Την εκκίνηση του προγράμματος «Astypalaia 4.0», που φιλοδοξεί να μετατρέψει το νησί σε παγκόσμιο πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας θα κηρύξει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα μεταβεί στο νησί συνοδευόμενος από τους υπουργούς Ακη Σκέρτσο, Γιώργο Γεραπετρίτη, Κώστα Σκρέκα, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Στέλιο Πέτσα και Κώστα Φραγκογιάννη.

Το «παρών» στο νησί θα δώσουν ο Γερμανός πρέσβης και ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, η οποία, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2020 με την ελληνική κυβέρνηση, συμμετέχει στο πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο «πράσινο» νησί.

Η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 40% και μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που εφαρμόζεται για ολόκληρη τη χώρα. Με επιπλέον 3.000 ευρώ θα επιδοτείται η απόσυρση συμβατικού αυτοκινήτου. Η αγορά ηλεκτρικού δικύκλου για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας επιδοτείται με ποσοστό 20% και έως 1.600 ευρώ, με επιπλέον 800 ευρώ για την απόσυρση, και των ταξί με 4.500 ευρώ. Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα η επιδότηση φτάνει στο 40% και μέχρι του ποσού των 800 ευρώ, ενώ στα 500 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση για απόκτηση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης.

Τα υψηλά κίνητρα, πάντως, έχουν κινητοποιήσει και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες του κλάδου, πέραν της Volkswagen, οι οποίες προετοιμάζουν πακέτα προσφορών για να αποσπάσουν μερίδιο από τα 1.500 συμβατικά αυτοκίνητα του νησιού.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναμένεται να ανακοινώσει ενισχυμένα κίνητρα για την αντικατάσταση του συμβατικού στόλου αυτοκινήτων του νησιού με ηλεκτρικά αλλά και την έναρξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού που θα παράγει ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών του νησιού σε αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων ντιζελοπαραγωγής της ΔΕΗ.

«Είναι μία ιστορική μέρα η αυριανή για την Αστυπάλαια», δήλωσε στον sky ο Δήμαρχος Νίκος Κομηνέας, ο οποίος περιέγραψε πως όλο το εγχείρημα ξεκίνησε από μία επίσκεψη του ιδίου στο υπουργείο Μεταφορών το Δεκέμβριο του 2019 και εν συνεχεία σε άμεση συνεργασία με τον κ. Φραγκογιάννη πείσθηκαν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι η Αστυπάλαια είναι αποφασισμένη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. «Είμαστε υπερήφανοι γιατί η Αστυπάλαια θα καταστεί ένας τόπος οικολογικής αντίληψης και νοοτροπίας. Ήδη το ενδιαφέρον είναι τεράστιο από όλα τα μήκη της γης», είπε καταλήγοντας ο κ. Κομηνέας.

Η Volkswagen, θα παραδώσει στις τοπικές αρχές τέσσερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ένα ηλεκτρικό σκούτερ, ένα για τον δήμο, ένα για το Λιμενικό, ένα για την Αστυνομία και ένα για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για τη φόρτιση των οποίων έχει εγκαταστήσει φορτιστές, μαζί με έξι ακόμη φορτιστές ελεύθερης πρόσβασης.

Το project «Astypalaia 4.0» φιλοδοξεί να μετατρέψει το νησί σε παγκόσμιο πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας μέσω ΑΠΕ.

Περιλαμβάνει ολοκληρωμένο σχέδιο μετακινήσεων με ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης, εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας κατά παραγγελία μέσω ψηφιακών εφαρμογών, υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της χρήσης ΑΠΕ, όπως και δοκιμής νέων τεχνολογιών στην αυτόνομη οδήγηση. Περιλαμβάνει επίσης έναν υβριδικό σταθμό παραγωγής ΑΠΕ ισχύος 3 MW.

 438 total views,  2 views today