Σπανός: Στο τέλος θα έχουμε … Black δεκαπενθήμερο!

343

Ενδιαφέρον έδειξαν οι Ροδίτες  στις εκπτώσεις και τις προσφορές της σημερινής Βlack Friday  σε σημείο που να έχουν στηθεί από το πρωί έξω από τα καταστήματα περιμένοντας να ανοίξουν.

«Βάσει  της τελευταίας ΚΥΑ τα καταστήματα ανοίγουν στις 10:00. Ναι κάποιοι συμπολίτες μας είχαν στηθεί από το  πρωί έξω από τις επιχειρήσεις που είχαν προσφορές και περίμεναν να ανοίξουν για να κάνουν τις αγορές τους», δήλωσε στον Sky o Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σπανός.

Σε ερώτηση για κάποια καταστήματα που δεν εφαρμόζουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τα μέτρα περιορισμού διάδοσης της πανδημίας ο κ. Σπανός δήλωσε πως σε ενδεχόμενο έλεγχο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα πληρώσουν ακριβά την παράβαση.

«Τα πρόστιμα επιβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι από τον Εμπορικό Σύλλογο», τόνισε.

Όσο για τη Βlack Friday είπε:

«Στο τέλος θα έχουμε Black δεκαπενθήμερο.Ενδιαφέρον υπάρχει αλλά ο κόσμος προτιμάει τις ηλεκτρονικές διαδικτυακές αγορές. Οι προσφορές άρχισαν  από την προηγούμενη Δευτέρα. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε από την Αμερική και απλώθηκε σε όλο τον κόσμο».

Σε ερώτηση για το ποσοστό των εκπτώσεων δήλωσε πως δεν είναι υπερβολικές.

«Η μέση έκπτωση είναι της τάξεως του 30 -40%. Χθες το απόγευμα δεν υπήρχε κίνηση. Τελική εικόνα θα έχουμε σήμερα το απόγευμα», τόνισε.

Ο κ. Σπανός ζήτησε επίσης την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και προτίμηση στις ντόπιες επιχειρήσεις.

Για τη σημερινή ημέρα εκδόθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σήμερα Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιείται η προωθητική ενέργεια, γνωστή και ως «Black Friday».

Αν και ξεκίνησε ως μία ημέρα όπου πραγματοποιούνται προσφορές προϊόντων σε κλάδους όπως τα ηλεκτρικά είδη και τα προϊόντα τεχνολογίας η ενέργεια αυτή έχει διεισδύσει σε ολόκληρο το φάσμα των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Δεν  αποτελεί θεσμοθετημένη εκπτωτική περίοδο ή περίοδο προσφορών, αλλά έχει  καθιερωθεί διεθνώς ως παγκόσμια εμπορική «γιορτή».

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν παρουσίαζαν αύξηση του τζίρου και τόνωση της ρευστότητας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου επιδιώκει, προτείνει και ενθαρρύνει την συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στην Black Friday, πιστεύοντας ακράδαντα και οι μεσαίοι και οι μικροί επιχειρηματίες μπορούν να εκμεταλλευθούν  το εργαλείο αυτό προωθώντας τις πωλήσεις τους και προτρέπει τους καταναλωτές να προτιμήσουν για τις αγορές τους τις τοπικές επιχειρήσεις.

Για όσους από εσάς τελικώς αποφασίσουν να συμμετέχουν στην προωθητική ενέργεια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εφαρμόζονται οι όροι και κανόνες της Υπουργικής Απόφασης 56885/19-11-2014 για τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες.  Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα και αυτό ισχύει και για την Black Friday.

Η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών είναι αυτονόητη, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή.  Συγκεκριμένα, για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.  Εάν οι προσφορές είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.  Ταυτόχρονα με τα παραπάνω μπορεί να επιβάλλεται και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 έως 3.000 € για κάθε μία από τις παραβάσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 78 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ.