Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάλυμνος αίτημα και για την Κω!

211

Ζημιές σε δύο νησιά της Δωδεκανήσου έχει προκαλέσει η καταιγίδα με την ονομασία Διομήδης .

Τα συνεργεία των Δήμων Κω  και Καλύμνου μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.  Αυτό που προέχει  τώρα είναι η καταγραφή της  κατάστασης και η έναρξη της διαδικασίας για την αποκατάσταση.

Χθες υπεβλήθη και εγκρίθηκε, το αίτημα για να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της νησιά της Δημοτικής Ενότητας Καλύμνου δηλαδή η Κάλυμνος η Ψέριμος  και η Τέλενδος. Όπως αναφέρεται στο αίτημα της Περιφερειακής Αρχής   εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, που έπληξαν τον Δήμο Καλυμνίων και από τα οποία προκλήθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, υπερχείλιση ρεμάτων και εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων και καταπτώσεων.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταπτώσεις πρανών, ολισθήσεις γαιών, υποσκαφές τοίχων αντιστήριξης καθώς και εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές στο οδικό δίκτυο της v. Καλύμνου προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην πρόσβαση σε πολλές περιοχές, καταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης και καταστροφές σε οικισμούς του Δήμου Καλυμνίων (καταστροφές οικιών) σε διάφορες θέσεις (Αργινώντα, Σκάλεια, Εμπορειό, Παλιόνησος), θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες πολιτών.

Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης θα ισχύσει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι και τις 8 Ιουλίου του 2022. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας,

 Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Κω

Με κατεπείγον αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ζήτησε  την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Κω και Δικαίου του Δήμου Κω, αντιδρώντας άμεσα στο σχετικό αίτημα του Δήμου.

Συγκεκριμένα, στο κατεπείγον έγγραφο του περιφερειάρχη προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αντιστράτηγο Π.Σ. ε.α. Βασίλειο Παπαγεωργίου, αναφέρεται ότι, κατά την 8η και 9η Ιανουαρίου 2022 εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, που έπληξαν τις Δημοτικές Ενότητες Κω και Δικαίου του Δήμου Κω, και από τα οποία προκλήθηκαν έντονα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα και καταπτώσεις.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταπτώσεις πρανών, καθώς και εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές στο οδικό δίκτυο, που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στον περιαστικό ιστό, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες πολιτών