Σε κατάληψη του δημαρχείου Λέρου προχώρησαν πριν λίγη ώρα οι αλιείς της Λέρου που διαμαρτύρονται έντονα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν το επάγγελμα τους.
Συγκεκριμένα τα πάνω κάτω ουσιαστικά βάζει η εγκύκλιος με Αρ.Πρωτ. 3614/381234, που χορηγεί άδειες άσκησης του επαγγέλματός τους για το 2019.
Όπως καταγγέλλουν οι αγανακτισμένοι αλιείς, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αδειοδοτήσει μόνο 28 από τους περισσότερους από 120 επαγγελματίες, που είχαν κάνει αίτηση συνέχισης της λειτουργίας τους, χωρίς προηγουμένως να τους έχει ενημερώσει ότι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους και τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκαν.
Μάλιστα όπως ανέφερε προσφάτως ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Δημήτρης Κρεμαστινός στο σχετικό έγγραφο του αρμοδίου υπουργείου φέρονται ως αιτούντες οι ιδιοκτήτες μόνο 28 σκαφών των οποίων εγκρίνεται τη λειτουργία. Οι υπόλοιποι αλιείς καταδικάζονται σε ανεργία και οικονομική ανέχεια.
Οι αλιείς τονίζουν ακόμη και πως τίποτε δεν έχει αλλάξει από τις προδιαγραφές και τη δική τους συμμόρφωση σε αυτές, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όπου η αδειοδότηση έγινε κανονικά.
Μας μετέφεραν επίσης ότι το ΕΛΚΕΘΕ, ελέγχοντας, έχει βρει επαρκέστατο τον τρόπο λειτουργίας των περισσοτέρων σκαφών, πράγμα που καθιστά περισσότερο ακατανόητη την απόφαση του Υπουργείου.
Όπως δήλωσε στο skyrodos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Λέρου κ. Χρήστος Τσακιδιός αύριο θα ενταχθούν στην κατάληψη τα πληρώματα των σκαφών που καταδικάζονται τώρα σε απραξία.
«Χορήγησαν μόνο 28 άδειες σε όλη την επικράτεια. Στον κλάδο μας όμως υπάρχουν 120 επαγγελματίες. Μας αφαίρεσαν τις άδειες σημειώνοντας ότι δεν εκτελούσαμε σωστά τα καθήκοντα μας. Έκαναν λόγο για το ημερολόγιο που πρέπει να τηρούμε και βρήκαν λάθη ενώ οι έλεγχοι έδειξαν ότι είμαστε εντάξει», είπε ο κ. Τσακιδιός και πρόσθεσε πως είναι άδικο να εξαναγκάζονται οι αλιείς να ασκήσουν το επάγγελμα τους τη χειμερινή περίοδο χωρίς εργαλεία.
«Μπορούμε να ψαρέψουμε και με άλλα εργαλεία αλλά δεν είμαστε έτοιμοι. Για να κάνουμε χρήση αυτών θα απαιτηθεί ένας μήνας τουλάχιστον. Οι υποχρεώσεις μας όμως «τρέχουν». Πως θα ζήσουμε ;», είπε ο κ. Τσακιδιός.
Σε ερώτηση για τη διάρκεια της κατάληψης ο κ. Τσακιδιός δήλωσε πως θα συνεχιστεί μέχρι να ακυρωθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί.
« Θα συνεχίσουμε την κατάληψη μέχρι να ακυρωθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα», τόνισε ο κ. Τσακιδιός.
Οι αλιείς ενημέρωσαν σήμερα αναλυτικά για το πρόβλημα τους το δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλλια και του επέτρεψαν να εργαστεί στο γραφείο του. Αύριο όμως δεν μείνει όπως τόνισαν ούτε και ο δήμαρχος στο χώρο.

 228 total views,  2 views today