Λύσεις σε βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό θέτουν οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό με επιστολή που έστειλαν στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Στην επιστολή ζητείται να υπάρξει μέριμνα  για τους εργαζόμενους που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για να τους χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας. Επίσης λύση πρέπει να δοθεί και για όσους δεν δούλεψαν πέρσι  ή δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων.

Ακόμη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα που αφορά τα ένσημα των εργαζομένων που ήταν πέρσι σε αναστολή καθώς δεν φανεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν τα επιδόματα ανεργίας ούτε κάποια άλλη παροχή από το ΙΚΑ.

Αναλυτικά στην επιστολή που κοινοποιείται επίσης στους βουλευτές Δωδεκανήσου και Κρήτης καθώς και στις νομαρχιακές επιτροπής των κομμάτων  αναφέρονται τα ακόλουθα:

Κύριοι,

Σε συνέχεια των επιστολών που σας έχουμε αποστείλει, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως υπάρχουν βασικά θέματα που χρίζουν άμεσης λύσης και αφορούν κατά κύριο λόγο τους συναδέλφους που απασχολούνται σε εποχιακά επαγγέλματα. Η λύση των θεμάτων αυτών αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση των συναδέλφων μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Το πρώτο θέμα αφορά την εμφάνιση των ενσήμων από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Παρόλο που έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος, δεν έχουν φανεί ακόμα τα ένσημα των συναδέλφων που ήταν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν ούτε επιδόματα ασθενείας ούτε και όποια άλλη παροχή από το Ι.Κ.Α. Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις έγκυες συναδέλφισσες, οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα λοχείας.

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με τον αριθμό των ενσήμων που θα χρειαστούν φέτος οι συνάδελφοι για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Όπως γνωρίζετε πάρα πολλοί συνάδελφοι δεν θα εργαστούν φέτος και κάποιοι άλλοι μετά δυσκολίας θα καταφέρουν να δουλέψουν δύο έως τρεις μήνες το πολύ.

Το τρίτο θέμα, το οποίο είναι και το σοβαρότερο, αφορά σχεδόν όλους τους εποχιακά απασχολούμενους, οι οποίοι κινδυνεύουν φέτος να μην λάβουν το επίδομα ανεργίας για το λόγο ότι δεν δούλεψαν πέρσι ή δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ώστε να λάβουν το επίδομα τακτικής επιδότησης από τον Ο.Α.Ε.Δ. Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι να θεωρηθεί «νεκρή» η περσινή χρονιά ώστε να εξασφαλιστεί η επιδότηση ανεργίας για φέτος για όλους τους εποχιακά απασχολούμενους.

Θεωρούμε ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και ότι με την επίλυσή τους θα προλάβουμε να «σώσουμε» καταστάσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στους συναδέλφους μας.

Ευελπιστούμε ότι και αυτή τη φορά θα ανταποκριθείτε και στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε συνάψει το τελευταίο χρονικό διάστημα, να δώσετε τις απαραίτητες λύσεις.

 501 total views,  2 views today