Στέψη βασιλιά Καρόλου: Η εντυπωσιακή πρόβα στους δρόμους του Λονδίνου και η μεγάλη παρέλαση

117

Η μεγάλη πρόβα τζενεράλε για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ που έγινε χθες βράδυ στους δρόμους του Λονδίνου, τα είχε όλα αλλά αποκάλυψε, κυρίως, όσα θα γίνουν στην παρέλαση αμέσως μετά.

Ο Κάρολος, ο οποίος έγινε μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπόλοιπων 14 κρατών της Κοινοπολιτείας μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, τον Σεπτέμβριο, πρόκειται να στεφθεί επισήμως αύριο  Σάββατο 6 Μαΐου στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ.

Χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε επίσης η επίσημη πρόβα της στέψης στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, με παρόντες μεταξύ άλλων τον βασιλιά Κάρολο, την Καμίλα και τα εγγόνια της, που θα συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον και τα τρία τους παιδιά, αλλά και την πριγκίπισσα Άννα.

Επίσης έχει γίνει γνωστό πως ο μικρός πρίγκιπας Τζορτζ, ως δεύτερος διάδοχος του θρόνου, θα έχει εξίσου ενεργό ρόλο, περπατώντας πίσω από τον βασιλιά Κάρολο κατά την είσοδο και έξοδο από το Αββαείο, ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα βοηθήσει τον πατέρα του να ντυθεί βασιλιάς με τον βασιλικό μανδύα πριν από την στέψη.

Και λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, εκατοντάδες στρατιώτες, πολλοί έφιπποι, έκαναν την δική τους πρόβα λίγο πριν τη μεγάλη ημέρα, συνοδεύοντας τη χρυσή άμαξα στη διαδρομή της από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, περνώντας από την πλατεία Τραφάλγκαρ και την Ντάουνινγκ Στριτ.

Κι όσο στρατός, ναυτικός και Βασιλική Αεροπορία έκαναν ολονύκτια πρόβα, χιλιάδες πολίτες είχαν βγει στους δρόμους στην προσπάθεια να πάρουν μια ιδέα από την επερχόμενη μεγαλοπρεπή τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, ενώ συμμετείχαν επίσης στρατιώτες που έπαιζαν όργανα όπως σαξόφωνα και τρομπέτες καθώς βημάτιζαν.

Οι άμαξες

Ο Βασιλίας Κάρολος και η Βασιλική Σύζυγος επέλεξαν να συνδυάσουν τα αρχαία τελετουργικά της στέψης με στοιχεία που ταιριάζουν περισσότερο στη σύγχρονη εποχή  – το ίδιο ισχύει και για την επιλογή του τρόπου μεταφοράς τους.

Το βασιλικό ζεύγος θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ το Σάββατο με τη Diamond Jubilee State Coach, την πιο πρόσφατη προσθήκη της Βασιλικής Συλλογής.

Κατασκευασμένη στην Αυστραλία, η συγκεκριμένη άμαξα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014, ενώ διαθέτει υδραυλική ανάρτηση, σύστημα θέρμανσης, φωτισμό, ηλεκτρικά παράθυρα και κλιματισμό.

Ωστόσο, το σύντομα εστεμμένο ζευγάρι θα αναχωρήσει από το Αβαείο σε μια μεγαλειώδη πομπή με την 253 χρόνων Gold State Coach, η οποία υπόσχεται μια μάλλον λιγότερο άνετη βόλτα.

Η Χρυσή Επίσημη Αμαξα, κατασκευασμένη το 1762 από ξύλο επικαλυμμένο με φύλλα χρυσού, χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από το 1831. Έχει μήκος 7μ. και ζυγίζει 4 τόνους. Στην κορυφή της, χερουβίμ συμβολίζουν την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, ενώ το μπροστινό τμήμα της είναι διακοσμημένο με Τρίτωνες.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ μεταφέρθηκε με αυτήν τόσο από όσο και προς τη στέψη της το 1953, κάνοντας λόγο αργότερα για ένα «φρικτό» και άβολο ταξίδι. Όμως όταν η αείμνηστη Βασίλισσα βγήκε νεο-εστεμμένη από το Αβαείο, η διαδρομή πέντε μιλίων της επιστροφής στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έγινε κατά μήκος της Regent Street, της Oxford Street και της Park Lane, ενώ χρειάστηκε δύο ώρες για να ολοκληρωθεί, λόγω της τεράστιας προσέλευσης κόσμου.

Στην περίπτωση του Καρόλου, η διαδρομή αυτή θα είναι αρκετά μικρότερη.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν πως περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι θα παρευρεθούν στη στέψη, μεταξύ άλλων διεθνείς εκπρόσωποι από 203 χώρες, εργαζόμενοι σε κοινότητες και φιλανθρωπικές οργανώσεις, νικητές βραβείων Νόμπελ, θρησκευτικοί εκπρόσωποι, αρχηγοί κρατών και υπουργοί Εξωτερικών.

Γιατί δύο άμαξες;

Οι δύο διαφορετικές άμαξες επιλέχθηκαν για να γίνει διάκριση μεταξύ του King’s Procession to the Abbey (η πομπή του Βασιλιά προς το Αβαείο) και του πολύ μεγαλύτερου Coronation Procession (η πομπή της στέψης) κατά την επιστροφή, το οποίο υπόσχεται να είναι «εκπληκτικό τόσο σε κλίμακα όσο και σε μεγαλείο».

Η σχετικά καινούργια Diamond Jubilee State Coach προοριζόταν αρχικά για να σηματοδοτήσει τα 80ά γενέθλια της αείμνηστης βασίλισσας το 2006, αλλά χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος για να κατασκευαστεί, που τελικά χρησιμοποιήθηκε για την 60η επέτειο τηε Βασίλισσας το 2012.

Επιπλέον, επιλέγοντας την άμαξα αυστραλιανής κατασκευής, ο Βασιλιάς θα ενσωματώσει ένα στοιχείο της Κοινοπολιτείας στην εκδήλωση.