Σε 8.000 σχολεία δεν έχει γίνει ποτέ προσεισμικός έλεγχος: Το Βενετόκλειο είναι κτίσμα προ του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου!

Και… απομένουν τα νοσοκομεία, τα υπουργεία και τα αστυνομικά τμήματα, που ο έλεγχος έπρεπε να γίνει εδώ και… 24 χρόνια!

688

Την πλήρη –και πολύ επικίνδυνη – αδιαφορία της πολιτείας για τον έλεγχο του προσεισμικού ελέγχου στα δημόσια κτίρια, που αποκάλυψε την Παρασκευή ο «Ριζοσπάστης», επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Δεν είναι μάλιστα μόνο τα σχολεία, αλλά και τα νοσοκομεία, τα υπουργεία και τα αστυνομικά τμήματα. Είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ:

-«Είναι 18.500 χιλιάδες κτίρια τα σχολεία μας, περίπου τα 8.000 δεν έχουν ελεγχθεί.Βεβαίως, τα σχολεία που είχαν ελεγχθεί το 2002, όπως καταλαβαίνετε το 2005 ή και το 2010 πρέπει να περάσουν ξανά πάλι τον έλεγχο. Έχουμε θέσει με βάση το νόμο πρέπει κάθε δεκαετία να γίνεται ο επανέλεγχος των σχολείων και των νοσοκομείων. Και έτσι λοιπόν, μέσα σε μία σύγχρονη βάση δεδομένων την οποία κατασκευάσαμε στον ΟΑΣΠ, ηλεκτρονικά, τα δελτία του ελέγχου του πρωτοβάθμιου ελέγχου θα έρχονται στον Οργανισμό και από εκεί»

-«Υπάρχουν μερικά ιστορικά σχολεία τα οποία έχουν δομηθεί και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, δηλαδή στη Ρόδο. Παραδείγματος χάρη, το Βενετόκλειο είναι ένα σχολείο το οποίο είναι πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει ελεγχθεί, αλλά όχι με τα σύγχρονα δεδομένα. Ο καινούργιος έλεγχος θα γίνεται με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία προέκυψαν και τα οποία είναι δεδομένα τα οποία μας πιστοποιούν για την ασφάλεια των σχολείων».

-«Θα χρειαστεί γύρω στους 14 έως 16 μήνες για να ελεγχθούν και τα 18.500 σχολεία».

-«Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και τα νοσοκομεία, τα οποία είναι 2.000 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια, τα νοσοκομεία. Και στη συνέχεια βεβαίως θα πάμε στις κρίσιμες υπηρεσίες που είναι τα υπουργεία, που είναι οι αστυνομικοί σταθμοί, που είναι τα κτίρια τα οποία συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο και τα οποία είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πεδίων. Φιλοδοξούμε ότι όσα πράγματα δεν κάναμε τα τελευταία 24 χρόνια, ότι θα τα κάνουμε μέσα σε 14 περίπου μήνες»!

Πάνω από 9.000 σχολεία είναι χτισμένα την περίοδο 1960 – 1985 και δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ!

«Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς (ΤΕΕ, ΟΑΣΠ, δήμοι), που έχουν αναλάβει τους ελέγχους, ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία (συνολικά 20.000 κτίρια περίπου) θα διαρκέσει 6-8 μήνες και περισσότερο από 1,5 χρόνο για το σύνολο των δημόσιων κτιρίων (περίπου 80.000).

Ειδικά για τα σχολικά κτίρια, πάνω από 9.000 είναι χτισμένα την περίοδο 1960 – 1985 και δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ! Υπάρχουν δηλαδή σχολικά κτίρια που η αντισεισμική τους αντοχή παραμένει …γρίφος εδώ και 60 χρόνια!

Από το σύνολο των πρωτοβάθμιων ελέγχων υπολογίζεται ότι για ένα περίπου 10% των κτιρίων θα χρειαστεί επανέλεγχος, ενδεχομένως και επισκευαστικές εργασίες, κάτι που εκτός από κινδύνους σε περίπτωση σεισμού σημαίνει και ανατροπή της εκπαιδευτικής λειτουργίας μέσα στη σχολική χρονιά, ενώ από κανένα πρόγραμμα ή ταμείο δεν έχουν εξασφαλιστεί χρήματα για τέτοιες εργασίες από τους δήμους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, από τα 20.000 κτίρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης, που στεγάζουν κατά κανόνα σχολεία, το 23% είναι χτισμένα προ του 1960, το 42% μεταξύ 1961 και 1985, το 18% την περίοδο 1986 – 1995, το 9% τα έτη 1996 – 2000, το 6% μετά το 2000 και για το 2% δεν υπάρχουν στοιχεία».