Διπλασιασμό των δασικών πυρκαγιών τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2018 δείχνουν τα στοιχεία, προκαλώντας την ανησυχία των αρμοδίων και στον Τομέα Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Ιουλίου είχαν ανάψει 7.650 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές.

Στη Ρόδο και τα άλλα νησιά του νομού άναψαν λίγες πυρκαγιές όπως δήλωσε στο Skyrodos.gr o διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γιάννης Τσιτσικάς.

«Μέχρι αυτή την ώρα και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από τις αρχές του έτους δεν άναψαν πολλές πυρκαγιές. Τα συμβάντα είναι ισάριθμα με τα περσινά ίσως και κατά τι λιγότερα», δήλωσε ο κ. Τσιτσικάς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, το στοιχείο αυτό δείχνει αύξηση 104% σε σχέση με πέρσι, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ευθύνονται οι… εκλογές.

Με τη φωτιά ακόμα στην Εύβοια να μην έχει κατασβηστεί για 4η μέρα, ο πρώτος απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου προκαλεί αποτροπιασμό. Μόνο στην Εύβοια μέχρι στιγμής έχουν καεί 28.000 στρέμματα όταν το 2018 είχαν κατακαεί 7.661,55.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Ανδριανό Γκουρμπάτση, εν αποστρατεία αντιστράτηγο και υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο διπλασιασμός αυτός φαίνεται πως οφείλεται στον φετινό εκλογικό πυρετό, με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) να μην έχει εκδοθεί ακόμα -ενώ η αντιπυρική περίοδος οδεύει στη λήξη της- και με τους μισούς δήμους και περιφέρειες να αλλάζουν χέρια διοίκησης, με αποτέλεσμα οι απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού να μείνουν στη μέση.

«Αυτό κυρίως οφείλεται σε εγκληματική, αμελή συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι περισσότερες ξεκινάνε από ξερά χόρτα. Οι δήμοι εν όψει εκλογών αδιαφόρησαν, αφού από πρώτη Σεπτέμβρη θα αντικατασταθούν», λέει ο κ. Γκουρμπάτσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης των αλιέων

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η απουσία των κατευθυντήριων οδηγιών από την εγκύκλιο της ΓΓΠΠ έχει δημιουργήσει χαλαρότητα κυρίως σε δήμους και περιφέρειες και δεν έχουν προχωρήσει οι κατάλληλες προληπτικές ενέργειες.

Πηγές : Ελεύθερος Τύπος – Fimotro

 332 total views,  5 views today