταπάνης.

Στο Ρέθυμνο όμως που έχει εμφανιστεί ο μήκυτας έχει σημάνει συναγερμός.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Χανίων ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Χαράλαμπος Μαρκάκης, μόλις εντοπίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος μετά από καλλιέργεια υπήρξε μεγάλη ανησυχία, ωστόσο την επόμενη μέρα που βγήκε το αντιβιόγραμμα οι γιατροί διαπίστωσαν πως ο μύκητας Candida Auris δεν ήταν πανανθεκτικός, αλλά είχε ευαισθησίες σε αρκετά αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Αμέσως χορηγήθηκε συγκεκριμένη αγωγή στον ασθενή, ο οποίος στη συνέχεια αποστειρώθηκε και πλέον η υγεία του εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Μάλιστα ο κύριος Μαρκάκης εξήγησε στην ΕΡΤ πως υπάρχουν άλλα στελέχη που είναι πανανθεκτικά και αυτά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, χωρίς ωστόσο να αποκλείει στο μέλλον ο μύκητας candida auris να εμφανιστεί ως πανανθεκτικός, κάτι που τώρα με την ύφεση της πανδημίας δεν το βλέπει πολύ πιθανό. Μάλιστα είπε πως μετά την εμφάνιση του Candida Auris δεν άλλαξε κάτι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και συνεχίζουν να ακολουθούνται οι ενέργειες αποστείρωσης και πρόληψης στη ΜΕΘ που γίνονταν και πριν.

Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο Χανίων ακολουθούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα, ενώ γίνεται εκτεταμένη δειγματοληψία σε επιφάνειες της ΜΕΘ και έχουν γίνει και επιπλέον καλλιέργειες σε επιφάνειες, χωρίς να έχει εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Χανίων “Άγιος Γεώργιος” Μάνος Μπολώτης υπάρχει στενή παρακολούθηση από την επιτροπή λοιμώξεων η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τον οργανισμό διασφάλισης ποιότητας στην υγεία.

Το ραβασάκι της 2ης ΥΠΕ

Όσο για το έγγραφο της 2ης ΥΠΕ για τη μεταφορά των τακτικών χειρουργείων στην ιδιωτική κλινική θα μείνει ανεφάρμοστο για το νοσοκομείο της Ρόδου γιατί στην πλειοψηφία τους  οι γιατροί δεν θέλουν κάτι τέτοιο.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Σύλλογο Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρονται τα εξής:

Την Τρίτη 10/05/2022 πληροφορηθήκαμε για έγγραφο του διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και νήσων κ Ροϊλού προς το νοσοκομείο της Ρόδου με το οποίο «έδινε τη δυνατότητα» σε χειρουργούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου να πραγματοποιούν επεμβάσεις σε επείγοντα περιστατικά της εφημερίας του νοσοκομείου στην ιδιωτική κλινική του νησιού, Euromedica.

Πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση η οποία βασίζεται σε νομοθέτημα της κυβέρνησης του 2021 με την πρόφαση των προβλημάτων της λειτουργίας των νοσοκομείων την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας. Προκαλεί σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις προθέσεις του συντάκτη (αλλά και των διάφορων καλοθελητών που θα επιχειρήσουν να την εφαρμόσουν) καθώς δεν έχει υπάρξει διαταραχή στην διενέργεια των επειγόντων χειρουργείων στο νοσοκομείο μας, παρά την οριακή κατάσταση στην οποία λειτουργούν τα χειρουργεία, ακόμα και στις περιόδους που δεχόταν την μεγαλύτερη πίεση από τις νοσηλείες των περιστατικών COVID-19. Αφήνει επίσης έκθετο το νοσοκομείο αφού ζητά να μεταφερθεί ο εφημερεύων χειρουργός (μαζί με τον ειδικευόμενο) από την θέση στην οποία οφείλει να βρίσκεται στο νοσοκομείο για να πραγματοποιήσει την επέμβαση στην ιδιωτική κλινική. Τα εύλογα ερωτήματα προφανώς συνεχίζονται, όπως το ποιος γιατρός θα αναλάβει την μετεγχειρητική παρακολούθηση του αρρώστου και πιθανές επιπλοκές (θα πηγαινοέρχονται οι χειρουργοί μεταξύ του δημόσιου νοσοκομείου και της ιδιωτικής κλινικής; ) αλλά και το αν η ιδιωτική κλινική προτίθεται να αναλάβει την μετεγχειρητική νοσηλεία και πιθανώς την αντιμετώπιση επιπλοκών (όταν δηλαδή η νοσηλεία καταστεί «μη κερδοφόρα»).

Την Τετάρτη 11/05/2022 σε συνάντηση που είχε ο κ. Ροϊλός με τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα και σε παράσταση διαμαρτυρίας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του νοσοκομείου της Ρόδου,μας παρουσιάστηκε μία διαφορετική κατεύθυνση εξίσου, αν όχι περισσότερο απαράδεκτη με την παραπάνω. Τα περιστατικά που θα χειρουργούνται στην ιδιωτική κλινική δεν θα είναι τα επείγοντα αλλά προγραμματισμένα χειρουργεία από την λίστα αναμονής του νοσοκομείου (όχι με την προτεραιότητα την οποία καθορίζει η λίστα αλλά «επιλεγμένα» από άγνωστη αρχή) και από νοσοκομειακούς χειρουργούς του ΓΝ Ρόδου που είναι εκτός εφημερίας. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ Ροϊλού δεν θα υπάρξει αμοιβή του μεταφερόμενου ιατρού αλλά θα «προσπαθήσει» να λάβουν αμοιβή από το δημόσιο νοσοκομείο (!) για μία εφημεριακή απασχόληση. Η απουσία της βούλησης του ασθενή από τον σχεδιασμό είναι για άλλη μια φορά εκκωφαντική, ενώ η παραπάνω (προφορικά περιγραφείσα) διαδικασία, εκτός από ηθικά και πολιτικά απαράδεκτηείναι και εντελώς έωλη νομικά…

Η υποκρισία της 2ης ΥΠΕ αλλά και αυτών που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την απόφαση αυτή είναι προφανής: Δεν επιδιώκουν να λύσουν τα προβλήματα του νοσοκομείου και των ασθενών ούτε να αποσυμφορήσουν την λίστα αναμονής αλλά εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην οποία αυτοί και οι όμοιοί τους έχουν οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας να δώσουν άλλο ένα «δωράκι»στα ιδιωτικά συμφέροντα που απομυζούν τον ΕΟΠΥΥ, με τους ασθενείς να καλούνται να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να χειρουργηθούν και νομιμοποιώντας ουσιαστικά τη «μαύρη» πληρωμή των γιατρών και το «φακελάκι».

Κατά την γνώμη μας ο μόνος τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και οι ασθενείς τους οποίους εξυπηρετούμε προς την κατεύθυνση της υψηλής ποιότητας, δημόσιας και δωρεάν αλλά και ισότιμης για όλους περίθαλψης είναι η άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με ταυτόχρονα κίνητρα προς τους παραπάνω να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, πρώτα από όλα με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Απαιτούμε να αποσυρθεί η απαράδεκτη «οδηγία» της 2ης ΥΠΕ!

Καλούμε όλους τους φορείς, τα σωματεία και τις ενώσεις εργαζομένων να διεκδικήσουν μαζί μας την στήριξη του νοσοκομείου μας.

Κανένας γιατρός να μην εφαρμόσει την οδηγία της 2ης ΥΠΕ – να δεσμευτούν οι υπηρεσίες και τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου πως δεν θα την εφαρμόσουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρουν απέναντί τους με κάθε διαθέσιμο μέσο!