Από τις 30 Ιανουαρίου 2021 τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα λειτουργίας των καταστημάτων, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας, είναι από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι για τις κόκκινες περιοχές το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ είναι από τις 07:00- 17:30, ενώ η Αττική που αποτελεί εξαίρεση, το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 07:00 – 20:00. 

Παράλληλα στις «κόκκινες« περιοχές , στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Αττική, οι καταναλωτές μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο «click away», δηλαδή έχοντας καθορίσει ραντεβού και παραλαμβάνοντας τα προϊόντα εκτός των καταστημάτων. Την ίδια ώρα, για τους κλάδους ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλείων, θα εφαρμόζεται η μέθοδος «click inside», με τους καταναλωτές να παραλαμβάνουν τα προϊόντα με ραντεβού εντός του καταστήματος.

Με τι κωδικό πάμε στο σούπερ μάρκετ

Καθώς η χώρα βρίσκεται σε περίοδο lockdown, το μέτρο των περιορισμών στις μετακινήσεις εξακολουθεί να ισχύει, οπότε οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2, ή να μετακινηθούν με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, για μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του. Παράλληλα, ο καταναλωτής έχει στη διάθεσή του δύο ώρες, κατά τις οποίες μπορεί να πραγματοποιεί κάθε αγορά του με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του.

Τι επιτρέπεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, προχώρησε σε διευκρινίσεις ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Αναλυτικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, δήλωσε πως τα σούπερ μάρκετ «μπορούν να πωλούν μέσα στο κατάστημα ό,τι πουλούσαν και πριν εκτός από παιχνίδια. Παιχνίδια μπορούν να πωλούν τα σούπερ μάρκετ με click away».

 642 total views,  6 views today