Ζωτικής σημασίας θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Δημήτρης Κρητικός.
Τον κ. Δημήτρη Κρητικό συνόδευαν στη συνάντηση οι συνεργάτες του και υποψήφιοι με την παράταξη «Ρόδος Αξιών» κκ. Γιώργος Σάββενας , Σταύρος Παραλούσης , Όλγα Βαρυτίνου και Βλάσης Τσίνας.
Η συζήτηση εστιάστηκε στη λειτουργία του Δήμου Ρόδου την κρατική υποχρηματοδότηση την πορεία των έργων αλλά και στην ανάγκη οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας που είναι το ζητούμενο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα.
Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Δημήτρης Κρητικός είναι αντίθετοι στην ιδέα της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Ρόδου.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αντίπαλοι στην αυτοδιοίκηση. Απέναντι μας είναι τα προβλήματα. Θα είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Θέλω να ζητήσω την έγκριση σας για τις επισκέψεις σε υπηρεσίες και δομές του δήμου με τους συνεργάτες μου για ενημέρωση. Τα προβλήματα είναι γνωστά. Συνεργαστήκαμε όταν ήσασταν αντινομάρχης και εν συνεχεία αντιπεριφερειάρχης. Είναι ζητούμενο για τους ΟΤΑ η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Θα πρέπει να παλέψουμε για αυτό σε όποια θέση και αν μας τοποθετήσουν οι πολίτες. Το όφελος θα ανήκει στον τόπο. Πρέπει να παλέψουμε. Ζούμε στον ωραιότερο τόπο της Μεσογείου και γιατί όχι του κόσμου που έχει τεράστιες δυνατότητες . Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να αλλάξουν κάποια πράγματα . Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ακόμη και από την αντιπαράθεση θέλουμε να προκύπτει το σωστό», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Δημήτρης Κρητικός.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των ΟΤΑ ο κ . Κρητικός επανέλαβε την πάγια θέση του για την ύπαρξη ενός δήμου ανά νησί με μητροπολιτικές λειτουργίες όμως.
«Θέλουμε να εγκαινιάσουμε κάτι καινούργιο. Είμαστε ενεργοί πολίτες αλλά χωρίς εμπειρία στην ΤΑ. Δίναμε μέχρι τώρα τις μάχες μας έξω από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Δεν γνωρίζαμε τις δυσκολίες που υπήρχαν. Η προσπάθεια μας περιέχει και το όραμα μας για τον τόπο . Στόχος είναι να δημιουργήσουμε κάτι νέο. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων . Είναι στην ουσία πρόκληση ότι νέοι άνθρωποι διεκδικούν θέσεις στα όργανα του δημοτικού συμβουλίου με τη βούληση να προσφέρουν και να δημιουργήσουν κάτι νέο. Εύχομαι η προεκλογική περίοδος να δείξει τα προβλήματα και να φωτίσει τα οράματα για τον τόπο», τόνισε ο κ. Σάββενας.
«Με καλή θέληση θα λυθούν πολλά προβλήματα. Είναι πολλά τα μέτωπα. Με συνεργασία όλα θα αντιμετωπιστούν» τόνισε η κ. Ολγα Βαρυτίμου που ασχολείται με τον τομέα του τουρισμού.
«Η συνεργασία μας επί σειρά ετών από άλλες θέσεις μου έχει δώσει τη δυνατότητα να έχω σχηματίσει εικόνα για όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα », δήλωσε ο κ. Σταύρος Παραλούσης.
«Δεν περίμενα ότι το κλίμα στη συνάντηση θα ήταν θερμό .Θέλει κουράγιο και γερό στομάχι η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλα όμως έχουν ένα κοινό παρανομαστή που είναι το καλό του τόπου. Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά γιατί έχουμε να παλέψουμε με ένα κράτος υδροκέφαλο δυσκίνητο που δεν δίνει λύσεις αλλά δημιουργεί αγκυλώσεις», τόνισε ο κ. Βλάσης Τσίνας.
Η ενημέρωση του δημάρχου Ρόδου κ Φώτη Χατζηδιάκου
Αναλυτικότερα στη συνάντηση ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε ανοικτός στη διάθεση όσων επιθυμούν να έχουν πληροφορίες για τη λειτουργία του Δήμου.
Βρήκε την ευκαιρία και έδωσε απαντήσεις στις επιλογές που έκανε σε ότι αφορά το διαγωνισμό για την αντικατάσταση των λαμπτήρων τύπου Led.
