Στην Εισαγγελία πρωτοδικών Κω προσέφυγε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι παρά την ισχύουσα επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων στο νησί που εντάχθηκε από χθες στο “βαθύ κόκκινο” του επιδημιολογικού χάρτη, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού το τελευταίο δεκαήμερο, οι εργασίες στο νέο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (“HOTSPOT”) αιτούντων άσυλο συνεχίζονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η Δημοτική Αρχή Λέρου -τονίζει ο κ. Κόλιας- κρίνει απαράδεκτο και καταδικαστέο το γεγονός αυτό, αφού στο εργοτάξιο του νέου “HOTSPOT” εργάζονται περίπου πενήντα (50) άτομα εκ των οποίων πολλοί δεν είναι κάτοικοι Λέρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, παρά την απαγόρευση οικοδομικών εργασιών σε ολόκληρο το νησί.
Προσθέτει ότι “ο Νόμος για τέτοιου είδους ευαίσθητα υγειονομικά θέματα, δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν από το ίδιο το κράτος, αφού πρώτιστο μέλημα όλων πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, πόσο μάλλον τη στιγμή που όλη η οικονομική δραστηριότητα στο νησί έχει σταματήσει”.
Στην καταγγελία προς την Εισαγγελία Κω, ο Δήμαρχος Λέρου αναφέρει τα εξής:
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
ΠΡΟΣ:
1) Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω
2) Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Κοινοποίηση:
1) Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου
2) Α.Τ. Λέρου
Θέμα: «παραβιάσεις μέτρων για αντιμετώπιση πανδημίας»
Συν.: ένα (1)
1. Όπως πολύ καλώς γνωρίζετε, δυν. της υπ’ αρ. πρωτ. 11778/17-3-2021 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (συνημ.), αποφασίστηκε η επιβολή περιοριστικών μέτρων στη νήσο Λέρο της Π.Ε. Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, από την Πέμπτη 18 Μαρτίου και Ω/06:00 μ.μ. έως και την Δευτέρα 22 Μαρτίου και Ω/06:00 π.μ.
2. Με την ίδια απόφαση, μεταξύ άλλων, επεβλήθη «αναστολή οικοδομικών εργασιών».
3. Παρά ταύτα, ο εργολάβος που έχει αναλάβει την κατασκευή της νέας δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο κλπ («hotspot») στο νησί της Λέρου, εξακολουθεί να εκτελεί οικοδομικές εργασίες στο εργοτάξιο της περιοχής «Λέπιδα», γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται και επικαλούμενος αορίστως κάποια «ειδική άδεια» του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που δεν έχει ασφαλώς αντίστοιχη αρμοδιότητα.
4. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες κατά το λόγο αρμοδιότητας εκάστου, αφού πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας υψίστης σημασίας.
O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ

ΚΟΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 336 total views,  2 views today