Έδειξε όμως ο κ. Φ. Χατζηδιάκος ότι δεν ξέχασε τη στάση που τήρησαν εκείνοι που θέλησαν να καταργήσουν το Δημοτικό Φόρο και το πέτυχαν. Η αιχμή του είχε ξεκάθαρο αποδέκτη η έδρα του οποίου σήμερα δεν απέχει πολύ από το Δημαρχείο.
Αναφορά έκανε ο δήμαρχος και στους πολίτες που αμφισβητούν πια πολιτικές και πολιτικούς και δεν πιστεύουν τίποτε.
«Στους καλοπροαίρετους που θα θελήσουν να έχουν στοιχεία για τη λειτουργία του Δήμου είμαι πρόθυμος να δώσω στοιχεία που έχω στη διάθεση μου από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια. Θέλουμε και εμείς να περιγράψουμε όσα έχουν γίνει. Και τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Ήταν η χειρότερη θητεία της μεταπολιτευτικής πορείας της αυτοδιοίκησης. Πέσαμε σε πέντε εκλογικές διαδικασίες , capital controls και τροποποιήσεις νόμων που μας εμπόδισαν να έχουμε δημοπρατήσεις έργων στο χρόνο που θέλαμε», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.
Όσο για την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είπε πως ήταν ένα καίριο πλήγμα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
«Ξέρετε τι είναι να έχει κανείς στη διάθεση του επιπλέον δέκα εκατομμύρια στη διάθεση του που να τους διαχειρίζεται μέσα από κοινωνική διαβούλευση; Παρόλα αυτά στα ταμεία του Δήμου υπάρχουν 50 εκατομμύρια ευρώ. Το ζητούμενο για την αυτοδιοίκηση είναι η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ» , είπε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως οι δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν και τώρα έχουν δημοπρατηθεί 75 μικρά και μεγάλα έργα.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο έργο που αφορά την αποκατάσταση του κτιρίου της Ροδιακής Έπαυλης. Στην ενημέρωση του προς τον κ. Κρητικό ο κ. Χατζηδιάκος μίλησε για τα 2.258.000 ευρώ που θα λάβουν οι εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΚΡ και της Διεύθυνσης Καθαριότητας.
Ο κ Χατζηδιάκος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους μέχρι τώρα δεν θέλησε να επιβαρύνει με δάνεια το δήμο .
Μέσα από μια διαδικασία που παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών μπορεί όπως είπε να ληφθεί δάνειο . Αν όμως γίνει αυτό θα είναι μόνο, για να δημοπρατηθεί το έργο που αφορά την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου.
«Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία θα πάει τον τόπο μπροστά. Εμείς βρήκαμε δυσκολίες αλλά τις ξεπεράσαμε. Όταν παραλάβαμε το δήμο και υπήρχε ο φόβος για την πληρωμή των εργαζομένων. Τώρα ο Δήμος έχει στο ταμείο του 50 εκατομμύρια ευρώ. Ο τόπος έχει τεράστιες δυνατότητες φθάνει να μας αφήσουν να αποφασίζουμε εμείς για τα του οίκου μας. Πρέπει να έχουμε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια», είπε ο δήμαρχος.
Ειδικά για τα Led o δήμαρχος απάντησε σε εκείνους που τον κατηγόρησαν ότι πήρε μίζες . Έκανε λόγο μάλιστα για κακοπροαίρετους και κακοθελητές.
«Μα τι λένε τώρα. Εγώ άφησα το γραφείο μου για να μπορώ ασκώ σωστά τα καθήκοντα μου και με κατηγορούν; Επέλεξα να υπάρχει μια τοπική εταιρεία στο σχήμα που ανέλαβε γιατί πρέπει να υπάρχει κάποιος εδώ για να κάνει τη λάντζα. Να έχουμε δηλαδή εταιρεία που να είναι άμεσα προσβάσιμη και να μπορεί να επεμβαίνει όταν ενδεχομένως προκύπτουν προβλήματα στα συστήματα», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην ειδική εκδήλωση που θα γίνει τον επόμενο μήνα για τον απολογισμό του έτους 2018. Έχει ήδη ζητήσει από τους συνεργάτες του να του παραδώσουν τις σχετικές εισηγήσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των ΟΤΑ στο νησί ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε υπέρμαχος του ενός και μόνο δήμου στο νησί.
«Είμαι υπέρμαχος του ενιαίου δήμου Ρόδου. Η παραφιλολογία περί διάσπασης δεν με βρίσκει σύμφωνο», είπε ο κ Χατζηδιάκος